Pe aripile vântului

10 cele mai influente filme din istoria cinematografiei, bazate pe romane de geniu

Zbor peste un cuib de cuci (Milos Forman, 1975)


Altul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografului, "One Flew Over the Cuckoo's Nest" s-a bazat de asemenea pe un roman de mare valoare, publicat în 1962 de Ken Kesey. Ambele opere propun viziuni revoluţionare asupra universului psihiatric. Kesey, care lucrase în schimbul de noapte la Spitalul Veteranilor Menlo Park, a ajuns la concluzia că pacienţii nu erau cu adevărat nebuni, ci doar inadaptaţi la convenţiile comportamentale din societate, iar Forman a dus substanţa poveştii mai departe, construindu-şi filmul ca pe o parabolă a totalitarismului (atât comunist, dată fiind originea sa cehă, cât şi, în plan mai subtil, american).

Una dintre principalele sale intervenţii asupra romanului a constat în mutaţia aplicată Şefului Bromden, naratorul, care rămâne cale de jumătate din film un personaj de fundal, închis în surdo-muţenia sa simulată, pentru a-şi atinge abia spre final statutul eroic - formulă care l-a nemulţumit pe Kesey, pe lângă distribuirea lui Jack Nicholson ca Randle Patrick McMurphy (rol în care el îl dorise pe Gene Hackman). Obiectiv vorbind, însă, adaptările lui Forman au fost absolut adecvate, demonstrând diferenţele majore dintre specificul literar şi cel cinematografic, iar cele două opere au influenţat decisiv mentalitatea faţă de problemele psihice, sociale şi politice ale lumii.

Doctor Zhivago (David Lean, 1965)


Una dintre cele mai mari ecranizări făcută vreodată, filmul lui David Lean după romanul lui Boris Pasternak este o cronică a nemulţumirilor de la începutul anilor ’20 apărute în Rusia… Dincolo de emoţionanta poveste de dragoste, cu Julie Christie şi Omar Sharif ca protagonişti, filmul se reţine şi prin asaltul cu sabia al cazacilor asupra protestatarilor, interminabila călătorie cu trenul prin ţară a familiei lui Jivago şi peisajul îngheţat prin care eroul trebuie să treacă pentru a o regăsi pe Lara.

21 Iulie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod