Imagini comentate din presa anilor ‘30

Pasiunea pentru “vintage” o fac cunoscută prin aceste rânduri, unde încerc să trezesc şi altora interesul faţă de vremurile care nu ne-au aparţinut, vremuri şi evenimente trăite de

Pasiunea pentru “vintage” o fac cunoscută prin aceste rânduri, unde încerc să trezesc şi altora interesul faţă de vremurile care nu ne-au aparţinut, vremuri şi evenimente trăite de parinţii şi bunicii noştri, momente illustrate şi dezbătute de publicaţiile vremii, ziare şi reviste pe care azi le găsim tot mai greu prin podurile caselor vechi, in biblioteci (nu întotdeauna!) sau în colecţii particulare. Aceste mici comori-document ne dau o idée de cum se trăia în acei ani, cum munceau oamenii, cum se distra lumea, iar dacă ţinem cont de specificul publicaţiei noastrem aflăm multe şi despre rolul femeilor în acele vremuri, cu preocupările lor, cu pasiunile şi problemele lor!

Foto 1, ne explică într-o imagine sugestivă că: “patinele cu rotile au recâştigat gustul publicului şi sportivii se întrec în patinajul artistic”, făcându-ne să ne întrebăm azi, glumind bineînţeles, când şi de ce se pierduse “gustul” şi mai ales de când exista la noi pasiunea pentru role!

Pe aceiaşi pagină (foto 2), avem o groază de informaţii, îngrămădite într-un spaţiu redus, dar destul de echilibrat dispuse, fapt ce confirmă priceperea tehnoredactorului, care acum 80 de ani reuşea de minune, să dea o faţă comercială şi modernă publicaţiei.

Multe reclame! Studioul profesionist Polyfoto execută “48 fotografii diferite pentru lei 100”.Studioul se afla pe Calea Victoriei 86, loc unde a existat cu acelaşi nume până în anii ’70. O altă reclamă era la pudra Chat Noir, a casei Lady, care “vă apără contra zbârciturilor, căci nu usucă tenul”.

Pentru tratamentul contra mătreţii se recomandă  regeneratorul de păr Monopol, care se găseşte la “farmacii, droguerii şi parfumerii”.

“Îndată ce luaţi Leopills, un sânge nou şi proaspăt străbate arterele”, acesta era textul unei reclame la un” laxativ preparat din substanţe pur vegetale”.

Tot în această pagină este şi o recomandare pentru masă de prânz în care felul principal este oul “Mornay”, a cărui preparare o redăm într-o reproducere lizibilă din ziar (foto 3).

Pagină următoare (foto 4), este una destul de tensionată dacă ţinem cont de subiectele abordate.

Se scrie despre o greva a 50 de mii de muncitori din Polonia, despre un discurs al Papei Pius al XI-lea care “a denunţat pericolul pe care-l reprezintă comunismul pentru liniştea lumii şi a criticat metodele de care se foloseşte el pentru a se răspândi”!

Dramatismul paginii creşte odată cu prezentarea în detaliu a unei crime oribile, când “ în cartierul Lupeasca, muncitorul pavator Gh. Hiertu, despărţit mai demult de soţia sa, vine la aceasta cu gândul să se împace. ..După o ceartă în care femeia i-a spus că nu mai are nevoie de el, Gh. Hiertu a scos revolverul şi a tras în soţia sa Mărioara. Glonţul i-a pătruns în corp prin mamela dreaptă, ieşind prin coloana vertebrală…Al doilea foc, pavatorul l-a tras în fetiţa sa Viorica, de 3 ani, după care şi-a pus revolverul la tâmplă şi şi-a tras două focuri.

Gloanţele i-au rămas în cap”. Soţia şi fetiţă scapă, el moare la spital. Nasol moment, frumoasă colivă! Pe atunci nu exista un regim al armelor şi muniţiilor!

.

Alte două reproduceri din ziarele interbelice (foto 5 şi 6), ne introduc în lumea divertismentului internaţional, mai précis suntem informaţi decent, fără ostentaţie, despre viaţa, activitatea şi can-can-urile vedetelor de la Hollywood. Aflăm printre altele că frumoasă actriţa Carole Lombard îşi păstrează silueta jucând regulat tennis că şi o altă diva din acei ani Ginger Rogers, iar Katherine Hepburn şi Joan Crawford practică înotul.

Despre Marlene Dietrich se scrie că va filma cu regizorul Ernst Lubitsch, iar despre Max Fleischer realizatorul celebrului personaj de desene animate Betty Boop ni se spune că a pus la punct filmarea tridimensională pe care o va utilize în noul său film color “Simbad”.

Toate astea se întâmplau în 1936…

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod