Stephane Lambiel, campionul care a exersat in garaj

Alaturi de Plushenko, la Bucuresti se va mai afla si campionul mondial Stephane Lambiel.
Alaturi de Plushenko, la Bucuresti se va mai afla si campionul mondial Stephane Lambiel. Clasandu-se printre cei mai buni patinatori la editia din 2002 a Campionatul European, Stephane si-a perfectionat tehnica dezvoltandu-si de-a lungul anilor un stil aparte, ce i-a adus in 2005 si primul titlu de campion mondial, la competitia din Moscova. Aceasta distinctie a fost urmata de o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Torino din 2006, si de un nou titlu de campion mondial in acelasi an.  

Multiplul campion national al Elvetiei (desemnat de 9 ori) a castigat in acest an medalia de argint la Campionatul European de Patinaj Artistic.

Sportivul s-a nascut pe 2 aprilie 1985 in Martigny, Elvetia. Mama lui, Fernanda, este din Lisabona, Portugalia, iar tatal lui, Jacques, s-a nascut in Iserables, o localitate de munte din Alpii Elvetieni. Lambiel are o sora mai mare, Silvia, si un frate mai mic, Christophe.
Copilaria si-a petrecut-o in Saxon, iar pasiunea pentru patinaj si-a descoperit-o la varsta de 7 ani, dupa ce si-a vazut sora patinand. Fascinat de acesta arta, Stephane isi petrecea dupa-amiezile urmarind filme cu concursurile de patinaj si exersand in garaj. La cativa ani dupa aceea l-a intalnit pe Peter Grutter care i-a devenit antrenor. Tot atunci a intalnit-o si pe coregrafa lui, Salome Brunner.

De la invitat special, la campion mondial


In 1997, cand Campionatele Mondiale de patinaj s-au desfasurat la Laussane, lui Stephane i s-a propus sa participe in calitate de invitat special. Atunci a impresionat audienta cu talentul de care a dat dovada, nu numai ca entertainer, dar si ca posibil competitor. A castigat toate campionatele nationale la care a participat, adjudecandu-si de 9 ori consecutiv titlul suprem.

In momentul in care a inceput sa participe la competitii internationale, Stephane era elev la colegiul St-Maurice, la profilul biologie-chimie, pe care l-a absolvit.
Timp de 5 ani de zile, sportivul a reusit sa impace si scoala si patinajul.

Salt Lake City, rampa de lansare


Adevarata consacrare, la nivel international, a avut loc in 2002, dupa ce a terminat pe locul 4 Campionatele Europene de patinaj, castigandu-si astfel dreptul de a participa la Jocurile Olimpice care au aut loc la Salt Lake City. In urmatorii ani, in ciuda accidentarilor si a efortului, si-a dezvoltat propriul stil care au dus l-a imbunatatirea considerabila a rezultatelor competitionale. Motivat de pasiunea pentru sport, dar si de ajutorul echipei pe care o are, Stephane a reusit sa devina Campion Mondial in 2005, la Moscova.

La Torino, in cadrul Jocurilor Olimpice care au avut loc in 2006, a castigat medalia de argint, un deziderat pe care-l avea inca din copilarie. Cateva luni mai tarziu, si-a confirmat suprematia prin castigarea, pentru a doua ora, a titlului suprem la Campionatele mondiale.
In 2007 a planat incertitudinea asupra viitorului lui in patinaj, dupa ce a lipsit de la Campionatele Europene, insa toate intrebarile si-au gasit raspunsul dupa momentul magic de flamenco pe care l-a prezentat la Campionatele Mondiale de la Tokio, unde a castigat medalia de bronz.

In sezonul urmator, Stephane a castigat, pentru a doua oara in cariera sa, Grand Prix-ul organizat de Uniunea Internationale de Patinaj. Mai tarziu a castigat medalia de bronz la Campionatele Europene din Zagreb si s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de la Gothenburg. In vara lui 2008 a renuntat la colaborarea cu antrenorul sau dintotdeauna, Peter Grutter, si s-a mutat in Wayne - New Jersey, pentru a lucra cu Viktor Petrenko si Galina Zmievskaya.

O accidentare pe care a suferit-o la muschii aductori l-au impiedicat sa se antreneze suficient, fapt care a dus ca, in octombrie 2008, sa anunte ca se retrage din activitatea competitionala.


In ciuda provocarilor, Stephane si familia lui nu au regretat niciun moment sacrificiile pe care au trebuit sa le faca pentru a ajunge la acest nivel. In prezent, Stephane isi dedica o parte importanta din timp sprijinind organizatiei non-guvernamentale, "Moi pour Toit", care a demarat mai multe proiecte in urma carora se contruiesc case si scoli pentru copiii din Columbia. Nu a uitat insa nici de patinaj si, in ciuda faptului ca in octombrie 2008 anunta ca se retrage, anul acesta a participat la Campionatele Europene de la Tallin unde a castigat medalia de argint.



Un articol de Ileana Voicu Ghinea
10 Februarie 2010
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kannaary pe 11 Apr 2010, 16:27
    Stephane

    Pai pe Stephane Lambiel nu o sa il mai vedem in cometitii timp de 2 ani . Acesta a renuntat sa mai participe la competitii in favoarea participarii la concursul "Thin Ice" de pe data de 19 si 21 martie (nu sunt sigura de date) . Asa ca de acum patinatorul nu va fi vazut decat in gale , nu in competitii . A anuntat cu scurt timp inainte de mondiale ca nu va participa la ele si a fost sanctionat si de ISO . Asa am citit eu .

    0
    0

  • Andra pe 24 Mar 2010, 18:29
    Stephane

    Am o intrebare.Acum 5 minute am terminat de vizionat programul scurt la mondiale.Dar nu l-am vazut pe preferatul meu,Stephane! Am intrat in panica,deoarece nici nu am auzit ca nu va participa,asa cum s-a spus despre Lysacek si Plushenko.Stiti cumva care e cauza?

    0
    0

  • Nicoleta pe 23 Mar 2010, 17:26
    stephane

    Stephane Lambiel este de departe cel mai bun, sper sa ne incante cu gratia sa in continuare, LOVE HIM FOREVER!!!!!!!!!!

    0
    0

  • Sidulica pe 24 Feb 2010, 16:30
    despre Stephane Lambiel

    Ma bucur ca ati facut acest dosar. Ma bucur nespus. Lambiel este unul dintre cei mai complecsi sportivi. este renumit pentru gratia sa si piruetele sale de dificultate 4. evident ca si la tehnic straluceste avand o impachetare excelenta in aer. E minunat! :)

    0
    0

  • ileana.voicu pe 16 Feb 2010, 09:49
    @Stiolica Ana-Maria

    Multumesc pentru informatie. Am facut modificarea. O zi buna

    0
    0

  • Stiolica Ana-Maria pe 16 Feb 2010, 00:50
    love stephane

    La Tallin stephane lambiel a castigat medalia de argint... brian joubert a castigat medalia de bronz

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod