"Excursie cu surprize", un film nu foarte surprinzator...

Filmul "Excursie cu surprize" ("RV"), regizat de Barry Sonnenfeld si avandu-l in rol principal pe Robin Williams (revenirea sa pe marele ecran), va avea premiera in Romania in data de 23 iunie, o data potrivita pentru subiectul productiei cinematografice - pelicula este, in fapt, un film de vacanta, de aventuri, dedicat tuturor membrilor familiei. Desi traducerea in romana il recomanda ca pe un film plin de surprize, acestea dezamagesc rapid, avand in vedere faptul ca pelicula urmeaza reteta de succes a filmelor "road trip" americane.

O familie de clasa mijlocie, oarecum disfunctionala si stresata din cauza serviciului, cu doi copii aflati la varste critice, care nu se inteleg, si doi parinti care par sa piarda contactul unul cu celalat si controlul asupra propriilor odrasle, pleaca in vacanta cu... rulota, un stil care nu ii reprezinta catusi de putin.

Bob Munro (Robin Williams) planuia de mult timp sa isi duca sotia Jamie (Cheryl Hines) si cei doi copii - Cassie (cantareata Joanna "JoJo" Levesque), in varsta de 15 ani, si Carl (Josh Hutcherson), 12 ani - in vacanta in Hawaii. O excursie planuita cu grija si pe care si-o doreau cu totii. Excursia va avea loc pana la urma, insa cu o destinatie "usor" schimbata, respectiv Colorado, singurul loc din lume in care o familie americana tipica si-ar putea petrece vacanta...

Schimbarea de planuri se produce din cauza sefului lui Bob, Todd (Will Arnett), care il suna si ii spune ca in cateva zile va avea sansa carierei sale, aceea de a pune bazele uneia dintre cele mai importante fuziuni ale companiei la care lucreaza. Bob are de ales: ori sa se deplaseze pana in Colorado, unde are loc intalnirea de afaceri, ori sa isi piarda slujba.

In astfel de conditii si cu asemenea variante la dispozitie, Bob isi da seama ca nu are de facut decat un singur lucru: sa isi minta familia si sa nu le dezvaluie sotiei si copiilor motivul real pentru care vrea sa plece in Colorado. Sub pretextul dorintei de a petrece mai mult timp in compania celor dragi si facand lobby pentru o vacanta cu rulota, care ii va ajuta sa intareasca legaturile dintre ei, Bob reuseste sa isi convinga familia comoda si foarte mult obisnuita cu un nivel al confortului ridicat ca cea mai buna solutie pentru vacanta lor este sa plece in excursie cu o rulota inchiriata, un adevarat apartament pe patru roti, imens, greoi, dar dotat cu toate cele necesare. Asa impaca si capra si varza, oferind familiei excursia mult visata si rezolvandu-si problemele de serviciu.

Acesta nu este decat inceputul... sfarsitului, pentru ca, daca exista ceva care ar putea merge prost, atunci asteapta-te sa incepi cu acest lucru si... sa o tii tot asa. Cei patru trec prin toate incurcaturile pe care ne-am astepta sa le aiba pe parcursul calatoriei - masina loveste totul in cale, iar Bob nu este un sofer foarte experimentat, motiv pentru care rulota "aterizeaza" pana si in lac, au de-a face cu ratoni ascunsi in cuptor, au probleme cu inevitabila desertare a reziduurilor toaletei (un detaliu care nu poate lipsi din nici un film de calatorii...), drumurile nu sunt foarte bune, dar privelistea este superba in Colorado, plus intalnirea cu una dintre cele mai ciudate, dar simpatice familii, Gornicke, foarte optimisti si impatimiti de excursii petrecute in rulota. Desi incearca sa scape de clanul Gornicke, familia Munro nu are prea mari sanse...

Umorul filmului rezulta chiar din ideea de familie rigida portretizata - Bob Munro ocupa o functie executiva intr-o corporatie, Jamie este o mama casnica, iar copiii lor sunt deocamdata la varsta la care nimic nu pare sa le convina si nu se inteleg de nici o culoare. In concluzie, insasi Jamie recunoaste atunci cand ii spune lui Bob: "Adu-ti aminte, nu suntem oameni prietenosi." Si chiar asa este. Cei din familia Munro nu sunt prietenosi nici macar unul cu celalalt. Adolescenta Cassie este mai mereu la cutite cu fratele sau, rapp-erul aspirant Carl, iar pe Bob, tatal ei, il apeleaza cu sintagma "sotul mamei mele"... Aceasta vacanta pare a fi un butoi cu pulbere pe cale sa explodeze, avand in vedere faptul ca nici unul dintre membrii familiei nu isi doreste sa plece in Colorado, cu rulota: "Nu suntem o familie care sa mearga in camping."

Spre deosebire de ei, familia Gornicke de care fug este cat se poate de prietenoasa si de unita. Stiu sa se descurce in orice situatie, au cantece de familie, cu tot cu coregrafie, stiu sa dea directii, sa te ajute cand esti in incurcatura, isi baga nasul peste tot in viata familiei Munro, care nu apreciaza foarte tare acest lucru...

Ideea unei familii instarite ce renunta la confort plecand in vacanta intr-o rulota este cat se poate de amuzanta. Tocmai pentru ca nu te astepti ca o astfel de familie sa "riste" atat de mult. Din start, iti imaginezi ca te asteapta foarte multe peripetii si lucruri interesante. Din pacate, cam toate au fost "fumate" deja si numai umorul de situatie mai salveaza filmul.

Nu vei avea parte de rasete in permanenta, glumele sunt mai mult presarate de-a lungul intregii actiuni, dar mai mult ca sigur ca macar vei zambi mult. Filmul nu stagneaza, are momente interesante si unele situatii, desi poate ca umorul nu ti se va parea de o foarte buna calitate (in excursii, inevitabil, exista un personaj care ajunge sa fie acoperit cu materii urat mirositoare si cu un aspect si o culoare inestetica...), sunt simpatice si nu "sar calul".

Secventa in care uriasa si indelung incercata rulota ramane intepenita in varful unui deal, pe un drum de munte, este cat se poate de haioasa. Il vedem pe Williams incercand din toate puterile sa readuca incomodul vehicul la starea de functionare, pe patru roti, si apeland in acest scop la toate trucurile ce pot trece prin mintea unui barbat disperat... In fapt, actorul reuseste sa dea o utilitate neobisnuita diferitelor obiecte din jurul sau, creand comicul situatiilor - umbrela devine arma sa de aparare impotriva agresivilor ratoni...

Imaginatia cinefililor este lasata sa lucreze uneori, in scene in care nu se dezvaluie totul, asa cum se intampla in clipa in care Bob este trimis "la inaintare" de catre familia sa sa rezolve "problema" ratonilor din cuptor si ajunge sa se "lupte" cu ei, dar nu vedem nimic din ceea ce se intampla.

Filmul este o comedie pentru intreaga familie si, desi nu are pretentia unei capodopere cinematografice (si nici nu ar putea fi vreodata...), este adesea amuzant, cu toate cliseele pe care le poarta cu el. In nici un caz nu vei iesi din sala crezand ca ai vazut cel mai bun film al anului, dar productia iti ofera acea bucatica de "ciocolata mentala" de care ai nevoie in viata de zi cu zi. Este o rupere din peisaj si o posibilitate de relaxare si de delectare, fara sa te puna sa gandesti nimic. Tot ceea ce ai de facut este sa te "imbarci" in aceasta rulota de familie si sa participi, mai departe, la toate aventurile eroilor.

In plus, sentimentalismul tipic acestor productii de familie lipseste, lucru care nu deranjeaza. Nimeni nu plange, nimeni nu sufera profund, totul este cat se poate de natural, iar jocul actorilor este chiar placut. Nu exista o foarte mare atractie intre personaje, dar sentimentul de apropiere creste pe parcurs. Iar Robin Williams pare a fi "lipiciul" care ii uneste pe toti. Momentele serioase din film sunt tratate ca atare, fara dramatism, un detaliu care nu face decat sa bucure privirea cinefilului obosit de extreme si dulcegarii inutile.

Nu este un film atat de amuzant pe cat te-ai astepta de la o productie cu Robin Williams. Un actor capabil sa faca fata atat comediei (pentru care parca a fost creat...), cat si dramei, Williams reuseste si de aceasta data sa se achite cu bine de rolul pe care il interpreteaza. Dar nu straluceste, asa cum nu ar putea-o face intr-o pelicula cu un scenariu destul de slabut. Totusi este, ca de obicei, figura perfecta a tatalui, iar mica interpretare rap pe care o face in fata unor "baietasi de cartier" pe care fiul sau ii intalneste in camping, este specifica lui Williams. Jeff Daniels este cat se poate de amuzant si e chiar pacat ca momentele cu el sunt destul de putine.

Un film de vara, pe care il pot gusta toti membrii familiei tale. Desi este, poate, putin cam "prostut", poate fi distractiv daca nu ai foarte mari pretentii de la el. Fara sa ii gasesc ceva "grav" de criticat, nu are nici foarte mari sanse sa fie recomandat...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod