"Americancele" din Sabaoani

Sunt tinere, entuziaste, pline de energiesi s-au hotarat sa joace baseball, sau softball, cum se numeste variantafeminina.

Americanii au inventat baseball-ul, un fel de oina de-a noastra,trecuta peste ocean si completata cu bate profesionale, masti de otel,aparatoare si manusi uriase. Cam asta stie toata lumea despre sportulacesta ciudat, cu reguli greu de inteles. Despre softball, adicabaseballul feminin, nu prea stie insa nimeni. Cu atat mai putin despreniste pustoaice, vreo 20, de prin inima Moldovei care au invatat un jocde barbati si-l joaca cu o pasiune nebuna.

Numele lor nici n-are prea mare importanta, fiindca toti le zic doar asa:"Americancele". Singurul teren de baseball profesionist din Romania epierdut undeva in Sabaoani, printre dealurile molcome dintre Roman si Piatra.Vazut de sus, patratul verde de iarba brazdat de "cararile" maronii alebazelor de joc arata cumva sever, festivist si serios, ca un ginerica inaintea nuntii.

Ajung la el o data cu fetele dupa ce coboram 10-12 trepte din dale betonate. Ladreapta, la "vestiare", unde intra sa se schimbe, galagie mare. Veselie,chicote, inghionteli, da-mi aia, ba pe-ailalta, ia-ti tricoul, da-mipantalonii. imbracate insa, devin parca altcineva. Gabi si Adina nu maisunt "domnisoarele profesoare", nici Monica nu mai e: "tu, aia mica",nici Lori, Simona, sau Roxana.
Sunt brusc, "catcher" sau "pitcher","baza 4", "slicer" "baza casa", linia a doua, sau mai stiu eu cum. Bruscse metamorfozeaza. Devin "americancele".

Salutul e secret ca aduce ghinion
Dupa ce trec prin "camera de schimbat", care aici e si magaziede echipament si sala de mese sau de prim ajutor, aproape ca nu le mairecunosc pe fete. Bermude stranse tare pe coapse, sepcute rosii (purtateobligatoriu ca sa nu-ti bata soarele in ochi, la mingile inalte), castileca de motociclist si vreo 3-4 bate din aluminiu, "bandajate" cu fasii decauciuc. Apoi tot "harnasamentul" celei care prinde mingea: aparatorilede pe picioare, pieptarul greu cat o vesta antiglont, masca masiva dinbare de metal trasa peste fata si manusa de piele, de vreo patru-cinciori cat o palma zdravana de barbat.

Arata ca o trupa de samurai plecata sa cucereasca o cetate."Mai stii, poate ca pentru noi, fetele, este un razboi pe carel-am castigat chiar atunci cand ne-am apucat de sportulasta", rade Adina, care, la 22 de ani, este cea mai tanara antrenoarede baseball din tara. "Cu certificat in regula, nu asa, pe cuvant deonoare". Inainte de meci, "salutul". Un ritual adus si el din America sipeste care nu se sare cu nici un chip.

Pustoaicele se strang incruntate in cerc, isi unesc sepcile la mijloc si le lovesc ritmic in cadentaunor cuvinte pe care nu le aud, apoi le arunca in sus cu un strigatprelung ca o eliberare.
"Nici n-o sa afli cuvintele salutului, ca aduceghinion. Nici noile venite in echipa nu-l stiu". Numai dupa "botezul"pe care boboacele il primesc la primul cantonament oficial vor invatasi ele sa salute cu adevarat. Pana atunci doar se fac ca-l stiu. "Cebotez? Ei, na! E intre fete, nu se spune. Bine, o sa-ti zic, dar nu scrieca ne rade lumea". Uite ca scriu, de ce sa nu scriu? La dusul de dupaprimul meci, din primul cantonament, noua titulara e plesnita sanatospeste fund cu prosoapele ude. Ca sa nu uite ca a devenit "americanca",ati inteles?

Incepe jocul. E teribil de animat si de colorat si, casa-l intelegi, ai nevoie de o mare atentie sau de un ghid bun. Ghid incare se transforma Gabi, cealalta antrenoare, intr-un grai dulceag,moldovenesc, intretaiat de gafaielile jocului. Ceea ce urmeaza e deo savoare neobisnuita si se gusta exact ca un fel de mancare binegatit. "O fatuca ii la bataii, adica insearca sa deie cu bastonul inminjea pe care o zvarle sealalta. Spilu ii ca aiasta cu manusa, checeruladica, sa prinda mingea, care vine obligatoriu numai intre genunchisi piept. Asa trebui aruncata. Altfel ii out. Da-i, fata, mai tari,c-ai mancat azi. Asa c-a palit-o bine amu. Du-ti, du-ti, du-ti! Tari,n-auzi!? Arunca-ti! Bini asa, fata! Bati palma aisi. Hai sa-ti maizic: Si arunca di tri ori. Daca n-o putut sa loveasca sau sa prindaminjea, fata iesi afara din joc si vini alta.
Ca sa poata prindi si s-opacaleasca pe aiasta cu bata, fase nisti semni cu dejeteli, asa discret,pi ascuns, in jos, catre pamant. Arata un dejet, ca adica arunca bomba,tari di tat. Arata doua, daca vrea s-o dea invartita si tri dejeti,semn c-o da cu efect, taiata. Uite colo. Arata fata mai bini, sa vada sidansul. Numai, vezi tu ca si aisi e o intreaga stratejii. Ca, di fapt,una arata fata si alta arunca. Si checeru ii raspundi, tot prin semni,dar ase cum s-or inteles inainti di meci. Ii un fel di cod, ca sa nusi prinda tipa cu bastonul, care-i din echipa adversa, ca doar si eastii semnili. Te-ai prins, nu-i asa? Ia da-ti asa un pic. Time out,domnu arbitru, vrem un time out. Nu di pauza, draga, dar uiti-l pebaietul sela cu oili, cum o intrat catri noi. Hei, mai baieti, du-tioili d-aci. Mai, da' n-auzi? Da-ti incolo ca acu ti traji domnu Bogdanin poza! Nu radi domle, ca asa ii regula. Am voii sa opresc jocul si sadau afara orisi intrus di pi tiren".

Inteleg asa, incet, incet, cum sejoaca baseball-ul. Sau cred ca inteleg toate regulile, pentru ca la acestjoc spectacolul te acapareaza total. Schimbarile rapide de directie alemingii, sprinturile de jur-imprejurul terenului prin care se urmarestescoaterea din joc a adversarelor, urmate de sliming, adica de aruncareaaia spectaculoasa pe burta sau pe spate, catre ultima baza, baza casa,cea din care ai plecat.
Asta inseamna un punct si este foarte important,pentru ca in baseball punctele se fac greu si scorurile nu sunt mari. 2-0,2-1 sau ceva pe acolo. Sunt apoi culorile vii, sclipitoare, amestecateca intr-un joc nebun. Rosu, negru, galben, verde-albastrui. Forta siviteza aruncarilor e uluitoare, caci sunt lovituri la care mingea poateajunge la 100 de kilometri pe ora. Totul "ornamentat" de incurajarile sichiotele spectatorilor, cei mai multi dintre ei barbati. Combinatiilede jucatoare, bune si slabe, ordinea lor in teren, sunt gandite savant,cu scheme tactice colorate sau sunt dictate de inspiratia de moment si deevolutia scorului. Indicatiile sunt codificate: varianta unu, variantatrei combinata cu cinci si asa mai departe, ca aproape nu inteleginimic din pasareasca asta. Apoi pozitiile obligatorii, prevazute clarin regulament si la care ochiul arbitrului vegheaza vigilent: intinse,rotite pentru aruncare din umar ori de la sold, ingenuncheate pe dreaptasau pe stanga si secventele de joc cu denumiri ciudate: lisa, contractul,avantajul sau rubata. (Ce-o fi aia rubata?)

Misto viata, se zisi?
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • JENI pe 13 Apr 2008, 18:37
    pacat de nume

    e un lucru frumos sa ai o pasiune pt. un sport indiferent cine a inventat ac. sport pt. ca in fond si la urma urmei orice sport a fost inventat de cineva......dar sa fim seriosi un nume mai original nu s-a gasit .... Nu vad care e legatura intre Sabaoani si America.... Orice tara are o echipa de baseball daca toti si-ar pune ac.nume lipsit de inspiratie at.......m.b ar fi sa ne lasam de ac. sport si sa ramanem ROMANI sau de ce nu pur si simplu SABONENI

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod