Sarah Palin a demisionat

Daca Sarah Palin vroia sa evite speculatiile si atacurile care o iritau la culme in perioada mandatului de guvernator al statului Alaska, ar fi trebuit sa aleaga o alta zi pentru a parasi functia exercitata. Anuntul...
Daca Sarah Palin vroia sa evite speculatiile si atacurile care o iritau la culme in perioada mandatului de guvernator al statului Alaska, ar fi trebuit sa aleaga o alta zi pentru a parasi functia exercitata. Anuntul facut vineri a avut loc in ajunul zilei nationale a SUA, zi in care mass-media se concentreaza asupra afacerilor si scandalurilor ce se cauta de obicei a fi uitate.

In cursul unei conferinte de presa mai degraba anoste, guvernatorul de Alaska nu a oferit o explicatie limpede asupra deciziei ce a stat la baza alegerii datei de 3 iulie ca moment al demisiei, pentru ca, daca ar mai fi asteptat pana luni, ar fi atras atentia intregii mass-media.


Numerosi sunt cei dispusi sa vada aici un prim gest spre independenta fostei candidate la vicepresedintia Statelor Unite.

N-o mai incapeau hainele de guvernator


In linii mari, se poate spune ca Sarah Palin nu-si mai gasea locul in hainele stramte de guvernator. Dupa revenirea de pe scena nationala, mandatul devenise o corvoada, mai ales in condiitiile in care opozantii au depus cel putin 15 plangeri la adresa ei.

Economia americana a fost un subiect ce i-a lasat un gust amar in timpul campaniei, dar aceasta n-a impedicat-o sa fie implicata intr-un scandal legat de fondurile federale de relansare. Cu siguranta, este mai placut sa strabati tara in lung si in lat si sa saluti multimea de simpatizanti ai Partidului Republican.

Sarah Palin a schimbat biroul din Juneau, capitala statului, cu lumina reflectoarelor la nivel national.
Acum poate sa faca turul SUA in calitate de superstar al unui partid aflat in disperata nevoie de un asemenea simbol, cu atat mai mult cu cat este capabila sa umple stadioanele si sa stranga fondurile necesare diverselor campanii electorale.

Odata cu ridicarea moralului militantilor republicani si aducerea pe linia de plutire a finantelor acestui partid (si, de ce nu, chiar a celor personale), Sarah Palin isi va putea edifica o serie de legaturi durabile pe intreg teritoriul tarii pentru eventualitatea in care va dori sa candideze la viitoarele alegeri prezidentiale.

Dar punctele negative sunt mai mult decat evidente. Mandatul de guvernator era cel mai bun argument opozabil afirmatiilor legate de lipsa ei de profunzime si experienta politica.
In cursul conferintei de presa amintite, ea a subliniat ca astfel de atacuri au indemnat-o sa renunte la cariera pe plan local. Dar lupta impotriva "retelelor de fosti elevi", dupa cum le-a denumit, reprezinta o motivatie solida intr-o posibila campanie electorala a sa.

In orice caz, a jucat rolul cowboyului singuratic, cel putin in momentul demisiei. Sa fi ramas in functie ca o a cincea roata ala caruta ar fi fost cel mai previzibil lucru cu putinta pentru ea, dupa cum singura s-a exprimat. Dar marea sfidare pentru Sarah Palin, in prezent ca si in campania de anul trecut, este sa convinga electoratul ca spiritul sau rebel nu este doar o modalitate de exprimare a comportamentului sau eratic si imprevizibil, calitati ce i-ar transforma anticonformismul in handicap.


"Numai pestii morti sunt dusi de curent", a spus ea, lansand o noua butada politica. Ramane de vazut daca va inota pana la capat impotriva curentului sau va sfarsi in apele linistite de care se fereste in momentul de fata.
6 Iulie 2009
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod