"Povestea unui rechin" parodiaza filmele despre gangsteri

Aminteste-ti ultima data cand ai vazut un film de animatie... A trecut chiar atat de mult timp de atunci? Atunci problema trebuie remediata si inca repede! Iar solutia cea mai buna este sa mergi la cinematograf si sa vizionezi cea mai recenta productie a Studiourilor DreamWorks, "Povestea unui rechin" ("Shark Tale"), care a avut premiera in Romania in data de 10 decembrie.

Iti garantez ca va fi o alegere potrivita. Iar daca esti si mare fan al filmelor despre gangsteri si mafie, atunci aceasta pelicula animata te va cuceri cu siguranta - pentru ca izvorul de inspiratie al povestii il reprezinta productii celebre ca "The Godfather" - vechi de 32 de ani, "GoodFellas" si serialul "The Sopranos". Nu lipseste nici aluzia la unul dintre cele mai inspaimantatoare filme "acvatice" de pana acum, "Falci", in "varsta" de 29 de ani - tema sa muzicala, care obisnuia sa ne infricoseze, ne face sa zambim inca de la inceput, cand vedem ca, pentru rechini, aceasta ii stimuleaza, fiind considerata un fel de imn de lupta...

Iar daca mai pui la socoteala si faptul ca nume mari ale cinematografiei si-au "imprumutat" vocile personajelor animate, succesul filmului este deja asigurat. In "Povestea unui rechin" vei recunoaste vocile lui Will Smith - Oscar, Robert De Niro (aflat la prima colaborare de acest tip) - Don Lino, Renee Zellweger - Angie, Angelina Jolie - Lola, Jack Black - Lenny si Martin Scorsese - Sykes.

In rolurile secundare ii mai gasim pe Michael Imperioli (din "Clanul Soprano"), Vincent Pastore ("Clanul Soprano") si Peter Falk ("Columbo"), toti facand parte dintr-un clan mafiot al oceanului. De remarcat si prezenta lui Ziggy Marley (fiul renumitului cantaret jamaican, Bob Marley) - Ernie si a lui Doug E. Doug - Bernie, in rolul unor meduze uriase, precum si aparitia lui Katie Couric, cunoscuta jurnalista, care isi interpreteaza propriul rol, dar in varianta de "peste", rebotezata Katie Current.

"Shark Tale" este regizat de Vicky Jensen ("Shrek"), Bibo Bergeron ("The Road To Eldorado") si Rob Letterman, dupa un scenariu scris de Michael J. Wilson si Letterman. Coloana sonora contribuie, de asemenea, la succesul acestei pelicule - contine muzica special creata de Hans Zimmer si cantece din repertoriul unor vedete cum sunt Christina Aguilera, Will Smith si Justin Timberlake.

Inca nu te-am convins? Atunci poate ca cifrele iti vor spune mai multe... Pelicula animata a reusit sa obtina, pana in prezent, profituri de peste 310 milioane $ in toata lumea, din vanzarea biletelor, si asta in doar doua luni de la evenimentul de lansare oficiala...

Care este, de fapt, "povestea unui rechin"?

Intreaga actiune se petrece in lumea subacvatica, intr-un mare recif de corali, care arata mai degraba cu o Times Square suprapopulata (mare atentie la reclamele luminoase si afisele din centrul "pietei": Coral Cola, semnul de la trecerea de pietoni Swim/Don't Swim - Inoata/Nu inota etc.)...

Prin analogie, lumea pestilor nu face altceva decat sa fie copia fidela a lumii in care traim noi, oamenii. De altfel, aceasta a fost si ratiunea pentru care pestii, personajele principale, imprumuta foarte multe dintre trasaturile actorilor care ii interpreteaza. De asemenea, atitudinea, postura lor este suta la suta antropomorfa - pestii se sprijina pe inotatoare, parand aproape ca adopta pozitia bipeda, au "gesturi" si sentimente specific umane.

In acest recif-citadela, rechinii sunt cei care fac legea, sunt "gangsterii" recunoscuti de toata lumea, care isi au "sediul mafiot" chiar pe epava Titanicului, motiv pentru realizatorii filmului sa parodieze si sa faca noi aluzii la productii cinematografice de box office.

In centrul actiunii se afla Oscar (Will Smith), un peste mic care are visuri marete si isi doreste cu disperare sa ajunga "on top of the reef" ("in varful recifului"), adica in lumea buna in care accesul ii este interzis din punct de vedere ierarhic. Pentru ca apartine clasei muncitoare, fara sa aiba prea multe aspiratii si sanse de a avansa in... recif. Oscar lucreaza la o Spalatorie de Balene care este, de fapt, un paravan al mafiei, condus de Sykes (Martin Scorsese, un arici de mare cu cele mai mari sprancene din intreg oceanul...).

Pentru ca mereu a sperat sa faca mai mult cu viata lui, Oscar - mare amator de hip-hop, genul "pestelui" de cartier - s-a imprumutat mai mult decat poate duce chiar de la seful lui, Sykes. Acesta este, la randul lui, presat de The Big Boss - Don Lino, seful mafiei (Robert De Niro, care isi parodiaza propriul rol din "The Godfather") - sa ii plateasca partea, pentru a nu avea probleme cu "puterea".



Enervat la culme de schemele lui Oscar, care mereu se baga in incurcaturi care il costa bani (scoicile reprezinta banii in lumea oceanului...), Sykes decide sa isi trimita "gorilele" - doua meduze nedespartite, cu accent, infatisare si stil de viata jamaican, Ernie si Bernie (Ziggy Marley si Doug E. Doug) - sa il invete minte.



Din viata micutului Oscar nu pot lipsi incurcaturile amoroase - Angie (Renee Zellweger) il iubeste sincer, fara ca el sa isi dea seama macar. Insa Oscar nu vede in Angie mai mult decat o foarte buna prietena, iar in momentul in care in cale ii iese Lola (Angelina Jolie), lucrurile se complica pentru el, ducand chiar la o drama sentimentala.

Don Lino este un rechin nemilos si totusi onest, conform propriei aprecieri. De la dreapta lui nu lipsesc niciodata cei doi fii: Frankie (Michael Imperioli), care este mandria oricarui tata-rechin, fiind un asasin veritabil, si Lenny (Jack Black), care ascunde un secret teribil: este vegetarian! De asemenea, foarte apreciate de liderul mafiei sunt si sfaturile lui Luca (Vincent Pastore), o caracatita pe post de "consigliere"...

Saturat de atitudinea lui Lenny, care refuza sa se poarte ca un rechin adevarat, facand familia de rusine, Don Lino ii spune lui Frankie sa il ia pe fratele sau la vanatoare si sa-l invete ce inseamna sa fie un "criminal feroce".

Aici insa cei doi se intalnesc cu Ernie si Bernie care il "tortureaza" pe bietul Oscar, vazut ca posibila prada si de Frankie. Lucrurile evolueaza rapid - o nava aflata in trecere arunca ancora, Frankie este ucis, iar Oscar este vazut de meduze drept cel care l-a rapus pe marele lor dusman. Lenny dispare, speriat de intorsatura neasteptata a lucrurilor, temandu-se ca tatal sau va fi extrem de dezamagit de el.

Descurcaret nevoie mare si speculand situatia, Oscar perpetueaza minciuna si rapid intreg reciful il cunoaste drept The Shark Slayer - Ucigasul de Rechini, noul sprijin al orasului in lupta cu mafia. Micutul peste este acum eroul recifului, are aparitii televizate (Katie Current), un manager (Sykes devine, brusc, protectorul intereselor sale), faima, bani, adica tot ceea ce si-a dorit. A, bineinteles, are si un apartament minunat "in varful recifului"...

Dar uita rapid de unde a plecat, uita de Angie si ii face ochi dulci profitoarei Lola. In plus, Lenny isi face aparitia in "oras", el fiind singurul care stie adevarul despre moartea fratelui sau. Si cum Oscar nu vrea sa riste sa redevina un paria al... recifului, intre cei doi se naste o frumoasa si stranie prietenie care ii va lega in cele mai amuzante intamplari.

Ce inseamna pentru realizatori "Shark Tale"?

Efortul intregii echipe de filmare a fost fantastic. Fiecare s-a implicat trup si suflet in realizarea acestui proiect. Producatorul executiv Jeffrey Katzenberg a declarat: "Filmul acesta are aceeasi sensibilitate ca si 'Shrek', dar este putin mai subversiv si mai subtil. Asa cum 'Shrek' ironizeaza basmele, 'Povestea unui rechin' ironizeaza filmele despre mafie si gangsteri si o face cu foarte mult haz".

Regizoarea Jensen a lucrat la primul "Shrek", astfel incat a venit in echipa foarte bine antrenata. Ea a precizat: "Este o comedie cu un subiect urban, dar plasata sub apa". Pentru Letterman, "filmul are de toate pentru toti. Este o comedie romantica, are elementele unui film de actiune, are personaje bine conturate, in care noi am crezut".

Insa poate cea mai buna caracterizare a acestui film a oferit-o Bibo Bergeron: "'Povestea unui rechin' este istoria unui peste mic care spune o minciuna gogonata pentru a obtine ceea ce crede ca este idealul lui in viata - faima, avere, respect si chiar si dragoste. Dar tot ce trebuie sa faca este sa deschida ochii si sa vada ca ceea ce doreste este la indemana. Viata buna pe care si-o doreste este in fata lui, dar el nu o vede. Cred ca este ceea ce se intampla multor oameni obisnuiti".

Tot ce nu stiai despre "Povestea unui rechin"

Titlul initial al filmului a fost "SharkSlayer" ("Ucigasul de rechini"), dar a fost schimbat in "Shark Tale" cu aproximativ un an inainte de lansare, deoarece Jeffrey Katzenberg, producatorul executiv, a crezut ca un asemenea titlu are darul de a speria parintii si copiii - titlul acesta inca se pastreaza in unele materiale promotionale de inceput.

Pentru fiecare lansare internationala a peliculei, rolul reporteritei Katie Current a fost distribuit uneia dintre jurnalistele celebre din tara respectiva. Spre exemplu, in Australia, vocea lui Katie Current ii apartine lui Tracey Grimshaw, co-prezentatoarea show-ului australian "Today" (1982), iar in versiunea lansata in Marea Britanie, vocea reporteritei este cea a Fionei Phillips, prezentatoarea "GMTV" (1993).

Ascunzatoarea rechinilor este, de fapt, o replica a epavei celebrului R.M.S. Titanic. Pe unul dintre pereti chiar se poate observa o schita a personajului Rose din filmul "Titanic" (1997), care, in timpul unei scene, poarta la gat celebrul diamant Inima Oceanului.

Cand Lenny scuipa obiectele pe masa, la marea intalnire dintre rechinii mafioti si "echipa" lui Oscar, unul dintre aceste obiecte este o placuta de inregistrare pe care se afla inscriptionat numarul "007 981". Aceasta este aceeasi placuta gasita si in burta rechinului din "Falci" (1975).

Revista pe care o citeste doamna Sanchez, vecina lui Oscar, contine o reclama pentru un film numit "The Hook", o parodie a peliculei "The Ring" (2002).

Intreg colectivul si animatorii au petrecut mult timp in munca de cercetare a speciilor de pesti, pentru a face alegerea perfecta pentru personaje. Au urmarit documentare despre rechini, au vizitat acvariul, au adunat cataloage intregi cu pesti. Decorul subacvatic a fost ales sa semene cu o parte din ocean, dar care sa satisfaca si scenariul. Astfel, Oscar este un peste care curata alti pesti si mediul inconjurator - un peste sanitar. Angie este un peste inger, Lola un peste leu, a carui aripa dorsala a fost stilizata sa se termine ca trena unei rochii elegante, Sykes este arici de mare, Ernie si Bernie doua meduze uriase.

Prioritatea realizatorilor lui "Shark Tale" a fost sa "ataseze" personajelor acvatice anumite trasaturi fizice apartinand actorilor care le interpreteaza. Rezultatul? Asemanarea cu actorii este evidenta: Sykes are genele inconfundabile ale lui Scorsese, Lola are ochii si buzele Angelinei, Angie clipeste ca Renee Zellweger si vorbeste cu gura putin asimetrica, Oscar are urechile lui Will Smith, Don Lino - alunita de pe fata a lui Robert De Niro, atitudinea si... nasul lui, Don Brizzi are un ochi de sticla, asemeni lui Columbo, personajul interpretat de Peter Falk...

Distractie pe platourile de filmare

Realizatorii acestui proiect au vrut pentru film cele mai mari nume ale cinematografiei, iar distributia nu putea fi decat una dintre cele mai bune. Totusi poate ca cineva ar fi meritat sa fie si el prezent intre vocile personajelor, mai ales pentru ca filmul este o parodie a peliculelor cu gangsteri - Joe Pesci ar fi putut face un rol mare...

Paradoxal, desi au colaborat atat de mult de-a lungul intregii lor cariere (noua filme realizate impreuna), este pentru prima oara cand Martin Scorsese si Robert De Niro interpreteaza in aceeasi pelicula. Letterman a afirmat: "Marturisesc ca am intrat putin in panica in momentul in care i-am vazut pe De Niro si Scorsese venind impreuna, dar au fost atat de generosi si de intelegatori, cum nu mi-am imaginat".

Will Smith a declarat despre personajul sau: "Imi place procesul de productie al animatiei, pentru ca iti da foarte multa libertate - poti face orice, mai ales cu un personaj ca Oscar. El vrea sa fie cineva. Este atat de ocupat sa se uite in sus, acolo unde vrea sa ajunga, incat nu vede frumusetea din fata sa". Iar Jensen nu a avut decat cuvinte de lauda la adresa actorului: "Will este un copil mare. Ii place sa se joace, este inventiv si plin de energie."

Frumusetea din fata lui Oscar este un peste inger - Angie - colega sa de serviciu. Oscar vede in Angie o prietena, dar Angie este indragostita lulea de Oscar. Ea crede in el si asteapta ziua in care Oscar isi va da seama de valoarea lui si a vietii pe care o duce. "In clipa in care Renee a inceput sa inregistreze, Angie a prins viata. Renee ne-a dat cate 20 de interpretari pentru fiecare replica, astfel incat am putut folosi oricare dintre ele. Ea a dat personajului compasiune, sensibilitate si farmec", a adaugat Allison Lyon Segan, unul dintre producatorii filmului.

Jack Black - proaspatul prieten al lui Oscar, Lenny - a marturisit: "Lenny este un rechin vegetarian, dar nu pentru ca nu i-ar placea carnea, ci pentru ca este milos - dupa el nici o fiinta nu trebuie omarata. El nu se potriveste speciei, pentru ca este dragut, dulce si, pentru ca are si creier si inima, ar putea deveni cel mai puternic rechin."

Poate ca cel mai bine la aceste inregistrari s-a distrat insa Robert De Niro, care i-a "imprumutat" vocea sa lui Don Lino: "Nu stiam nimic clar despre cum este sa faci animatie si am fost curios sa vad despre ce e vorba. M-am gandit ca ar fi interesant si de fapt a fost foarte amuzant. L-am jucat pe capul lumii interlope subacvatice. Tipul face toate aranjamentele acolo jos. Are doi fii si afla ca unul dintre ei nu vrea sa intre in afacerea familiei".

Despre personajul sau, Angelina Jolie avea sa spuna (este celebra si reprezentativa pentru personaj replica Lolei, in film: "In adancul sufletului, sunt superficiala"...): "Lola nu-i da atentie lui Oscar; pentru ea, acesta este un nimeni, dar atunci cand el devine cineva, ea incepe sa-l vrajeasca. Daca nu era un peste, cred ca nu as fi acceptat rolul, dar asa, ca peste, o iubesc pe Lola."

Pe platourile de filmare, Angelina Jolie a fost tot un fel de Lola... Cel putin a reusit sa ii vrajeasca pe toti cu frumusetea ei. Debutul sau in lumea animatiei a fost o experienta placuta si emotionanta, mai ales datorita baietelului ei, Maddox, care iubeste desenele animate.

Martin Scorsese isi apara si el personajul, Sykes, spunand: "Hei, unii pot critica, dar Sykes vede in Oscar ocazia de a-si rotunji castigurile. El vrea sa-l ia sub aripa sa protectoare. Problema e ca nu are aripa, deoarece este un arici de mare, iar atunci cand se enerveaza vocea i se pitigaiaza si vorbeste foarte repede. Nu stiu de ce Jeffrey Katzenberg s-a gandit la mine...".

Katzenberg a replicat: "Il cunosc pe Marty de peste 25 de ani si totdeauna am fost uimit de felul in care vorbeste. Adica vorbeste foarte, foarte repede, ca si felul in care gandeste. Este una din rarele persoane care pot exprima simultan ceea ce gandesc. Asa ca m-am dus la el intr-o zi si i-am spus: 'Marty nu stiu daca realizezi, dar felul tau de a vorbi este foarte amuzant, in sensul bun al cuvantului.' La sfarsit i-am aratat desenul cu Sykes, iar Marty a murit de ras".

Scorsese a precizat, la randul lui: "Jeffrey a vrut sa ma intalneasca. A venit si a inceput sa-mi spuna povestea filmului, dar la inceput nu intelegeam ce vrea de la mine. M-am gandit ca vrea consultanta. La sfarsit, dupa ce mi-a aratat personajul, m-a intrebat daca nu as vrea sa fac un film pe care sa i-l pot arata fetitei mele, care este foarte mica. Dar filmul este la fel de amuzant si pentru adulti.".

La inregistrari, amandoi au improvizat si s-au ambalat pe masura ce stateau mai mult impreuna. Toata lumea s-a amuzat privindu-i. Au inregistrat in acelasi timp, ceea ce este destul de rar, deoarece, de obicei, fiecare inregistreaza separat. La "Povestea unui rechin", si Will Smith si Jack Black au inregistrat impreuna.

Ce trebuie sa retii despre "Povestea unui rechin"

Este un film amuzant, cu replici-brici si imagini absolut inedite. Vei rade de la inceput pana la sfarsitul genericului (si nu glumesc cand spun acest lucru, pentru ca poante exista chiar si pe durata genericului de final...). Este o parodie haioasa care arata, inca o data (daca mai era nevoie...), ca tot ceea ce inseamna lumea interlopa a devenit un subiect "gras" pentru cultura pop si pentru arta.

"Shark Tale este plin de glume de "interior", de aluzii la alte productii cinematografice, pe care, daca nu le "prinzi", s-ar putea sa ramai dezamagita de aceasta realizare a Studiourilor DreamWorks. Asemanarea personajelor cu actorii insa te va amuza teribil, chiar daca nu ii vei recunoaste pe toti.

Desi este un film de animatie, animatia fiind un gen care se adreseaza, de regula, copiilor, este, in aceeasi masura, un film pentru adulti, pentru parinti. S-ar putea chiar ca cei mici sa nu fie foarte incantati de multitudinea de personaje care vorbesc intr-una si le perturbeaza intelegerea povestii. In plus - acesta este un alt punct slab al filmului - copiii nu gasesc, asa cum se intampla in "Finding Nemo", personaje cu care sa se identifice.

Daca in "Finding Nemo" povestea era simpla si usor de urmarit - un peste care incearca, in urma unor intamplari neprevazute, sa se intoarca la tatal sau - in "Shark Tale" intorsaturile de situatie si actiunile personajelor sunt destul de dificil de inteles pentru cei mici. Ce ar putea intelege un copil din faptul ca un oarecare peste, Oscar, are datorii si isi doreste sa devina faimos si plini de bani? Sau ca oscileaza intre sentimentele pe care le are fata de buna sa prietena Angie si dorinta pe care o simte fata de frumoasa Lola?... Si exemplele ar putea continua...

Nu spun ca nu este un film pe gustul copiilor, spun doar ca este un film pe care parintii lor l-ar intelege si l-ar aprecia mai mult. Pentru ca are subtilitati pe care ei le-ar putea sesiza, pentru ca are glume (aproape in fiecare secventa...) pe care le-ar putea intelege la un alt nivel.

Ca si tine, copiii vor fi fascinati de lumea subacvatica, de culorile tonice si de personajele acestea care se implica in tot felul de actiuni amuzante. Vei rade din toata inima urmarind povestea transpusa extraordinar de Studiourile DreamWorks. Este un cadou frumos acum, in prag de sarbatori... Profita de el!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod