"Wall-E" - un robotel curios salveaza lumea

Cea mai recenta productie Pixar, "Wall-E" este un film de animatie care va placea cu siguranta, si nu doar copiilor. Merita vazut, mai ales daca ai nevoie de o doza de optimism.
Cea mai recenta productie Pixar, "Wall-E" este un film de animatie care va placea cu siguranta, si nu doar copiilor. Merita vazut, mai ales daca ai nevoie de o doza de optimism.

Wall-E este un robotel mic si foarte simpatic, construit pentru a strange si comprima gunoaie. Pamantul anilor 2700 este plin de murdarii si reziduuri, iar locuitorii au plecat intr-o croaziera in spatiu, pe nava Axioma, pentru a lasa timp robotilor sa curete gunoaiele, adunate in adevarati munti, si sa faca din nou planeta locuibila. Robotelul nostru este singurul ramas, si de sute de ani isi duce la indeplinire activitatea pentru care a fost creat.

Ce este neobisnuit la micuta masinarie: a reusit sa dezvolte... o personalitate. Micutul Wall-E nu numai ca aduna cu eficienta gunoaiele, dar le si selecteaza: separa anumite obiecte care ii plac si le duce in adapostul lui; colectioneaza jucarii, mingi, ratuste de cauciuc, becuri, casete, aparatura... In plus, asculta muzica, se uita la filme vechi si priveste melancolic stelele. Are chiar si un "animalut de companie", un gandacel care-l urmeaza peste tot, cu loialitate de catelus.

Lucrurile se schimba odata cu aparitia din spatiu a unui alt robot, Eve, care pare sa caute ceva. Desi la inceput acesta trage in orice misca, Wall-E reuseste sa se imprieteneasca totusi cu ea.
Situatia se complica atunci cand Eve gaseste ceea ce cauta si este luata inapoi in spatiu, iar Wall-E o urmeaza... pe Axioma, nava pe care se gaseste ceea ce a mai ramas din omenire.

Bine zis ceea ce a mai ramas! Din cauza lipsei de activitate si a unei forte gravitationale diferite, oamenii si-au schimbat structura fizica pe parcursul celor 700 de ani de croaziera, devenind cu totii obezi, deplasandu-se cu ajutorul unor scaune inteligente si neavand decat virtualul ca mijloc de a interactiona cu ceilalti, din cauza imobilitatii. Robotii fac totul in locul lor si pentru ei, iar lumea doar exista, pur si simplu, nu si traieste cu adevarat. Chiar si nava este condusa de pilotul automat, iar capitanul ei nu face decat sa vegeteze, ca toti ceilalti.

Misiunea indeplinita a Evei este semnalul intoarcerii pe Pamant. Aceasta este insa zadarnicita de pilotul automat, care are o misiune ascunsa: aceea de a-i retine pe oameni pe Axioma. Moment in care capitanul se trezeste din letargie, punand piciorul in prag; ajutat de Wall-E, de Eve si de un grup de roboti "defecti", el se straduieste sa duca inapoi oamenii acolo unde le este locul: pe Terra.

"Wall-E" se incadreaza in genul comedie, dar si comedie romantica. Este un film care merita vazut, fie cu familia, fie cu prietenii.
Iti destinde fruntea si pleci de la cinematograf cu un zambet pe buze. Ar fi greu sa nu zambesti urmarindu-l pe Wall-E si incapatanarea lui de a fi mereu in preajma Evei, felul dragalas in care isi misca "degetele", "ochii", isi inlocuieste componentele, tremura de frica sau isi analizeaza micile descoperiri, felul naiv in care o protejeaza pe Eve sau ii arata micile lui comori.

In plus, paradoxul intre statutul lui Wall-E (de robot) si faptul ca, pe langa personalitatea pe care si-o creeaza singur, mai reuseste sa se si indragosteasca, este si comic, si induiosator. Personajul atat de copilaros si inocent reuseste insa, fara sa vrea, sa schimbe evolutia omenirii si, in acelasi timp, sa o schimbe si pe Eve.

Realizatorii filmului reusesc sa transmita emotii, sa contureze personalitatile si sa sublinieze actiunile fara a recurge la comunicarea traditionala. Intr-adevar, in film nu se vorbeste prea mult. Totul se transmite prin miscari, gesturi, viteza, sunet. Este valabil inclusiv pentru imaginile muzicale si melodiile din filmul "Hello, Dolly!", din 1969. Acestea explica si subliniaza mai bine personalitatea lui Wall-E, cat si nevoia lui de a iubi, de a nu mai fi singur.

Stiati ca...


  • Numele personajelor sunt formate din initialele functionalitatii fiecaruia: Wall-E - "Waste Allocation Load Lifter Earth Class" (Ridicator de greutati pentru distribuirea deseurilor, din clasa Pamant), Eve - "Extra-terrestrial Vegetation Evaluator" (Evaluator de Vegetatie Extraterestra) sau Di-Mi (Distrugatorul de Microbi).

  •  Crearea imaginii lui Wall-E a pornit de la ochi. Inspiratia a venit de la un binoclu pe care l-a folosit regizorul.
    Acesta a observat ca, de cum inclina obiectul, obtinea alta imagine si alt sentiment. Acesta este si motivul pentru care ochii lui Wall-E aduc foarte mult cu un binoclu. Restul robotelului s-a creat din functionalitatea lui. Fiind un robot care compacta gunoiul, s-au urmarit masinarii reale, care au fost adaptate pentru a "asambla" imaginea finala a personajului.

  •  Si miscarile difera. Wall-E este mai traditional, are sarcini precise, bine delimitate, este, teoretic, mai limitat. Eve este mai complexa, mai eleganta, mai fluida. Robotii defecti au miscari mai haotice, iar cei functionali de pe Axioma sunt mult mai rigizi si mai precisi.

  •  Realizatorii filmului au apelat la specialisti care au proiectat roboti adevarati si le-au tinut conferinte despre acestia, pentru a surprinde mai bine miscarile si structura personajelor de acest fel. De asemenea, s-a discutat cu experti de la NASA pentru a-si crea o imagine despre cum ar arata oamenii dupa sute de ani de viata in spatiu.

  •  Galeria vocilor de personaje din acest film ii include pe comicul Jeff Garlin ("Curb Your Enthusiasm"), veteranul Pixar John Ratzenberger ("Cheers," "Ratatouille," "Toy Story"), actrita Kathy Najimy ("Sister Act," "King of the Hill"), Sigourney Weaver ("Alien," "Gorillas in the Mist," "Baby Mama") si designerul de sunet Ben Burtt ("E.T.: The Extra-Terrestrial," "Indiana Jones and the Last Crusade"), precum si comicul Fred Willard ("Best in Show," "Back to You").

Producatorul Jim Morris spune: "Pe tot parcursul filmului, Wall-E isi doreste sa tina de mana pe cineva.
Asta a invatat el din filmul 'Hello, Dolly!'... Asa isi exprima personajele afectiunea in acest film."

Andrew Stanton, regizor si co-scenarist, adauga: "Am vrut ca publicul sa creada ca urmareste o masinarie care a prins viata. Cu cat publicul crede mai tare ca este o masinarie, cu atat este mai atragatoare povestea."
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Radu pe 9 Apr 2010, 16:48
    Wall-e si robotii sai

    Stie cineva unde pot gasi alti robotei - nu eva si wall-e - pe astia ii are fiul meu - vrea cutiutele din joc sau alti roboti

    0
    0

  • .AddA. pe 6 Iul 2009, 13:33
    sensibilitatea filmului

    nu stiu in ce masura wall-e este un film pentru copii si numai pentru ei. am vazut acest film impreuna cu toata familia, si merita intr-adevar vazut. prima data, recunosc, iti dau lacrimile numai la vederea acestuia. expresivitatea ochilor lui wall-e este uimitoare. este de admirat efortul pe care l-au depus acesti oameni in creearea unui film atat de complex, ce-si merita pe deplin premiile luate. nu numai calitatea imaginii ci si mesajul. este impresionanta imaginea pamantului, cand ai impreisa ca sunt niste zgarie-nori apoi, apropiindu-se vezi muntii de gunoaie( acompaniate de sunetele ce-ti starnesc fiori). Efortul pe care-l depune wall-e pentru a-si indeplini visul mentionat in comentariile de mai sus este impresionant. MERITA VAZUT!

    0
    0

  • andreea pe 27 Dec 2008, 14:08
    wall-e

    imi place foarte mult wall-e am si eu jocul acasa colecteaza gunoiul mia placut partea cand sa iindragostit wall-e de eve.

    0
    0

  • George pe 29 Aug 2008, 14:39
    Jucarii Wall-E

    Filmul Wall-E este superb si ma bucura enorm faptul ca au aparut si jucarii Wall-E cu personajele din film. Am vazut deja aici http://www.crazytoys.ro/Microsites/Walle.html si pe alte site-uri.

    0
    0

  • Gaby pe 23 Aug 2008, 05:20
    Wall-E

    Super filmul,merita vazut. Fimea are 5 ani si nu s-a plictisit.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod