lunetista

Rusoaicele-lunetist care i-au terorizat pe nazişti: Îi secerau pe nemţi ca pe grâne

Rusoaicele care au luptat în Al Doilea Război Mondial erau o forţă de temut pentru armata germană. Cea mai bună dintre ele, supranumită „Moartea albă“, a ucis singură 309 nemţi.

În iunie 1941, când armata germană a invadat Uniunea Sovietică, comandaţii nazişti nu ştiau cu ce se vor confrunta. Avea să fie începutul sfârşitului pentru uriaşa maşinărie de război construită de Hitler şi o contribuţie însemnată la victoria sovieticilor au avut-o femeile din URSS.

Peste 2.000 de rusoaice s-au înrolat ca lunetist în armata sovietică şi au luptat cot la cot cu bărbaţii împotriva naziştilor. Doar 500 dintre ele au supravieţuit, iar printre acestea s-a numărat şi Liudmila Pavlicenko, cea mai temută femeie-lunetist.



Supranumită "Moartea albă", ea a făcut 309 victime în mai puţin de un an petrecut pe front, cifră care o plasează printre primii cinci cei mai bun lunetişti din istorie. Cel mai probabil, însă, numărul este mult mai mare, pentru că o ucidere confirmată înseamnă că a fost văzută de o a treia persoană, ceea ce nu era mereu posibil în condiţiile de luptă. Institutul Smithsonian arată că a ucis în total 36 de lunetişti germani, unii dintre ei având în palmares numeroase decoraţii militare.
"Îi seceram pe hitlerişti ca pe grâne", a povestit ea.

Liudmila a luptat timp de opt luni la Sevastopol, fiind medaliată şi înaintată în grad de Armata Roşie. A fost rănită de mai multe ori pe câmpul de luptă, însă a fost retrasă de pe front abia după ce o rachetă i-a explodat în faţă, când poziţia sa a fost bombardată de germanii exasperaţi de eficienţa ei.

Pavlicenko a devenit o vedetă a războiului, fiind protagonistă a propagandei Armatei Roşii şi spaima soldaţilor germani de pe tot frontul de est.
Germanii au încercat să o convingă să dezerteze.

Pavlicenko a devenit instructor pentru trăgători de elită şi în scurt timp a fost invitată la Casă Albă. A fost primul soldat sovietic care a vizitat Casă Albă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Franklin Roosevelt şi cu Prima Doamnă Eleanor Roosevelt.

Olga Şirnina, o fotografă din Rusia specializată în recondiţionarea imaginilor vechi, a readus în zilele noastre chipurile unora dintre femeile din Armata Roşie războinice, prelucrând imagini de epocă şi colorându-le pentru a ne arăta cât mai realist chipurile celor care i-au înfruntat pe nazişti pe câmpul de luptă.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
31 Octombrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod