Recomandarea Cinemagia: Paranormal Activity, horror-ul care a reinventat genul

Recomandarea Cinemagia: Paranormal Activity, horror-ul care a reinventat genul

11 Mai 2020
În longeviva dezbatere în ce priveşte consumul de film, la cinema sau acasă, mulţi spun că horror-ul este unul din genurile care ar trebui savurate exclusiv la cinema, în mijlocul unei săli pline de alţi oameni la fel de înspăimântaţi ca şi tine.
Noi am spune că cel puţin un film face excepţie, şi anume Paranormal Activity, megasuccesul financiar din 2007 care te va face să-ţi vezi casa cu alţi ochi.

Reprezentant al genului found footage horror, filmul este minimalist prin excelenţă: un cuplu, o casă, recuzită minimă şi ecranul cucerit de imaginile pline de purici specifice camerelor de supraveghere. Este impresionant modul cum regizorul (şi în acelaşi timp scenarist, producător, director de imagine şi monteur) Oren Peli a folosit resurse atât de puţine pentru a băga în sperieţi milioane de oameni, dând naştere unei francize al cărei nou sequel se va lansa la anul.

În România filmul s-a lansat în ianuarie 2008, la trei luni după premiera mondială din cadrul festivalului Screamfest, premieră primită cu atâta entuziasm de fanii genului horror, încât studiourile Paramount Pictures au cumpărat drepturile de distribuţie ale acestui film independent cu o sumă de 23 de ori mai mari decât bugetul de producţie, plătind 350.000 de dolari.
A fost un pariu câştigat de Paramount, pentru că încasările globale ale filmului s-au ridicat la 193 de milioane, ceea ce face Paranormal Activity unul din cele mai rentabile filme din toate timpurile, unele voci spunând chiar că ar fi cel mai rentabil.

Revenind la primele rânduri ale acestui articol, nu credem că există o metodă mai bună de a vedea Paranormal Activity decât acasă, chiar şi pe ecranul unui laptop, atâta vreme cât ai pe urechi nişte căşti bune, iar casa e cufundată în întuneric.
Dacă stai şi în pat, cu atât mai bine! Noi aşa am văzut filmul şi - recunoaştem cu reticenţă - am tresărit multe zile la fiecare zgomot mai puţin familiar auzit în casă.

Da, este perioada izolării şi acum avem tendinţa să recomandăm pe Cinemagia titluri care oferă un escapism calm (ai citit articolul nostru despre cele şase motive pentru care ar trebui să vezi acum Outlander?), gata să ne ia gândurile de la incertitudinile şi tensiunile acestor zile dificile. Dar acest tip de escapism nu este pentru oricine, prin urmare iată că recomandăm şi acest titlu de referinţă din istoria horror-ului.
Doar ai grijă: dacă în 2007 şi 2008 puteam pierde nopţile cine ştie pe unde doar pentru a nu rămâne singuri în casă, acum nu mai putem recurge la această soluţie. Să nu spui că nu te-am avertizat...Citește continuarea pe cinemagia.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod