Sinceritatea unui "Interviu"

O situatie cel putin promitatoare: un jurnalist care si-a castigat renumele ca reporter de razboi este nevoit sa ia un interviu unei actrite de mana a doua, faimoasa pentru filmele de groaza in care joaca si pentru aventurile sale amoroase. Cu toate acestea, nici unul dintre protagonisti nu isi imagineaza ca o banala intalnire profesionala va duce la momente de o sinceritate dezarmanta...

Ajuns pe ecranele romanesti in prag de Craciun 2007, acest film este un adevarat cadou pentru cinefilii de pretutindeni. "Interviul" original, din anul 2003, ii apartine controversatului si extrem de talentatului regizor olandez Theo van Gogh. Un realizator de filme exceptional, van Gogh a devenit faimos in special din cauza asasinatului cu sange rece caruia i-a cazut victima - regizorul a fost impuscat si injunghiat pe data de 2 noiembrie 2004, de un fanatic religios, furios din cauza ilustrarii Islamului in filmul sau de scurt metraj, "Submission Part 1".

In urma mortii sale tragice, producatorii Bruce Weiss si Gijs van de Westelaken s-au decis sa-i implineasca visul lui Theo, de a reface trei dintre filmele sale originale, in limba engleza, cu vedete de la Hollywood. Filmul "Interview" din 2007 este prima parte a "trilogiei" care va comemora amintirea talentatului regizor.

In "Interview", actrita Sienna Miller ("Factory Girl", "Casanova", "Alfie") si actorul si regizorul Steve Buscemi ("Lonesome Jim", "Fargo", "Reservoir Dogs") fac cuplu intr-o drama incarcata de sexualitate despre mass-media, adevar si celebritate.

Unde incepe totul...

Un jurnalist candva celebru, Pierre Peders (Steve Buscemi), astazi blazat si trecut prin (prea) multe, este trimis de editorul sau sef sa ia un interviu unei vedete de film, Katya (Sienna Miller), "rezidenta" revistelor de scandal, din cauza productiilor de mana a doua in care joaca si a relatiilor amoroase cu numerosi barbati.

Nici unul dintre cei doi nu isi doreste sa ia parte la aceasta intalnire profesionala, iar prima intrevedere sfarseste cu adevarat prost, Peders fiind total nepregatit pentru interviu. Situatia sufera insa o transformare - taxiul in care se afla Pierre, dupa ce pleaca de la intalnirea esec cu vedeta, are un accident de masina, reporterul se loveste la cap, iar Katya, aflata la fata locului, il invita pe jurnalist la ea acasa, sa isi curete rana deschisa si sa se linisteasca.

In varianta originala, europeana, acest traseu imaginat poate ca ar fi fost mai usor acceptat, insa in contextul american, intalnirea cu caracter personal jurnalist - celebritate (fie ea si neinsemnata) este aproape o imposibilitate, cu atat mai putin ca aceasta din urma sa fie lasata in pace de fotografii de scandal.

In ciuda acestui lucru, povestea care se naste ne atrage atentia, iar noaptea pe care cei doi o petrec impreuna, certandu-se, discutand, schimband povesti de viata si secrete, ne captiveaza cu totul si ne atrage in universul unui "Interviu" profund, care "scotoceste" in adancurile cele mai intunecate ale fiecarui protagonist in parte.

Personalitati complet diferite, in prima instanta nici unul dintre cei doi nu doreste sa "adanceasca" mai mult "relatia". Totusi, in ciuda faptului ca isi exprima in mod deschis parerea unul fata de celalalt - si trebuie sa spunem ca aceasta nu este deloc magulitoare - exista o atractie, un mister neinteles care nu ii lasa sa se indeparteze unul de altul.

Atat Peders, cat si Katya sunt marcati de dureri si rani adanci, experiente de viata care i-au marcat si le-au schimbat pentru totdeauna felul de a fi si de a reactiona.

Curiozitatea si poate insingurarea in fata unei lumi care i-a determinat sa se inchida in propriile cochilii, ii ajuta sa initieze comunicarea si o punte de legatura. Intalnirea lor este un adevarat joc de strategie, psihologic, in care fiecare este, pe rand, pradator si prada, un joc in care replicile se succed, rostite cu pasiune, inteligenta si umor.

Scenariul (al carui co-autor este si Buscemi) este de-a dreptul surprinzator, cu rasturnari de situatie si un final neasteptat. Intriga si tensiunea cresc progresiv, iar actorii le sustin in forta. Deceptiile sunt la fiecare pas, ascunse in spatele sinceritatii nude.

Este o bucurie sa o vedem pe Sienna Miller jucand cu adevarat, distrugand astfel imaginea de "blondina superficiala" pe care i-au creat-o, in timp, revistele de scandal. Probabil ca rolul pe care il interpreteaza in "Interview" a amuzat-o si i-a dat ocazia sa le dea peste nas tuturor celor care i-au aplicat aceasta eticheta.

Steve Buscemi este unul dintre greii cinematografiei, iar rolurile sale sunt iconice. Actorul a stiut care sunt punctele tari si slabe ale personajului sau blazat si plictisit, punandu-l in valoare cu fiecare replica si gest.

Se intampla destul de rar ca spectacolul uman sa fie prezentat de o maniera deschisa pe marile ecrane. Tocmai de aceea iti recomandam sa vezi "Interview", o poveste care ne dezbraca de prejudecati, de ganduri, de secrete, lasandu-ne goi si sinceri.

Stiai ca?...

Femeia care iese din limuzina, la finalul peliculei, aproape dand peste Peders cel distrat, este interpretata de Katja Schuurman, care a jucat rolul Katya in versiunea olandeza originala, din 2003, a filmului lui Theo van Gogh.

Cand Pierre scotoceste prin apartamentul lui Katya, se opreste pentru scurt timp cu privirea asupra fotografiei unui barbat si o femeie. Barbatul este Theo van Gogh, regizorul filmului original, iar femeia este Katja Schuurman, actrita din rolul principal din aceeasi productie cinematografica.

Taxiul in care se afla Pierre (Steve Buscemi) este lovit din spate de o dubita, iar cadrul se muta direct pe acesta. In acest scurt cadru, numele companiei care ofera servicii de transport de obiecte este vizibil - "Van Gogh Movers". Acesta este un nou tribut adus regizorului peliculei originale. De asemenea, un alt omagiu il reprezinta si faptul ca vedeta "Interviului", Katya (Sienna Miller) acorda un autograf unui fan numit Theo.

Fratele lui Pierre (personajul interpretat de Steve Buscemi) este jucat de Michael Buscemi, fratele din viata reala al actorului.

Acesta este primul film regizat de Steve Buscemi in care nu joaca si actorul Mark Boone Junior.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod