Lady D si o poveste de dragoste ascunsa

Un fost presedinte francez marturiseste o relatie foarte apropiata cu lady Diana
Canalele media au comentat cu delicatete cateva detalii continute intr-un roman al fostului presedinte francez Valéry Giscard d'Estaing. Acesta povesteste istoria de iubire dintre un presedinte al Republicii, plasat in timp pe la mijlocul anilor '80, si o frumoasa printesa din Marea Britanie, celebra, admirata, invidiata si iubita, dar teribil de nefericita in casnicie.

In romanul lui Giscard, intitulat simplu "Printesa si Presedintele", seful de stat poarta numele Jacques-Henri Lambertye, iar femeia gandurilor sale se numeste Patricia, printesa de Cardiff, dintr-un "oras situat in tara Galilor", precizeaza autorul.

Fragmente din cartea care urmeaza sa apara la inceputul lui octombrie au fost preluate de cotidianul francez "Le Figaro".  Cartea se deschide cu un epigraf intrigant: "Promisiune tinuta", care ne duce cu gandul la ideea ca Valéry Giscard d'Estaing se achita de o datorie, dincolo de timp.
Romanul se incheie cu o fraza la fel de misterioasa: "'Mi-ati cerut permisiunea de va scrie istoria', mi-a spus ea. 'V-o dau! Dar sa-mi faceti o promisiune...'". Este evident ca printesa din cartea lui Valéry Giscard d'Estaing este lady Diana.

Marturisiri din cealalta lume


Intalnirea dintre presedintele Lambertye si printesa Patricia are loc la palatul Rambouillet (de fapt Buckingham), la un dineu oficial de inchidere a G7, "grupul celor sapte state cel mai industrializate ale planetei", noteaza, cu malitiozitate, autorul.

Presedintele este vaduv, iar printesa neconsolata. Durerea ei a pornit inca inainte de "nunta regala", cand viitorul sot, print si mostenitor al tronului Marii Britanii, i-a marturisit o relatie veche si o previne pe printesa ca nu va renunta la aceasta legatura nici dupa casatorie.

"Zece zile inainte de casatorie, viitorul meu sot a venit si mi-a spus ca are o amanta si ca isi va continua relatia cu ea si dupa ce ne casatorim".
Giscard marturiseste ca i-a sarutat mana si ca printesa avea ochii mariti si arzatori. Pe masura ce romanul avanseaza, se modifica si relatia dintre cei doi, formalismul protocolar lasand loc familiaritatilor.

Speculatii si comentarii


Castelul Rambouillet, descris in cele mai mici detalii, ocupa un loc central in roman, la fel ca in viata reala. Alaturi de iubirea pentru printesa "de Cardiff", aflam chiar din primele pagini ale romanului, ca presedintele Lambertye tocmai fusese reales, indiciu care nu are cum sa fie decat un exercitiu de imaginatie.

"La Princesse et le Président" este construit pe un scenariu impecabil, seducator. Romanul va aparea la Éditions de Fallois-XO, pe 1 octombrie, noteaza Le Figaro.

Presa a comentat pe larg fragmentele, pentru ca acestea par a fi plecate de la fapte reale.
Mai mult, s-a speculat faptul ca publicarea unor detaliile din carte erau conditionate de anumite conjuncturi. Jurnalistii de la Le Figaro au presupus fie lady Di a cerut ca amaununte sa fie publicate, fie numai dupa moartea ei, fie la trecerea a cel putin 25 de ani de la consumarea lor.

Momentele la care face referire fostul presedinte francez s-au consumat, in realitate, foarte probabil in perioada 1990-1994. Valéry Giscard d'Estaing este in prezent membru al Academiei Franceze si are 83 de ani. Lady Diana a murit in urma unui accident de masina, la Paris, la 31 august 1997, cand avea 37 de ani.
24 Septembrie 2009
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen maria pe 3 Oct 2009, 02:24
    coroane

    in memoriam lady Di, un gand bun , impotiva celor ....

    1
    1

  • anna pe 2 Oct 2009, 18:11
    lady Di !!!

    gresit, in anul fatidic 1997, Diana, Printesa inimilor, avea 36 si nu 37 de ani! acum....ce mai conteaza! Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

    1
    1

  • mery pe 28 Sep 2009, 10:02
    detalii

    deci cine este presedintele de stat?

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod