Angelina Jolie, lăudată de oncologi: "Decizia ei e curajoasă"

Experţii în oncologie au lăudat decizia vedetei, care, încercând să elimine riscul de cancer ovarian, a suportat o operaţie de extirpare a ovarelor şi a trompelor uterine, la doi ani după o dublă mastectomie, şi au spus că decizia ei este "curajoasă şi are puterea de a influenţa".

Angelina Jolie, care este actriţă, regizor de film, filantrop, soţie a actorului Brad Pitt şi mamă a şase copii, a anunţat prin intermediul unui editorial publicat marţi în The New York Times că a suportat acea operaţie în urmă cu o săptămână, după ce mai multe teste sangvine au dezvăluit prezenţa în organismul ei a unor markeri biologici care ar fi putut să reprezinte semnale ale unui cancer incipient, relatează Mediafax.

Angelina Jolie, în vârstă de 39 de ani, este purtătoare a genei BRCA1, care creşte considerabil riscul de cancer mamar şi ovarian.

Mama ei a murit de cancer ovarian la vârsta de 56 de ani.

20de mii de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian în SUA
Experţii în oncologie au lăudat decizia vedetei hollywoodiene de a face în mod public această dezvăluire, considerând că editorialul scris de Angelina Jolie va creşte gradul de conştientizare în rândul publicului larg asupra importanţei pe care o au testele genetice şi operaţiile cu rol preventiv în ceea ce priveşte scăderea riscului de cancer mamar şi ovarian.

"Îmi scot pălăria în faţa ei", a spus profesorul Robert DeBernardo, specialist în ginecologie şi oncologie la Ob/Gyn & Women's Health Institute din cadrul Cleveland Clinic.
"Ea a făcut mult bine pentru femeile din lumea întreagă, crescând gradul de conştientizare în privinţa testelor BRCA şi a opţiunilor pe care le au femeile".

"A fost o decizie incredibil de curajoasă", spune Marleen Meyers, profesor şi medic la Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center, afiliat Langone Medical Center din New York.

Angelina Jolie a spus în acelaşi editorial că a preferat să îşi anunţe în mod public decizia pe care a luat-o, pentru ca femeile din lumea întreagă să afle despre opţiunile medicale pe care le au la dispoziţie. "Am trecut prin ceea ce îmi imaginez că au trecut şi au simţit mii de alte femei", spune în acel articol Angelina Jolie.
"Mi-am spus mie însămi să rămân calmă, să fiu puternică şi că nu am niciun motiv să cred că nu voi trăi suficient de mult pentru a-mi vedea copiii crescând şi pentru a-mi cunoaşte nepoţii".

În urma operaţiei, medicii nu au descoperit în organismul ei urme de cancer, spune actriţa americană, însă acea intervenţie chirurgicală a făcut-o să intre într-o menopauză forţată.
De asemenea, actriţa nu va mai putea să aibă copii biologici. "Mă simt în continuare feminină şi mândră de alegerile pe care le-am făcut pentru mine şi familia mea. Ştiu că fiii şi fiicele mele nu vor fi niciodată nevoiţi să spună: «Mama a murit de cancer ovarian»", a adăugat vedeta americană.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod