Un nou succes cinematografic - "Megatron"

Continuand, intr-un fel, traditia lansata de regizorul Cristian Mungiu anul trecut, cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", cinematografia romaneasca a venit de la Festivalul de Film de la Stockholm cu un alt premiu. "Megatron", regizat de Marian Crisan, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.
Continuand, intr-un fel, traditia lansata de regizorul Cristian Mungiu, anul trecut, cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", cinematografia romaneasca a venit de la Festivalul de Film de la Stockholm cu un alt premiu. "Megatron", regizat de Marian Crisan, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Trebuie mentionat faptul ca nu este prima reusita inregistrata de acest film, pentru ca, tot in 2008, la Cannes, "Megatron" a primit Palme D'Or la aceeasi categorie.

Pelicula prezinta povestea lui Maxim, un baietel de 8 ani, pentru care multumirea suprema consta in faptul ca isi poate serba ziua de nastere la Mc Donald's. Provenind dintr-un sat indepartat de oras si crescut de mama sa divortata, baiatul stie una si buna: va implini 8 ani la Mc.

Succesul inregistrat la Stockholm a fost unul asteptat de regizorul peliculei. "Intr-un fel, ma asteptam, pentru ca in ultimele zile am simtit ca avem sanse.", a spus regizorul, citat de Mediafax.


Din cele noua filme propuse la aceasta categorie, pelicula romaneasca a excelat la capitolul originalitate in modul de abordare. Au existat cadre si de 3 minute, lucru mai putin obisnuit pentru un scurtmetraj, care este mult mai alert, din punctul acesta de vedere. "Presedintele juriului de scurtmetraj m-a felicitat si a fost cel care a optat pentru noi", mai spune Crisan.

"Stil limpede si concis, abilitate de a-si pleda teza cu argumente expresive, fler in alegerea distributiei, umor si dezinvoltura - toate se pot observa fara efort in 'Megatron', scurtmetrajul onest si promitator semnat de Marian Crisan, deja premiat, de altfel, in atatea festivaluri de prestigiu.", spune criticul de film Andreea Chiriac.

Mai multe despre festival...


Editia din acest an a Festivalului de Film de la Stockholm, cea de-a 19-a, i-a fost dedicata lui Sidney Pollack. Cu o experienta de mai de bine de 40 de ani in industria cinematografica, Pollack s-a evidentiat atat ca actor, cat si ca regizor sau producator.
Pentru a-l recompensa pentru activitatea sa cinematografica, organizatorii festivalului i-au dedicat aceasta editie si au marcat acest lucru prin proiectarea peliculei "They Shoot Horses Don't They" ("Si caii se impusca, nu-i asa?"), regizat de actor in 1967.  

Nascut in 1934 la Lafayette, Indiana, Pollack s-a mutat la varsta de 17 ani la New York, tocmai pentru ca si-a dorit foarte mult sa devin actor. In timp ce studia actoria, Pollack a jucat si in cateva filme. Debutul regizoral a venit in 1965 cu pelicula "The Sleder Thread", dupa ce inainte regizase mai multe seriale de televiziune.

A lucrat cu actori precum Sidney Poitier, Robert Redford, Dustin Hoffman si Meryl Streep, despre care ii placea sa creada ca a scos ce-i mai bun din ei. Sidney Pollack a murit pe 26 martie 2008, de cancer.

O alta personalitate din cinematografia mondiala recompensata pentru intreaga s-a activitate, la Stockholm, a fost si Charlotte Rampling.


"Pentru rolurile impresionante pe care le-a jucat, interpretandu-le pe unele dintre cele mai importante figuri feminine din istoria cinematografiei moderne. Poate ca unele erau puternice, altele vulnerabile, insa toate au fost tratate cu inteligenta si cu precizie. Putini actori reusesc sa intre pe un ecran gol si pot sa transmite gratie, naturalete si incredere.". Aceasta a fost declaratia organizatorilor atunci cand au fost intrebati de ce au ales-o tocmai pe Charlotte Rampling.

Actrita s-a nascut in Sturmer, Anglia, in 1946. A urmat cursurilor celor mai importante scoli din Franta si Anglia - Academia Ioana D'Arc si Scoala St. Hilda. Inainte de a intra in lumea filmului a lucrat ca model. Prima pelicula in care a jucat a fost "The Knack... and How to Get It", in 1965, urmata de roluri in alte filme precum: "Georgy Girl" - 1966 si "La caduta degli dei" ("Caderea Zeilor") - 1969.


Cel mai cunoscut rol pe care l-a interpretat este cel al Lilianei Cavani din "Il portiere di notte" - 1974, unde era supravietuitoarea unui lagar de concentrare care se intalneste, la 13 ani dupa ce se termina razboiului, cu cel care a torturat-o. In anul 1974 joaca alaturi de Sean Connery in "Zardoz", in 1980 ii da replica lui Woody Allen in "Stardust Memories" ("Amintiri din Hotelul Stardust"), iar in 1982 este partenera lui Paul Newman in "The Verdict" ("Verdictul").

3 Decembrie 2008
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod