Angelina Jolie, lăudată de oncologi: "Decizia ei e curajoasă"

Actriţa americană se bucură de tot sprijinul soţului ei, Brad Pitt, în lupta împotriva cancerului


Angelina Jolie, câştigătoare a unui premiu Oscar şi care a regizat de curând filmul "De neînvins/ Unbroken", o dramă inspirată din Al Doilea Război Mondial, spune că medicii i-au inserat o pompă de progesteron în uter care o va ajuta să îşi menţină echilibrul hormonal şi să prevină dezvoltarea unui cancer uterin.

Un studiu realizat în 2013 a arătat faptul că decizia luată în acelaşi an de vedeta americană - anunţată tot prin intermediul unui editorial publicat în The New York Times - de a suporta o mastectomie dublă pentru a-şi reduce riscul de cancer mamar a determinat o creştere spectaculoasă a cererilor de teste genetice, generând în rândul publicului larg un veritabil fenomen, denumit de specialişti "Efectul Angelina Jolie".

Un coleg al profesorului Robert DeBernardo, specialistul în ginecologie şi oncologie Jason Knight, speră că noul anunţ făcut de Angelina Jolie va genera discuţii serioase în rândul pacientelor şi a familiilor acestora şi va ameliora accesul la operaţiile preventive, cu rol de reducere a riscului de cancer.

A fost o decizie incredibil de curajoasăMarleen Meyers
"Este o decizie foarte personală, una care trebuie să fie luată după o bună cunoaştere a tuturor informaţiilor medicale", a adăugat medicul american.

Luna trecută, un studiu realizat de fundaţia AARP a descoperit că numărul testelor de detectare a genei BRCA a crescut cu aproape 40% după anunţul public făcut de Angelina Jolie în mai 2013, de la o medie de 350 pe săptămână la 500 pe săptămână.
Aceste teste au rămas la un nivel ridicat pentru tot restul anului.

Medicul Marleen Meyers spune că anunţurile publice făcute de Angelina Jolie vor determina tot mai multe persoane să îşi facă aceste teste genetice, să analizeze posibilitatea unor operaţii cu rol preventiv şi să vorbească în mod deschis despre menopauză şi terapiile de substituţie hormonală. "Cred că lucrul cel mai important care va decurge din anunţurile ei publice va consta într-o diminuare a fricii şi într-o creştere a dialogului", a adăugat acelaşi medic.

Operaţia de extirpare a ovarelor şi a trompelor uterine pentru a reduce riscul de cancer a devenit, în ultimii ani, o opţiune pentru un număr tot mai mare de femei.
Însă această intervenţie chirurgicală nu elimină complet riscul de cancer, deoarece cel ovarian poate să se întindă adeseori şi la celulele abdominale. "O persoană cu gena BRCA, care a efectuat deja o operaţie ce reduce probabilitatea de instalare a bolii, prezintă în continuare un risc rezidual de cancer în acea zonă corporală, estimat la 3 sau 4 procente", a spus medicul Jason Knight.

După astfel de operaţii, pacientele sunt monitorizate de medici. Însă beneficiile pentru sănătate nu au fost deocamdată cuantificate în mod clar, iar fiecare caz trebuie să fie analizat individual, a adăugat acelaşi medic.

Angelina Jolie, care ştie că rămâne predispusă la cancer, a spus că soţul ei, Brad Pitt, a luat imediat avionul din Franţa pentru a fi alături de ea, la doar câteva ore după ce l-a contactat telefonic pentru a-i comunica rezultatele testelor sale medicale.
"Partea frumoasă a unor astfel de momente de viaţă constă în faptul că, atunci, există atât de multă claritate. Conştientizezi imediat pentru ceea ce trăieşti şi care sunt lucrurile care contează", a spus actriţa americană.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod