Guvernanţii, personaje principale pentru presa interbelică

Fără să fie o presă dedicată, o presă aservită, majoritatea publicaţiilor interbelice acordau o atenţie deosebită şi activităţii conducătorilor, relatând fiecare eveniment cu lux de

Fără să fie o presă dedicată, o presă aservită, majoritatea publicaţiilor interbelice acordau o atenţie deosebită şi activităţii conducătorilor, relatând fiecare eveniment cu lux de amănunte şi cu o bogată ilustraţie, care azi poate completa orice colecţie  a pasionaţilor de trecut! Regele Carol al II-lea şi în general membrii familiei regale erau personaje centrale în reportajele ziarelor, fiecare mişcare şi acţiune a acestora fiind subiect citit, dezbătut şi bârfit…după caz! Multe din cronicile acelor ani au iz puternic de cult al personalităţii, foarte asemănător cu ceva care peste ani s-a repetat şi menţinut timp de câteva decenii, cu personaje cu adevărat sinistre care poate s-au inspirat din modă anilor ’30!

Deschidem galeria, foto 1, cu omagiul pe care Regina Maria îl aduce decedatului rege George al V-lea al Angliei, aceasta participând la întâlnirea protocolară cu ambasadorul britanic de la Biserica Anglicană, unde se desfăşurase o slujba şi unde presa a fost pe faza!

O fotografie de colecţie cu viitorul rege Mihai, e publicată pe coperta unei cunoscute reviste, foto 2, unde-l vedem pe tânărul Prinţ acompaniat de câinele sau favorit Rak.

Mănăstirea Putna este cadrul în care e surprinsă această imagine de către fotograful oficial al curţii regale, Iosif Berman.

Ziarul Curentul ne prezintă o altă imagine cu Marele Voievod Mihai într-un moment de relaxare, acompaniat de Prinţul Regent Paul al Iugoslaviei. Atitudinea celor doi este absolut neconvenţională, dovadă că presa reuşea să pătrundă şi acolo unde protocolul nu era neapărat respectat.

foto 4

foto 5

foto 6

Următoarele 4 imagini (foto 4, 5, 6, 7), pagini întregi sunt de la un eveniment foarte important petrecut în 1938, o vizită a Regelui Carol al II-lea în mai multe ţări europene, “vizită de lucru” cum s-ar fi spus mai târziu.

Pe parcursul unei luni, Suveranul a călătorit cu trenul şi cu vaporul în Anglia, Franţa, Belgia şi Cehoslovacia, el fiind însoţit de fiul său Marele Voievod Mihai. Este un reportaj de senzaţie şi din punct de vedere fotografic, Berman şi asistenţii săi surprinzând excelent toate momentele şi locurile importante unde s-au desfăşurat ceremoniile protocolare sau private. Textele au accente ditirambice de slăvire a tandemului monarhic, iar revenirea în Bucureşti este un prilej de a etala o imagine a cultului personalităţii cum rar se văzuse până atunci în presă. Inclusiv marele ziarist, poate cel mai mare din istoria presi româneşti, Pamfil Şeicaru, redactor şef  la Curentul, are un editorial ce ne scuteşte de orice comentariu şi din care redăm doar câteva cuvinte: ”Pe tron domneşte o mare mândrie, niciodată coroana domnească nu a împodobit un mai mândru cap de Suveran, niciodată o naţie n-a fost mai mândru reprezentatata şi această mândrie de Rege stă de straja la hotarele ţării şi acestei mândrii de Rege ţara îi închină uralele ei iubitoare”…

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod