E vremea nunţilor!

Mai ales vara, o cutumă de sute de ani aduce în faţa altarului tinere cupluri care-şi unesc destinele, nunta fiind ocazie de bucurie, petrecere şi de etalarea a toaletelor, a rochiilor de

Mai ales vara, o cutumă de sute de ani aduce în faţa altarului tinere cupluri care-şi unesc destinele, nunta fiind ocazie de bucurie, petrecere şi de etalarea a toaletelor, a rochiilor de mireasă în primul rând! Publicaţiile interbelice de la noi acordau spaţii importante acestor evenimente, oprindu-se de cele mai multe ori asupra nunţilor din” lumea bună”, dar şi asupra tradiţiilor de pe alte meleaguri, textele fiind trecute de cele mai multe ori în plan secund, pentru că materialul fotografic era deosebit de generos.

Azi avem ocazia să descoperim ce rochii de mireasă erau en-vogue atunci, ce obiceiuri erau proprii diverselor naţii şi cam cum se desfăşura la noi, o nuntă cu pretenţii!

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 1, 2 şi 3 sunt reproduceri după două pagini în care ilustraţia este abundentă, poate chiar în exces şi printre atâtea poze, găsim şi explicaţii de cum erau făcute nunţile în Anglia, mesajul autorului fiind clar, mai devreme sau mai târziu, multe din tradiţii vor ajunge şi la noi. Textul românesc foloseşte exprimări englezeşti, lucru mai rar întâlnit atunci, când la mare prêt era limba franceză.

“For better or for worse” sau “getting married”sunt bine integrate în descrierea ceremonialului de nuntă, când “mirele şi mireasă trebuie să fie mai frumoşi că oricând”, iar la intrarea în biserică ei sunt întâmpinaţi de acorduri de orgă şi de “Here comes the bride” Mai aflăm că “nu există nuntă englezească fără muzică lui Wagner”. Deasemenea, găsim o explicaţie pentru “only just married”, iar această ar fi următoarea: “cunoscuţii au legat de maşină o inscripţie “tineri căsătoriţi” şi o gheată, care e simbolul de bucurie al vagabondului, care găseşte pe drum o gheată.
O alegorie pentru tânăra pereche, nici EL, nici EA nu vor mai rătăci singuri pe drumul vieţii”.

Foto 4 prezintă o succesiune de imagini cu diverse modele de rochii de mireasă, cea mai impresionantă fiind cea purtată de Bette Davis în ultimul sau film, “şi chiar dacă acţiunea se petrece la 1860, totuşi rochia poate sta alături de cele mai noi modele ale acestui an”!

Calitatea reproducerii, sperăm să va permită să admiraţi superbele modele!

Foto 5

Foto 6

Reportaje de la două mariaje importante, foto 5 şi 6, ne introduc în ambianţa spaţiului mioritic, în ambele facem cunoştinţă cu personalităţi ale vieţii politice.

Cununia religioasă la primul eveniment se desfăşoară la Biserica Amzei, iar pentru cea de-a două nuntă, cadrul este Mănăstirea Sinaia

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod