10 filme care ne întorc la copilărie


"Veronica" (1973) şi "Veronica se întoarce" (1975)


Elisabeta Bostan (născută la 1 martie 1931, Buhuşi, Bacău) este cea mai fecundă realizatoare de film românesc, orientată cu precădere spre producţiile pentru copii. A debutat cu excelentul scurtmetraj "Năică" (1973), despre un băieţel de la ţară care prinde a descoperi lumea, natura, rosturile vieţii şi ale libertăţii. Au urmat "Amintiri din copilărie" (1964) - o transpunere pitorească, dar lipsită de inefabil, a autobiografiei lui Ion Creangă, iar "Tinereţe fără bătrîneţe" (1969) a abordat universul basmului, deschizând drumul spre "Veronica" (1973) şi "Veronica se întoarce" (1975), filme ce dovedeau o bună stăpânire a mijloacelor fanteziei şi efectelor speciale.


Seria Veronica este despre o fetiță drăgălașă și zvăpăiată care trăiește într-o casă de copii. De ziua ei, când împlinește 5 ani, Zâna zânelor îi dăruiește un obiect neobișnuit: o “trăistuță fermecată”, care-i poate îndeplini toate dorințele. Cu o condiție: fetița trebuie să fie cuminte, darnică, respectuoasă și prietenoasă cu cei din jurul ei. Încântată, Veronica uită promisiunea făcută Zânei și hotărăște să păstreze darul numai pentru ea. Supărată de egoismul fetei, trăistuța o părăsește.
Cu sufletul încărcat de regrete și lacrimi, Veronica pleacă în căutarea ei. Intră în pădurea fermecată din lumea basmelor, unde începe o adevărată călătorie de inițiere. Întâlnește o sumedenie de personaje fantastice de poveste, unele dușmănoase și de temut (Vulpea cea șireată, fiorosul Motan Danilă, Corbul) dar și prieteni adevărați (Licuriciul înțelept, șoricelul Aurică cu familia lui cea veselă, iepurașii). Lângă aceste noi cunoștințe, bune sau rele, Veronica se va lovi de răutate, minciună, șiretenie, dar va învăța și ce înseamnă prietenia adevărată, bunătatea, înțeleciunea, munca, devotamentul și curajul.
Ajutată de noii ei prieteni, se întoarce acasă, printre colegi, mai înțeleaptă și mai generoasă.

Scenariul acestui film musical, semnat de Vasilica Istrate si Elisabeta Bostan este inspirat de lumea fabulelor lui La Fontaine, demersul moralizator fiind învăluit într-o fermecătoare mantie de fantezie, tandrețe și voie bună. Distribuția este alcătuită din mari artiști (Vasilica Tastaman, Dem. Rădulescu, Margareta Pâslaru, Angela Moldovan, George Mihăița) care alături de zeci de figuranți, construiesc un univers fabulos, atât pentru cei mici cât și pentru adulții care știu să retraiască basmele copilăriei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod