Carmen sau istoria unei tragedii

In cadrul Festivalului "George Enescu", UNITER a prezentat in seara zilei de 3 septembrie, in Sala Mare a TNB spectacolul "Tragedia lui Carmen" in regia lui Ion Caramitru. Din distributie fac parte Ioana Andra - Carmen, Vlad Mirita - Don Jose, Iordache Basalic - Escamillo, Mihaela Stancu - Michaela, Eugen Cristea - Pastia, Silviu Biris - Zuniga si Vasile Calofir - Garcia. Jocul actorilor a fost acompaniat de Orchestra Metropolitana de Camera Bucuresti, dirijata de Tiberiu Soare.

Spectacolul produs de UNITER este un mix intre teatru si opera, intre romana si franceza. Momentele de proza au fost interpretate in romana. "Tragedia lui Carmen" propusa de Caramitru are o durata de o ora si jumatate, durata acestei opere fiind insa de patru ore.
Regizorul spectacolului a redus si concentrat insa opera in mod eficient si inteligent. Scenografia spectacolului a fost creata de Maria Miu, iar luminile de Chris Jaeger.

Presedintele UNITER a avut ca punct de pornire pentru regia spectacolului sau varianta moderna a tragediei semnata de Peter Brook, Marius Constant si Jean-Claude Carriere in 1981 si nu compozitia lui Georges Bizet inspirata de nuvela lui Prosper Merimee. Regizorul Peter Brook a realizat o creatie cinematografica dupa versiunea scenica adaptata a operei lui Georges Bizet.

Ion Caramitru a realizat astfel un spectacol desprins de clisee, cu o pregnanta nota de autenticitate. Adevarata provocarea a fost imbinarea dintre teatru si opera.
El a ales varianta lui Peter Brook deoarece acesta a reusit sa redescopere virtutiile ascunse ale unei capodopere. "Daca ar fi trait in secolul nostru, Bizet ar fi fost bucuros sa-si recunoasca opera in substanta ei cea mai intima in care personajele sunt vii si zbuciumate ca niste autentice creaturi si nu agitate fals si obsedate numai de performantele vocale...Peste tot insa Muzica divina cu care Bizet isi inzestreaza personajele este purtatoare de mesaj ceresc in incrancenarea ei de a canta iubirea si suferinta omului", afirma Ion Caramitru.

"Tragedia lui Carmen", in regia lui Ion Caramitru s-a jucat si la Sibiu, in cadrul Programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" si a avut premiera la 12 iulie, in curtea interioara a Muzeului de Istorie din Sibiu.
Apoi au urmat alte sase reprezentatii in iulie si in august. Spectacolul din Sibiu a fost produs in parteneriat cu Muzeul Brukenthal, Opera Nationala din Bucuresti, Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" si Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti.

In anul 1993, Ion Caramitru a montat la Belfast, Irlanda, o varianta a "Tragediei lui Carmen" care s-a jucat cu casa de bilete inchisa. "Tragedia lui Carmen" pastreaza o parte a ariilor originale din "Carmen", acestea fiind insa presarate cu insertii de proza, menite sa imbogateasca si sa faca actiunea mai dinamica. Regizorul si-a pus amprenta personala asupra spectacolului. Spre exemplu, pentru spectacolele de la Sibiu "Spre deosebire de libretul initial, am inventat niste personaje noi, un grup de copii, care o insotesc pe Carmen", spune Ion Caramitru.

Opera "Carmen", una dintre cele mai populare din lume, a dat nastere la numeroase spectacole de opera, dar si multe filme.
Prima oara opera a fost jucata pe 3 martie 1875 la Opera Comica din Paris, spre deceptia lui Georges Bizet. Livretul a fost adaptat de Henri Meilhac si Ludovic Hal
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod