Trei zile de B'Estival incendiar

Primul festival muzical de talie internationala din Romania s-a "produs" cu nume grele pe scenele puse la dispozitia publicului in complexul Romexpo din capitala. Peste 40.000 de oameni s-au adunat in cele trei zile de festival (29 iunie, 30 iunie si 1 iulie) sa ii vada pe unii dintre cei mai renumiti artisti ai momentului, dar si trupe care au facut istorie in show-biz: Faithless, P!nk, Marilyn Manson, Alice Cooper, Morcheeba, Reamonn, Wu-Tang Clan, Kasabian si multi altii.

Peste 24 de artisti au fost prezenti in week-end in capitala. Concerte live, distractie pe masura, Silent Disco si unele dintre cele mai tari spectacole pe care fanii romani (si nu numai) au avut ocazia sa le vada in tara noastra. Organizat la standarde internationale, este primul festival muzical care scoate cu adevarat Romania de pe harta tarilor ocolite de marile trupe.

Cu toate ca vineri, 29 iunie, Morcheeba si-a intampinat publicul cu "Hello, Budapest" (o expresie atat de cunoscuta, din pacate, romanilor, "gratie" tuturor trupelor care se opresc la vecinii nostri unguri, dar niciodata la noi...), festivalul nu a avut nici o vina in acest sens. Au fost ore si zile intregi de muzica buna, ascultata de fanii impatimiti la standarde de o calitate occidentala.

Vineri, 29 iunie, Faithless a ridicat din nou publicul in picioare, la cel de-al treilea concert al lor in tara. Romani si straini au cantat la unison versurile celor mai cunoscute si iubite piese ale celebrilor Maxy Jazz si Sister Bliss: "We Come One", "Insomnia", "God Is a DJ" sau "Mass Destruction". Orice piesa noua Faithless este primita cu bratele deschise de catre public si la fel s-a intamplat si in cazul melodiilor promovate de pe cel mai recent material discografic al trupei, "For All New Arrivals".

A doua zi de festival, sambata, 30 iunie, a adus surprize placute - britanicii de la Kasabian au incantat publicul venit sa asculte un indie rock de calitate. Fanii au vibrat pe ritmurile trupei care si-a castigat un public de sine statator si in Romania.

Desi a fost un festival international si nu am putea spune ca o trupa a cantat in deschiderea alteia, totusi baietii de la Kasabian - cu cel putin doua ore inainte de intrarea lui P!nk pe scena - nu s-au abtinut de la o remarca rautacioasa la adresa solistei: "Asteptati-o pe P!nk! Este grozava!".

Nemtii de la Reamonn, in frunte cu vocalul lor irlandez, Rea Garvey, au facut o figura frumoasa in fata spectatorilor si si-au castigat simpatia romanilor prin declaratiile entuziaste si inflacarate - "Este prima oara cand sosim in Romania, dar va jur ca nu va fi si ultima!", a declarat solistul, repetand promisiunea si la finalul concertului.

Fanii au apreciat stradania liderului trupei de a invata cateva cuvinte in limba romana ("Va iubesc", "Multumesc"), pe care starul s-a grabit sa le foloseasca de fiecare data cand a avut ocazia. Cei care nu au inteles dragostea lui subita fata de Romania, mai ales in momentul in care Garvey s-a intors din culise cu un steag al Romaniei fluturandu-i pe spate, s-au lamurit rapid - vocalul a declarat (destul de siropos pentru un star rock): "Fata mea vine din Romania. Mi-a escaladat inima si m-a adus in tara voastra."

Cu un sound extrem de clar, desi cam romantios si "pentru fete", dupa cum au apreciat ascultatorii, nemtii si-au facut show-ul "curat", incantand publicul cu piese de pe noul album, dar si cu cele doua hituri ale lor, baladele "Tonight" si "Supergirl", pe care au cantat-o la bis. Baietii au fost chemati din backstage chiar cu titlul piesei lor de succes, pe care au cantat-o apoi impreuna cu publicul.

Atmosfera a sarit in aer in momentul in care P!nk si-a facut aparitia pe scena B'Estival. Asteptata cu sufletul la gura, vedeta s-a prezentat in fata publicului blonda, cu o tunsoare scurta, cu creasta, imbracata intr-o rochita extrem de scurta, maro-aurie, o geaca neagra, scurta, si ochelari de soare. Cantareata si-a salutat fanii in stilul caracteristic: "Salut! Sau buna seara! Sau ce naiba o fi!". Si P!nk a invatat sa multumeasca in romana, lucru pe care l-a facut in fata publicului extaziat.

Vedeta a incendiat atmosfera si a interpretat piese pe care fanii le asteptau, cum ar fi "Trouble", "Just Like A Pill", "Don't Let Me Get Me", "Family Portrait" ("Sa continuam cu seria melodiilor triste", a declarat vedeta, zambind ironic), "Stupid Girl", dar si mai noile melodii "Who Knew" si piesa cu versuri politice "Dear Mr. President". P!nk a recunoscut ca are "vederi politice foarte bine conturate", fapt care se poate vedea si din versurile cantecelor sale.

Comerciala si exploziva, vedeta a stiut sa se "vanda" in fata publicului, ca un excelent produs de marketing ce este. Solista nu a renuntat nici la piesa "What's Up", celebrul hit 4 Non Blondes, la care P!nk nu renunta in show-urile sale - lidera trupei 4 Non Blondes, Linda Perry, este idolul cantaretei si o buna prietena a acesteia.

Desi in prima parte a concertului a parut sa ii placa ceea ce se intampla la B'Estival, in cea de-a doua parte P!nk a renuntat sa mai faca legatura intre piese si sa isi intretina fanii, totul culminand cu disparitia sa brusca de pe scena, cand publicul nu a inteles ca, de fapt, acesta a fost finalul concertului... Solista a revenit la bis, imbracata intr-un top negru si jeansi albastri, cand, practic, a anuntat inceperea petrecerii - show-ul s-a incheiat cu melodia "Get The Party Started (Sweet Dreams)".

Cea de-a treia zi de festival, duminica, 1 iulie, a adus in fata publicului doua dintre cele mai "tari" nume din rock-ul international, Alice Cooper, veteranul soc-rocker, si Marilyn Manson, "vampirul" scenei rock mondiale. Nu au lipsit nici rapperii de la Wu-Tang Clan, care au incendiat atmosfera si au facut show in adevaratul sens al cuvantului.

Festivalul s-a prezentat extrem de bine pentru o prima editie, insa una dintre dezamagirile sale a reprezentat-o trupa experimentala Chicks on Speed, care a evoluat pe scena B'Estival sub forma unui art performance care, dupa cum au afirmat spectatorii, "Suna si arata mai infiorator decat cel mai mare cosmar pe care l-am avut vreodata". Publicul anesteziat s-a trezit insa destul de repede si a raspuns prezent la strigarea data de Alice Cooper, intrat imediat dupa Wu-Tang Clan.

Cu o trupa de instrumentisti "bazati" pe spate, Alice Cooper a aratat cine este adevaratul star al scenei si ca rock-ul nu moare, atata vreme cat simti si traiesti cu adevarat muzica. "Batranul" si-a facut show-ul in stilul caracteristic - haine din piele, machiaje stridente, manechine "maltratate", violenta, camasi de forta si o spanzuratoare, nimic nu a lipsit de pe scena lui Cooper.

Desi presa a relatat despre rivalitatea existenta intre Alice Cooper si Marilyn Manson, cei doi au aratat ca au ingropat securea razboiului si au cantat in duet. Manson s-a "inserat" in show-ul lui Cooper, pentru un refren, iar veteranul rocker si-a facut si el prezenta pe scena incarcata de fum si lumini stranii a mai tanarului sau urmas.

Peste 20.000 de oameni s-au adunat duminica seara sa ii urmareasca live pe doi dintre greii rock-ului. Publicul tanar a rezonat la acordurile de heavy metal pur al lui Cooper si, chiar daca pustii nu au recunoscut toate piesele, au fost cuceriti de profesionalismul pe care Cooper l-a aratat in tot ceea ce face pe scena, precum si de atentia sa pentru detalii - un concert "ca la carte". Din show-ul sau nu putea lipsi piesa "Poison", pe care, cu mic, cu mare, spectatorii au fredonat-o la bis-ul starului.

Marilyn Manson a sosit pe scena cu o intarziere de jumatate de ora, lucru care i-a deranjat destul de mult pe cei veniti din toata tara si din afara Romaniei, special sa il asculte. Starul nu si-a dezmintit renumele de rocker controversat si si-a inceput show-ul intr-o betie de lumini rosii, in concordanta cu ritmurile psihedelice ale pieselor sale. Fardat exagerat, asa cum ne-a obisnuit, cu tenul acoperit de fond alb si ochii "inrositi", Manson a cantat piesa recent lansata "If I Was Your Vampire". Un concert de-a dreptul electrizant, care iti patrunde in suflet si te infioara cu acordurile sale de rock industrial.

Manson in sine este un spectacol, ajutat de o trupa excelenta, care live suna demential, dar si de un joc de lumini si fum, menit sa te introduca in atmosfera "de cosmar" pe care vrea sa o genereze. Bis-ul lui Manson a isterizat la propriu, fanii sai dansand ca nebunii si fredonand alaturi de star versurile piesei "The Beautiful People".

A fost B'Estival. Trei zile de muzica, distractie si concerte ale unor artisti pe care nu se stie cand ii mai poti vedea a doua oara in Romania. Daca, pentru o prima editie, festivalul a reusit sa se prezinte atat de bine, putem spune ca "s-a spart conducta" cu artisti internationali de calibru, care incep sa isi faca drum si prin tara noastra. In cazul in care anul acesta ai ratat B'Estivalul, la anul cumpara-ti bilete din timp, pentru ca sigur vei avea ce vedea. Vom fi si noi acolo.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod