A doua editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT

Facebook Twitter Comenteaza
Cinemateca Eforie s-a dovedit luni seara neincapatoare pentru spectatorii veniti sa asiste la seara de deschidere a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT. La fel ca anul trecut, publicul a luat cu asalt sala de pe strada Eforiei, iar gazda deschiderii a fost Ada Solomon, directorul festivalului.

Ada a vorbit despre povestea festivalului aparut în amintirea lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu si rolul NexT în sprijinirea tinerilor cineasti. Au completat-o colegii si prietenii lui Cristi si Otto, scenaristul Tudor Voican si monteurul Catalin Cristutiu, dar si presedintele Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu, care si-a amintit ca a perceput propunerea Adei Solomon ca fiind una "de nerefuzat": "NexT era un festival pe care CNC trebuia sa il sustina."

Seara a continuat cu proiectiile scurt-metrajelor de inceput ale regizorilor de film si televiziune, Titus Muntean, Radu Dragomir, Tudor Giurgiu, Alexandru Maftei si Radu Muntean, care au urcat pe scena alaturi de protagonisti ai filmelor lor si de o parte a echipei cu care au lucrat, pentru a raspunde intrebarilor publicului si moderatorului discutiei, directorul artistic al festivalului, criticul Andrei Gorzo.

Surpriza serii a constituit-o proiectia filmelor din categoria denumita ad-hoc Next NexT Generation, in cadrul careia filmele regizate de Marc Solomon si Luca Istodor, elevi în clasa a IV-a, au starnit hohote de ras si aplauze la scena deschisa.
Dupa primele proiectii din Competitie, dar si din sectiunile paralele Countries in Focus si Semaine de la critique de marti, NexT deschide seria celor sapte seminarii de film.

Miercuri, 10 aprilie, incepand cu ora 10.00, la Orange Concept Store va veni regizorul francez de documentar Nicolas Philibert, laureat al Premiului Cesar pentru "Cel mai bun montaj" in anul 2003, pentru pelicula "Etre et Avoir". Cel mai recent film al lui sau, "Retour en Normandie" / "Intoarcerea in Normandia", a fost prezentat anul trecut în cadrul selectiei oficiale a Festivalului de la Cannes, în afara competitiei. Philibert va vorbi cu publicul NexT despre regia de film documentar intr-o discutie moderata de regizorul roman Alexandru Solomon.

De la ora 11.00, unul dintre oaspetii marcanti ai Festivalului, agentul american David Flynn, va sustine un workshop cu tema "Ce poate face un agent pentru un artist?" Flynn este afiliat United Talents Agency, agentia americana care ii reprezinta, printre altii, pe castigatorii Oscarului pentru regie de anul acesta, Joel si Ethan Coen.
El va incerca sa dea astfel repere concrete legate de activitatea unei categorii de profesionisti ai audiovizualului care in Romania inca nu si-a gasit un loc in industria filmului, dar fara de care aceasta e de neconceput in Europa de Vest sau in Statele Unite.

Workshop-ul lui Flynn va fi urmat la ora 13.00 de masterclass-ul de regie de film sustinut de Cristian Mungiu.

Seara, proiectiile continua intr-un calup-maraton de aproape trei ore, incheiat de comedia romaneasca "Stefan", in regia Stancai Radu. La ora 18.00, spectacolul competitiei incepe cu "Tokyo Jim", filmul britanic care ne arata ca motivele din care o intalnire de afaceri poate sa iasa prost sunt dintre cele mai neasteptate, continuand cu "Polska Road Movie", un scurt-metraj german care confirma, parca, fascinatia exercitata de Estul Europei asupra Vestului civilizat; australianul "I Love Sarah Jane" / "O iubesc pe Sarah Jane", un film cu zombie din competitia NexT de anul acesta; drama psihologica spaniola "Almas Congeladas" / "Inimi Inghetate"; "Der Blaue Affe" / "Maimuta albastra", o poveste de dragoste din lumea decadenta a Berlinului anului 1929, cel mai lung film din competitia de anul acesta, un mediu-metraj de 45 de minute; "Lo Zio" / "Unchiul", un film italian de vacanta care degenereaza total surprinzator; se incheie cu "Stefan", filmul studentesc castigator al Festivalului International CineMAiubit, o comedie delicata si subtila care speculeaza o situatie pe care cei mai multi dintre spectatori o vor regasi, probabil, in propria lor biografie.
La capatul acestui grupaj, ca de altfel la capatul fiecarei proiectii ori reluari cu filme din competitia NexT, realizatorii filmelor vor discuta cu publicul din sala în cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri moderate de directorul artistic Andrei Gorzo.

Nu vor lipsi nici reluarea primei serii de scurt-metraje din competitie, incepand cu ora 10.30, nici cea de-a doua proiectie din sectiunea "Countries in Focus", de la ora 16.00, cu filmul de scurt-metraj din Spania, cu o selectie care combina filme cu un umor fin, pline de tandrete precum "Eramos Pocos" / "Unul in plus" (r. Borja Cobeaga), cu "Traumalogia" (r. Daniel Sanchez Arevalo). Ziua se incheie cu sectiunea Future Shorts, de la 21.00, o selectie de scurt-metraje din toata lumea prezentate de organizatia cu acelasi nume, care are ca scop promovarea scurt-metrajului la nivel mondial.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod