Concursuri şi cursuri pentru ocuparea de posturi în anii ’30!

Ca şi în ziua de azi, ofertele de serviciu erau dintre cele mai diverse şi acum 80 de ani. Cele care aveau expunere publică erau mediatizate suficient de mult, cât să fie subiecte de prima

Ca şi în ziua de azi, ofertele de serviciu erau dintre cele mai diverse şi acum 80 de ani. Cele care aveau expunere publică erau mediatizate suficient de mult, cât să fie subiecte de prima pagină în ziarele vremii, chiar ele, aceste publicaţii fiind de multe ori gazde şi organizatoare pentru diversele concursuri de ocupare a locurilor vacante din teatrele bucureştene, organizarea de cursuri pentru manechine, sau concursuri pentru găsirea celei mai bune dactilografe din Bucureşti. Reportajele de la astfel de evenimente luau adesea alura unor povestiri cu sfârşit fericit, fapt esenţial în încurajarea cititorilor să participe şi la alte iniţiative asemănătoare.

Presa îşi juca perfect rolul!

Preluând moda de afară, publicaţia Realitatea Ilustrată, împreună cu americanii de la marea companie cinematografică Metro Goldwin, organiza un concurs pentru desemnarea celei mai bune dactilografe din Bucureşti, concurs dotat cu premii foarte atrăgătoare. Totul pleca de la un film de mare success în acei ani, “Soţie contra secretara”, în care jucau 3 nume imense ale cinematografiei, Clark Gable, Myrna Loy şi Jeanne Harlow. Astfel de evenimente avuseseră loc la Paris şi Amsterdam, de unde sunt publicate şi imagini, iar Bucureştiul nu putea să lipsească! Calitatea reproducerii, foto 1, permite lecturarea directă a prezentării acestui concurs.

Foto 2

Foto 2 ne arată cum aceeaşi publicaţie organiza împreună cu Teatrul Alhambra-Excelsior, o selecţie de personal pentru trupa de revistă şi operetă, “genuri de spectacol care nu ar mai trebui considerate frivole”.

În bogatul material fotografic, remarcăm eleganţa concurenţilor şi ne facem o ideea de cadrul în care se desfăşura acest concurs, era vorba de Sala Excelsior a Teatrului Alhambra, de curând inaugurată, eveniment de la care ne este prezentat un alt reportaj, foto3, ocazie cu care aflăm că şi Teatrul Regina Maria îşi deschide şi el stagiunea, ambele evenimente fiind binecuvântate de preoti în cadrul unor slujbe religioase.

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 4, 5 şi 6 sunt pagini de ziar  în care avem ocazia să cunoaştem cam ce trebuiau să facă tinerele acelor ani, că să ajungă manechine.

Trebuiau să facă şcoală adevărată!

Meseria de manechin nu era privită tocmai bine, “Femei necăjite, fete fără noroc, fiinţe obidite sunt obligate, pentru a evita primejdia prostituţiei, să facă meseria de manechin”.

Sunt înşirate câteva reguli şi idei de studiu, invocându-se tot timpul, când e vorba de modă, numele Parisului, capitala de atunci şi dintotdeauna a eleganţei.

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod