Vine, vine primăvara!

Articolele de o mare diversitate, pe care cititoarele le găseau în presa de odinioră, aveau o ciclicitate remarcabilă şi de aceea rubricile tradiţionale erau aşteptate cu mare interes,

Articolele de o mare diversitate, pe care cititoarele le găseau în presa de odinioră, aveau o ciclicitate remarcabilă şi de aceea rubricile tradiţionale erau aşteptate cu mare interes, noutăţile legate de anotimpurii, calendare, zodii, sau sfaturile practice erau întotdeauna bine însuşite şi de multe ori un îndreptar. Ăsta era în fond rolul presei!

Chiar dacă azi multe din ideile şi exprimările de atunci ni se par uşor desuete, rămânem totuşi cu imaginea a ceea ce însemnau atunci sfaturile pentru tinerele fete, recomandările pentru anumite tratamente cosmetice, reţetele culinare tradiţionale, toate punctual valabile pentru cel mai frumos anotimp, primăvara şi toate veneau odată cu Sfintele Sărbători de Paşte!

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Pe două pagini şi jumătate (foto1, 2, 3) din Almanahul Curentul, găsim un tablou complet a ceea ce trebuiau să facă tinerele de 18 ani, aflate ele, la vârstă lor, în primăvara vieţii!

Ce să facă, dar mai ales ce să nu facă, “fii prietenoasă dar nu cădea în vulgaritate, instruieşte-te dar nu deveni pedantă şi pretenţioasă, fă sport dar nu deveni băieţoi.

Nu flirta; este un joc frivol care-ţi va da experienţe neplăcute. Nu dispreţui cochetăria, e necesară. Nu invidia “domnişoarele” care se duc în localuri să petreacă, elegante ca nişte staruri de cinema, ele nu mai sunt tinere, au pierdut tinereţea demult”!

În continuare sunt înşirate tot felul de tratamente cosmetice pentru “puncte negre şi pistrui” dar şi pentru alte imperfecţiuni ale tenului “cu toate că la 18 ani nu prea este cazul”. Sunt prezentate cel puţin 5 formule de preparate farmaceutice cu efecr curativ!

Tot în aceste pagini găsim…rezolvări pentru situaţii dramatice de genul “iubeşti şi nu eşti iubită” sau cam care ar fi portretul bărbatului ideal.

Primăvara îşi făcea simţită prezenţa şi odată cu Sfintele Sărbători de Paşte, iar în acel an 1936, în cele trei religii importante, ortodoxă, catholică şi protestantă, Paştele cădea în aceeaşi zi, 25 aprilie şi acest lucru e făcut cunoscut de publicarea celor trei calendare (foto 4).

Pentru luna aprilie, luna marilor sărbători pascale avem şi câteva reţete culinare cu preparate tradiţionale, specifice acelor zile.

Calitatea reproducerii (foto 5), sperăm să va ajute să “decriptaţi” şi să preparaţi acele minuni culinare.

O pagină bogat ilustrată (foto 6) are ca tematică tot bucuria Sfintelor Sărbători, bucurie care cuprindea pe toată lumea. Elevii erau cei mai fericiţi, ei luau vacanţă, “tinerele strejarite incondeeaza ouă pentru Paşti”, tot romanul cumpără miel, iar şomerii “sunt cei necăjiţi de prea multă…vacanţă!”


clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod