Alimente pe care le mâncăm zilnic şi care sunt mai sărate decât chipsurile

8 Aprilie 2012
Oamenii continuă să consume zilnic mai multă sare decât e recomandat, mergând chiar cu până la 1.000 de miligrame mai mult decât doza zilnică necesară, de 2.300 de miligrame pe zi, adică aproximativ o linguriţă de sare, informează cotidianul The Huffington Post, citat de agenția Mediafax.
Oamenii continuă să consume zilnic mai multă sare decât e recomandat, mergând chiar cu până la 1.000 de miligrame mai mult decât doza zilnică necesară, de 2.300 de miligrame pe zi, adică aproximativ o linguriţă de sare, informează cotidianul The Huffington Post, citat de agenția Mediafax.

În plus, persoanele care au trecut de 51 de ani, cele care au hipertensiune arterială, diabet sau cele care au afecţiuni ale rinichilor ar trebui să-şi limiteze consumul de sare la doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

Puţini ştiu că şi alimentele pe care le consumăm la micul dejun au sare din belşug. Iată opt alimente la care nu ne-am fi aşteptat să fie trecute pe lista celor cu un conţinut ridicat de sare, mai mult chiar decât se găseşte în blamatele chipsuri. Țineți cont că o porţie de chipsuri are 170 de miligrame de sodiu:

Cerealele. Pentru că majoritatea cerealelor au un gust dulce, e greu de crezut că acestea ar putea avea un conţinut mare de sare. O porţie de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tărâţe are 220 de miligrame, iar fulgii de ovăz au 246 de miligrame.

Sosul de roşii. Este uşor să pierdem controlul când folosim sosul de roşii sau alte sosuri. O porţie de sos de roşii ar trebui să însemne cam jumătate de ceaşcă. Într-o astfel de cantitate am putea găsi până la 600 de miligrame de sodiu.

Pâinea. Nu orice tip de pâine conţine o cantitate mai mare de sare decât chipsurile, însă tendinţa este de a consuma multă pâine.
În funcţie de tipul de pâine, o felie poate conţine între 100 şi 200 de miligrame de sodiu şi este greu de crezut că mulţi dintre noi ne limităm la a consuma doar o felie de pâine. Aici se adaugă şi covrigii, chiar şi cei dulci, cu scorţişoară sau stafide, care pot avea între 180 şi 250 de miligrame de sare.

Băuturile pe bază de cafea. Cei care optează pentru cafeaua servită fără lapte sau lapte dietetic sau fără îndulcitori naturali, aceia au mai multe şanse de a avea un mic dejun sănătos. Însă dacă suntem fani ai cafelelor pe care le găsim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimbă. Pentru că aceste cafele pot avea între 200 şi 300 de miligrame de sodiu.

Legumele conservate. Tuturor ne-ar plăcea să mâncăm numai legume proaspete, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel că apelăm la conserve. Acestea ar putea fi o alegere bună dacă legumele ar fi conservate imediat după recoltare, însă de cele mai multe ori ele reprezintă o sursă bogată de sare. Astfel o ceaşcă dintr-o conservă de legume poate avea între 240 şi 800 de miligrame de sodiu, care este adăugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului, informează ziarul citat de Mediafax.

Condimentele. O porţie de ketchup înseamnă o lingură obişnuită şi conţine 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Dar la o singura masă se poate consuma mai mult de o lingură.
O cantitate similară de muştar poate avea 150 de miligrame de sodiu.

Supa. Un bol de supă poate face minuni pentru siluetă. Însă există şi supele creme care sunt bogate în calorii şi grăsimi, iar cele "la pacheţel" sunt adevărate bombe cu sare. Citind informaţiile de pe pachetele respective, putem observa că o porţie poate conţine între 800 şi 1.600 de miligrame de sare.

Covrigeii. Deşi sunt multe mărci care oferă covrigei cu conţinut scăzut de sare, calorii şi grăsimi, sunt unii care sunt mai săraţi decât chipsurile din cartofi. În funcţie de marcă, o porţie de covrigei poate avea până la 440 de miligrame de sodiu, relatează cotidianul citat de Mediafax.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod