Magie, rivalitate si mister - "The Prestige"

"Privesti cu atentie?" este intrebarea/avertisment care deschide unul dintre cele mai misterioase si incitante filme nou aparute pe marile ecrane din Romania. Al cincilea film al lui Christopher Nolan - regizor si co-scenarist al peliculei "The Prestige", alaturi de fratele sau, Jonathan - iti aduce in fata povestea a doi iluzionisti, a caror pasiune pentru magie si trucuri ii face sa treaca de la parteneriat si amicitie la rivalitate profesionala si personala.

Este un film al tradarii, rece si dur, care exploreaza universul intunecat al fiintei umane, minciuna si secretele, dar, in acelasi timp, un proiect cinematografic care promite sa iti dezvaluie macar o parte din tainele nestiute ale magiei. Vesnica intrebare "Dar cum au facut asta?" s-ar putea sa isi gaseasca, in sfarsit, raspuns pentru tine. Ca orice magician care se respecta insa, regizorul te lasa pe tine sa descoperi tainele incalcitei povesti care baleiaza intre trecut si prezent, intre diferite momente ale petrecerii efective a evenimentelor.

Ia cat se poate de in serios avertismentul lui Nolan si priveste cu atentie! Doar asa poti fi sigura ca nu ai ratat nici un detaliu care te poate ajuta sa descifrezi misterele "Prestigiului"...

Unde incepe si unde se termina obsesia?...

Doi tineri magicieni ai epocii victoriene aprind scanteia unei rivalitati puternice care ii va consuma treptat, luandu-le tot ceea ce au mai de pret si chiar propria fiinta. Actiunea incepe cu cadre intr-o rapida schimbare, in centrul Londrei, intr-un timp cand magicienii erau idoli sau celebritati si cand cei doi tineri incearca sa-si gaseasca calea spre glorie.

Robert Angier (Hugh Jackman) si Alfred Borden (Christian Bale) au pornit pe acest drum ca prieteni si parteneri, dar un tragic eveniment (un numar de magie care nu a "functionat" bine si care a dus la moartea sotiei lui Angier) ii transforma in rivali. Cei doi ajung sa se spioneze obsesiv, fiecare dorind sa descopere trucurile celuilalt, sa il depaseasca, sa devina cel mai bun. De la aceasta pana la distrugere si autodistrugere nu mai este decat un pas.

Angier este performer-ul prin definitie, volubil si charismatic, isi atrage publicul si stie sa isi "vanda" trucurile. Borden este cel care reuseste intotdeauna, cu un geniu desavarsit, sa gaseasca cele mai interesante numere de iluzionism si sa le puna in practica. Din pacate, fiecaruia ii lipseste tocmai lucrul in care exceleaza celalalt. Doi magicieni care, impreuna, ar forma un iluzionist de exceptie, trec pragul prieteniei si patrund pe taramul consumator de energie al invidiei, obsesiei si al tradarii.

Cu fiecare spectacol, cu fiecare truc nou gasit, cei doi transforma distanta dintre ei intr-o competitie si mai acerba, dura si sangeroasa. Sunt dispusi sa recurga la orice, numai sa "desfaca" magia numarului celuilalt si sa o transforme in ceva mai bun. Ambii apeleaza si la ceea ce, la sfarsit de secol XIX, era considerata a fi adevarata magie - puterea electricitatii, precum si la geniul stiintific incontestabil al lui Nikola Tesla, recunoscut pentru contributiile sale in acest domeniu si care se afla, la randul sau, in rivalitate cu Thomas Edison. Tesla este interpretat de catre David Bowie (un rol mic, dar de efect), cu un stil si o concentrare suta la suta dedicata rolului sau. Bowie se integreaza cat se poate de natural in atmosfera peliculei.

Magia = falsa perceptie...

Pentru a nu ruina surprizele si magia unui film care isi merita, pana la urma, banii, nu voi dezvalui prea mult din intriga povestii. Este de ajuns sa stii ca "The Prestige" porneste de la principiul conform caruia magia nu se bazeaza pe intentia de a pacali sau de a induce in eroare, ci pe faptul ca "ceva" poate parea cu totul "altceva" in ochii publicului. Aceasta fiind premisa de la care pleaca regizorul Christopher Nolan, filmul isi dezvaluie treptat misterele, intr-o disectie relativ cruda.

Conform lui Cutter (Michael Caine), inginerul magicienilor (cel care a realizat iluziile din spatele scenelor), "Fiecare mare truc magic consta in trei etape. Prima este numita 'The Pledge' ('Promisiunea'): magicianul iti arata ceva obisnuit, dar bineinteles ca nu este chiar asa. A doua etapa este numita 'The Turn' ('Transformarea'), in care magicianul face ca acel lucru obisnuit sa faca ceva extraordinar. Acum, daca va veti uita dupa un secret, nu-l veti putea gasi. De aceea exista o a treia etapa numita 'The Prestige' ('Iluzia' sau 'Prestigiul'). Aceasta este partea cu vartejuri si intoarceri, unde viata atarna in balanta si tu vezi ceva care te socheaza, asa cum nimic nu a mai facut-o pana acum."

Insa exact punctul in care ar fi trebuit sa exceleze filmul, "Iluzia" sau "Prestigiul", partea finala a oricarui truc de magie, este cel care dezamageste. Desi pelicula incepe misterios si, implicit, interesant, iti capteaza atentia si te tine prinsa de poveste, filmul "iti da drumul din gheare" spre final, complicand inutil o intriga si asa suficient de confuza.

Trucurile de magie sunt din start prezentate in "goliciunea" lor. Filmul nu incearca sa pretinda ca exista mister si dezbraca de orice urma de magie fiecare dintre numerele iluzionistilor. Este un film privit din perspectiva artistilor, nu din cea a spectatorului caruia ii infloreste pe buze intrebarea "Dar cum a facut asta?!". Pentru o pelicula care se pretinde a fi onesta, complicatia integrarii unor device-uri pseudo-stiintifice, inzestrate cu magie pura (asa cum era privita electricitatea pe atunci), tine deja de domeniul science-fiction. Astfel de masinarii si obiecte sunt alese ca pioni de baza intr-o poveste care isi pierde ea insasi scopul.

Asa cum personajul Cutter afirma ca orice truc este impartit in trei acte, Propunerea, Transformarea si Prestigiul sau Iluzia, tot asa isi construieste si Nolan povestea filmului. Din pacate insa, "The Prestige" isi pierde climaxul. Ultima parte a filmului dezamageste, misterul nu este chiar un mister (daca ai privit cu atentie, atunci iti poti da seama din cateva indicii cam unde bate finalul...), iar cliseele de la sfarsit abunda (a se vedea dublurile pe care Nolan le joaca pe degetul cel mic...).

Daca ai fost suficient de credula si te-ai lasat purtata pe bratele povestii (care, intre noi fie spus, este cam stufoasa si incalcita si vrea sa "ingramadeasca" mai mult mister decat poate "duce" din punct de vedere logic), atunci sfarsitul acestei lupte dintre cei doi magicieni se poate sa te prinda suficient de bine in mrejele sale incat sa spui, la iesirea din cinematograf: "Acum imi dau seama cum au facut asta! Nu ma asteptam!". Oricum ar fi, de foarte multe ori scenariul si replicile par total nerealiste si nu sunt credibile. Trucurile care ar fi trebuit sa ne lase pe toti cu gura cascata sunt prea mult trase de par si, pana la urma, nu mai au efectul scontat asupra cinefililor.

Proiectul cinematografic mai are si alte hibe: scenariul, desi inedit si interesant ca mod de abordare si ca intriga (in special faptul ca povestea este spusa din perspectiva artistilor), este suficient de incalcit pentru a putea fi usor urmarit si digerat. Cu siguranta, nu este un film dintre cele asa-numite "intelectuale", care te pun sa dezlegi dilemele omenirii, dar nici unul extrem de facil. Iti va solicita atentia si rabdarea, mai ales ca regizorul are tendinta de a te purta prin diferite perioade de timp, cand in viata fiecaruia dintre cele doua personaje principale au avut loc evenimente importante. Pana si citirea unui jurnal se dovedeste a fi o incercare pentru "profesionisti" si un mod al celor doi rivali de a-si pune bete in roate. Asa cum fac pe aproape toata durata filmului...

Actori-magicieni

Este un film cu o distributie spectaculoasa, care atrage din start atentia - Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson si Michael Caine. O distributie de cinci stele nu garanteaza insa intotdeauna un succes nebun, desi actorii se descurca de minune in "The Prestige". In cea mai mare parte, cel putin...

Christian Bale (Alfred Borden) promite foarte mult si se achita de rolul sau cu devotament. Bale pare a fi un preferat al lui Nolan, care a mai lucrat cu el si la realizarea filmului "Batman Begins".

Hugh Jackman (Robert Angier) are acum ocazia de a face dovada calitatilor sale de "performer" si de actor de calibru, de teatru, in adevaratul sens al cuvantului (a se vedea dublul sau rol). Jackman a marturisit intr-un interviu despre acest film cat de placut a fost pentru el sa se poata juca si sa poata manevra scena de teatru si publicul.

Michael Caine (Cutter) este cel care aduce un strop de umanitate pe marele ecran, iar momentele aparitiei sale par a fi singurele care chiar bucura ochiul cinefilului - vei simti venind din partea sa o caldura fireasca, aduce naturalete si pasiune intr-o pelicula intunecata si sumbra, marcata de tradari, minciuni si secrete.

Scarlett Johansson (Olivia Wenscombe), o frumusete hollywoodiana de netagaduit (desi gusturile sunt impartite. Dar despre ele nu se discuta...), pare sa fi devenit deja mult prea familiarizata cu rolul de iubita. Ipostaza nu o prinde foarte bine si, in incercarea de a iesi mai mult in evidenta, nu face decat sa exagereze. In orice caz, pentru rolul sau, de asistenta naiva a magicianului, Scarlett isi indeplineste scopul si este o "diversiune" cat se poate de fericita.

In ciuda aspectelor negative ale filmului, "The Prestige" este o pelicula pe care merita sa o vezi. Aceasta pentru ca atmosfera reuseste sa te prinda, povestea sa te captiveze, iar actorii sa iti atraga atentia. Il vei vedea pe Hugh Jackman - omul de teatru, il vei admira pe Christian Bale intr-un rol puternic, ii vei zambi singurului personaj uman din film, cel interpretat de Michael Caine, si te vei bucura de prezenta extraordinara a lui David Bowie.

Vei descoperi ca nu te poti atasa emotional de nici unul dintre personajele principale - setea lor de a-l depasi si distruge pe celalalt, tradarile, obsesiile ii uratesc in egala masura si pe unul si pe celalalt. Nolan a incercat sa aprofundeze, ca tema a filmului, natura duala a omului, in toate formele sale - fizica si mintala (a se vedea rolurile duble), iar, la nivelul sentimentelor, dragostea este cea care ia cele mai variate forme... Concluzia si morala filmului se leaga de acest aspect, al carui teren regizorul il pregateste pe toata durata peliculei.

Filmul te va atrage, iar modificarile de situatie sunt suficient de complexe incat sa te faca sa urmaresti aventura cu sufletul la gura, dornica sa vezi ce se intampla mai departe si ce anume se alege de nebunia personajelor. Desi pelicula are puncte slabe chiar la partea care ii da titlul, Prestigiul, este un film ce merita vazut din perspectiva construirii de personaje si a urmaririi obsesiei acestora. Oricum, la final te vei intreba daca, pana la urma, ai inteles ceea ce trebuie...

Incepi sa crezi in magie? Urmareste cu atentie si pregateste-te de dezbateri cu prietenii! Raspunsul nu ti se va dezvalui decat la final, ca in orice numar de iluzionism! Pana una-alta, bucura-te de spectacol si amuza-te de cat de simple sunt lucrurile, de fapt, daca stii sa le vezi cu adevarat...
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MissAnnie pe 23 Feb 2012, 13:43
    The Prestige

    Foarte, foarte bun review-ul. Pe masura filmului... Am si eu un articol despre The Prestige pe blogul meu http://samacitesti.blogspot.com/2012/02/prestige-prestigiul.html

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod