Cum arătau femeile din Iran înainte de Revoluția Islamică din 1979: 17 imagini surprinzătoare

Cu o jumătate de secol în urmă, Iranul era un stat secular, iar femeile se bucurau de libertatea de a-și pune frumusețea în valoare, cu ajutorul rochiilor mini și a machiajului.
În 1979, șahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, era înlăturat de la putere. Sfârșitul regimului său nu a adus democrația pentru iranieni, puterea fiind preluată de ayatollahul Khomeini, care a instituit o republică islamică.

Mișcarea revoluționară care a cuprins Iranul în 1978-1979 a avut ca obiectiv detronarea șahului. Mohammad Reza Pahlavi domnea în Iran de 25 de ani, cu susținerea directă a Statelor Unite ale Americii. În țară, acesta instituise un regim dictatorial, însă pe plan extern era coordonat de Washington, care îi trecea cu vederea excesele din politica internă.
În timpul domniei sale, milioane de iranieni din zonele rurale trăiau într-o sărăcie lucie, în timp ce mica elită din preajma sahului se îmbogațise și se bucura de privilegii.

Până la preluarea puterii de către regimul islamic, femeile se bucurau de o libertate cu care nu s-au mai întâlnit de atunci. Puteau purta rochii scurte, puteau să se machieze, puteau comunica liber cu bărbații și aveau acces la educație. Ținutele femeilor din orașe nu diferea mult de cea a femeilor occidentale.
Dar Revoluția Islamică din 1979 a schimbat dramatic lucrurile - toate libertățile femeilor au fost suprimate, le-a fost interzis să-și expună chipul pe stradă și accesul la educație a fost ridicat. Femeile au devenit supusele bărbaților, iar rolul lor social a fost limitat drastic.

Femeile din Iran nu se bucură nici astăzi de drepturile pe care le au bărbații în această țară, iar acum pare de domeniul imposibilului ca ele să poarte fuste mini sau să se machieze, deși multe îndrăznesc să renunțe la vălul islamic.
Ele sunt obligate să-și acopere părul, gâtul și brațele.

Bright Side ne arată cum erau femeile înainte de Revoluția Islamică din 1979, iar vestimentația lor modernă de la acea vreme este și acum surprinzătoare.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod