10 filme care ne întorc la copilărie



Tom Sawyer şi Huckleberry Finn


Începând din 1907 s-au realizat vreo 25 de ecranizări după celebrul roman al lui Mark Twain. Unii consideră că cea mai reuşită a fost coproducţia româno-franco-vestgermană din 1968 - un serial de televiziune în patru episoade, difuzat la noi în România sub forma unui diptic de lungmetraje, "Aventurile lui Tom Sawyer" şi "Moartea lui Joe Indianul", în regia lui Mihai Iacob şi Wolfgang Liebeneiner (cu Roland Demongeot, Marc Di Napoli şi, dintre-ai noştri, Marcela Rusu, Fory Etterle, Emil Liptac, Kováks György, şi alţii).
Bun a fost şi musicalul "Tom Sawyer" din 1973, de Don Taylor, cu Johnny Whitaker, Jeff East, Warren Oates (Muff Potter) şi, mai ales, Jodie Foster, în rolul lui Becky Thatcher.


În octombrie 2012 s-a lansat în România Tom Sawyer, film în care s-a implicat şi România, prin Ada Solomon, ca manager de unitate de producţie, şi alţi colaboratori, în diverse compartimente - plus locurile de filmare). Tom Sawyer nu se gândește decât la farse și năzbâtii - spre marea supărare a mătușii sale Polly, alături de care puștiul și fratele său vitreg Sid locuiesc în micul St. Petersburg, pe fluviul Mississippi. Deși nu-l poate ține în frâu, Polly e hotărâtă să-l transforme pe Tom într-un om responsabil și cumsecade.

Din fericire pentru el, Tom are un prieten care iubește aventura la fel de mult: Huck Finn.
Numai o fată cu totul ieșită din comun îl poate ține pe Tom departe de năzdrăvăniile puse la cale cu Huck: Becky Thatcher, fiica noului judecător din St. Peterburg, de-abia sosită în oraș. Tom e în stare de orice pentru a o impresiona cu "fapte eroice".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod