Cele mai puternice si influente femei ale lumii

Se spune ca in spatele puterii fiecarui barbat se afla o femeie, care il impulsioneaza si ii ofera o ratiune in viata. Ei bine, femeile nu mai trebuie sa stea in spate in zilele noastre! Femeile stiu ce vor, lupta pentru ceea ce cred si stiu sa isi implineasca singure idealurile. Tocmai de aceea, revista Forbes dedica anual un top special celor mai puternice si influente 100 femei din lume.

Criteriile luate in considerare pentru acest top sunt reprezentate de vizibilitate, care se calculeaza in functie de citarile si aparitiile in mass-media, si de impactul economic, care inseamna statut social si "cartea de vizita" a personalitatii respective (spre exemplu, un premier este mult mai influent decat un senator), dar si dimensiunea sferei economice asupra careia un anumit lider detine suprematia.

Anul acesta, topul Forbes a fost dat peste cap... Condoleezza Rice, consultant pe probleme de securitate nationala la Casa Alba, "femeia de fier" a Statelor Unite care a detinut suprematia acestui clasament doi ani la rand, a fost "detronata" de Angela Merkel, prima femeie care a devenit cancelarul Germaniei. Pe locul 3 in topul celor mai influente femei in domeniul politic se claseaza, dupa Rice, Hillary Rodham Clinton (locul 18), senator de New York. Pe locul 3 al topului general s-a clasat Wu Yi, premierul Chinei, una dintre femeile care stie sa ia decizii fara teama, la nivelul unei natiuni intregi.


Merkel a castigat "la mustata" alegerile de anul trecut, inlocuindu-l astfel pe Gerhard Schroder in functia de cancelar. Ca formare profesionala, Merkel este un fost fizician din Germania de Est, care crede cu tarie in capitalismul bazat pe o piata libera. De cand a preluat postul de cancelar, Merkel si-a castigat pe drept respectul omologilor, la nivel international, devenind una dintre cele mai populare figuri politice din tara natala, datorita diplomatiei sale.

Desi nu a intrat "in paine" de foarte mult timp, Merkel a reusit sa ii "zapaceasca" pe liderii mondiali, inclusiv pe Tony Blair si George W. Bush. In ciuda succesului urias de care se bucura in Germania, pe Merkel o asteapta o lupta acerba. Nivelul sau de popularitate a scazut la 56% de la 80% cat avea la inceputul acestui an, ceea ce face din ce in ce mai dificila reusita ei fara probleme in fata initiativelor legislative cheie, intre acestea incluzandu-se si reforma sanitara si restructurarea taxelor.

Merkel a "mostenit" o economie stabila, care abia recent a dat semne de revitalizare. In acelasi timp, Merkel a aliat Germania Statelor Unite ale Americii impotriva activitatilor nucleare desfasurate de Iran. De asemenea, in cadrul summit-ului G8 din aceasta vara, si-a exprimat parerea intr-un mod extrem de clar in ceea ce priveste securitatea energetica. Merita sa mentionam si faptul ca Angela Merkel a fost singura femeie prezenta la masa negocierilor...


In spatele scenei, Merkel s-a straduit din rasputeri sa faciliteze si sa impulsioneze investitia americana in Germania. In fapt, Angela Merkel are un mesaj pentru marile trusturi si companii americane - Germania este deschisa pentru afaceri. In lunile mai si iunie, Merkel a calatorit in America fara tam-tam, refuzand sa acorde interviuri presei si avand intalniri departe de ochii presei cu lideri ai industriei americane, de la presedintele Coca-Cola, Neville Isdell, pana la boss-ul de la General Electric, Jeffrey Immelt, si Henry Paulson, presedintele, la vremea respectiva, al Goldman Sachs Group.

Putere si influenta la nivel politic si in afaceri

Iar Merkel este departe de a fi singura femeie care face valuri si genereaza controverse la nivel mondial. Pe lista intocmita de prestigioasa revista americana Forbes exista, din cele 100 de femei, doar 53 de origine americana, ceea ce indica faptul ca puterea si influenta femeilor din intreaga lume este in continua crestere. Mult mai multe femei decat in anii anteriori conduc natiuni intregi, nu doar companii sau fundatii.

Topul de anul acesta include 30 de femei aflate in cele mai inalte pozitii guvernamentale, fata de 24 cate se aflau in topul din 2005. In ultimele 12 luni, Ellen Johnson-Sirleaf a devenit presedintele Liberiei, Michelle Bachelet presedintele natiunii chiliene, iar Han Myung-sook, primul premier de sex feminin al Coreei de Sud.


Femeile incep din ce in ce mai mult sa isi spuna cuvantul in toate domeniile de activitate. Neelie Kroes, comisionarul european pentru competitie, a ajuns recent pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume pentru ca a dat peste nas gigantului Microsoft cu o amenda de 358 de milioane $... Intre timp, Melinda Gates este responsabila pentru gestionarea unei donatii de 30 de miliarde $ din partea Warren Buffett, acordata Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Catalyst, o organizatie newyorkeza non-profit de cercetare, a descoperit ca numarul femeilor cu implicatii in bordul de conducere al marilor companii a ramas relativ neschimbat in ultimii trei ani, in special in Statele Unite ale Americii. Insa in 2006 exista 48 de femei care conduc, fie in rol de directori executivi, fie in cel de presedinte, marile companii din intreaga lume. Numarul acestora a crescut, comparativ cu anul 2005, cand astfel de femei cu mana forte nu erau decat 35. Fata de lista de anul trecut, femeile au preluat functii de top: Indra Nooyi (locul 4) - presedinte, CFO si director Pepsi Co., Irene Rosenfeld - CEO si director Kraft Foods si Patricia Woertz - CEO, presedinte si director Archer Daniels Midland.

Semnul ca femeile au luat taurul de coarne este faptul ca sunt din ce in ce mai mult chemate sa curete scandalurile din marile corporatii. Femeile care nu s-au dat in laturi de la astfel de operatiuni si care se claseaza pe locuri de frunte pe lista Forbes sunt Patricia Russo de la Lucent Technologies si Anne Mulcahy (locul 5), presedinte si director executiv Xerox.
Ambele au reusit sa isi salveze companiile de la faliment...

Femeile din mass-media...

Pentru femeile din sectorul media, care incearca sa isi faca un nume in domeniu, vremurile nu au fost niciodata mai stresante si mai grele, avand in vedere faptul ca planul mediatic este supus unei schimbari de-a dreptul seismice... Pentru femeile de la Hollywood, esecurile pot duce la distrugerea unei munci de o viata si a unei cariere intregi. Cea mai influenta persoana din show-biz ramane insa tot Oprah Winfrey, presedinte Harpo, clasata in topul Forbes pe locul 14. Winfrey este urmata pe locul 15 de Anne Sweeney, co-presedinte al Disney Media Networks, si de Judy McGrath (locul 52), presedinte si director executiv MTV Networks.

In concluzie, femeile par sa preia puterea lumii. Sa fie acesta un semn al egalitatii intre sexe? Sau doar al faptului ca, in sfarsit, avem curajul de a intra in posesia lucrurilor care ne pot apartine?... Oricum ar fi, tendintele generale sunt pozitive pentru carierele si implicatia femeilor in toate activitatile si aspectele vietii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod