Sfaturi şi reţete de frumuseţe din ziarele perioadei interbelice. Descoperă-le!

Orice apărea în ziarele de odinioară putea fi luat de bun, pentru că “aşa scrie la jurnal”. Cele 4-5 cotidiene interbelice de acoperire naţională, aveau cam aceleaşi rubrici, deci nu se

Orice apărea în ziarele de odinioară putea fi luat de bun, pentru că “aşa scrie la jurnal”. Cele 4-5 cotidiene interbelice de acoperire naţională, aveau cam aceleaşi rubrici, deci nu se prea puteau contra decât ideologic, în funcţie de coloratura politică.

În rest, ele se asemănau foarte mult, fiecare având rubrici sociale, economico-bancare, culturale, mondene, de sport. Pe aceste teme exista unanimite, toate ziarele prezentau evenimentele cam la fel, nu se contrau, aici nu exista “opoziţie”, dacă aşa scrie la jurnal, înseamnă că aşa e! Acest lucru era valabil mai ales în privinţa sfaturilor practice de tot felul, sfaturi medicale, casnice, cosmetice, culinare, sau de înfrumuseţare, cam toate dedicate doamnelor.

Aflăm astfel (foto 1), pe aproape jumătate de pagină, cum trebuie periat părul: “ a peria părul nu înseamnă a-l aplatiza pe cap cum fac majoritatea femeilor, dimpotrivă, înseamnă a-l aerisi” şi urmează un lung şir de indicaţii pentru acest proces, iar alături într-un mic insert, găsim şi leacul pentru chelia bărbaţilor, nu înainte de a afla de ce nu chelesc şi femeile: “s-a descoperit recent, pentru ce chelia este mai frecventă la bărbati decât la femei: cutia craniană a bărbatului continuă să crească, în timp ce pielea capului şi-a pierdut din supleţe, rădăcina părului s-a atrofiat, s-a astupat şi părul cade…remediul- masaj cotidian pentru ca pielea capului să rămână suplă.”

Găsim în aceeaşi pagină şi reţete pentru creşterea genelor, crème şi loţiuni contra pistruilor, contra acneei, contra ridurilor.

Se pune şi întrebarea dacă o adolescenta se poate farda (foto 2), iar răspunsul îl găsiţi în reproducerea de mai sus, înţelegând că ar fi mai bine “nu”!

Pentru îngrijirea pleoapelor (foto 3) remedial este foarte simplu, compresii cu apă rece timp de 10 minute, e bine de făcut acest lucru pentru că: “dintre toate părţile corpului care trădează oboseala şi trecerea anilor, pleoapele stau pe primul plan”.

În revista “Domniţă” din 1929 apare şi o “fotografie de epoca”, (foto 4) mai précis din 1905, în care ne este prezentat uşor ironic, cu ce costum se făcea plajă atunci.

Ideea poate fi reluată şi de ziarele de azi, blicatii pucare să ne prezinte ce costume de baie se purtau tot cu 24 de ani în urmă, mai précis în anul de graţie 1989!

Două noi modele de pălării (foto 5),sunt prezentate cu instrucţiuni precise, una de lux “pentru ocazii, teatru, bar… iar alta, mai puţin pretenţioasă, indicata pentru după-amiază”. Se dau şi detalii pentru modul în care au fost confecţionate.

Foto 6, e un bonus pentru cititoarele site-ului nostru!

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod