Nefertiti, cea mai frumoasa regina egipteana, eclipsata de un homesexual

Originea lui Nefertiti, cea mai frumoasa si cea mai faimoasa reginaegipteana, starneste controverse. Unii spun ca ar fi fost fiica unuigeneral de cavalerie al faraonului, Ay, si a lui Tiyi. Insa numeleNefertiti inseamna "frumoasa a venit", ceea ce semnifica nu numaifaptul ca era frumoasa, ci si ca a venit de departe pentru a se maritacu faraonul.

Ipoteza cea mai plauzibila ramane ca Nefertiti ar proveni dinMitanni, stat antic din nord-vestul Mesopotamiei, principala puterepolitico-militara a Orientului Apropiat, doua sute de ani mai tarziu.Printesa mitanniana ar fi insasi fiica regelui Tusratta, numita la nastereTaduchepa. Sosita in Egipt, ea si-ar fi luat numele de Nefertiti. Altiisustin ca ar fi chiar fiica faraonului Amenhotep III, care i-a devenitmai apoi sot.

Efigiile care s-au pastrat ne-o infatiseaza intr-adevar frumoasa, un chipcu trasaturi fine, ochi mari migdalati, cu parul lung si negru, siluetafragila. "Frumoasa a venit" se casatoreste cu Amenhotep IV (Amenofis IV),probabil in anul 1364 i. Hr. Ea are 17 ani, el 12.
Cuplul se detaseazaputin cate putin de influenta reginei mama si se consacra cultului luiAton. Aton, zeul pe care cei doi il adora, este discul solar. Nefertitiformeaza impreuna cu Aton si Amenhotep un fel de triada divina. Eareprezinta elementul feminin, cel care permite fortelor creatoare saactioneze prin procreatie.

Nefertiti si sotul ei traiesc multi ani fericiti, dupa cum ii infatiseazanumeroasele bazoreliefuri. Regina aduce pe lume sase fete. Joaca un rolimportant in deciziile politice ale sotului, implicit in ce privestereforma religioasa intreprinsa la aproximativ patru ani dupa ce accedela tron. Sotul construieste un templu dedicat lui Nefertiti, ce continenumai imagini ale reginei, in timp ce aduce ofrande zeului. Artistiireprezinta, pentru prima oara in epoca, aspecte cotidiene si intimeale familiei regale. Sunt ilustrate bolile, bucuriile si necazurileei. Picturi si bazoreliefuri o reprezinta pe regina insotita de fiicelesale, care i se urca pe genunchi si ii gadila barbia.

Potrivit noului cult, Amenhotep IV si Nefertiti sunt incarnarea luiAton si servesc de intermediari intre zeu si oameni.
Aceasta functieeste detinuta si de fiicele lor. Se spune ca "faraonul eretic" ar fiinitiat reforma religioasa.

In 1350 se pierde brusc urma lui Nefertiti. Ultima imagine a cupluluidateaza din al 12-lea an de domnie a lui Amenhotep IV: faraonul si reginaprimesc tribut de la tarile vasale. Anul urmator, Nefertiti dispare dinviata publica. Este inlocuita de un personaj straniu, numit Semenkhare,ridicat la rangul de faraon coregent. Numele Nefertitei, cea care l-asprijinit si l-a sfatuit in activitatea politica si reforma religioasa,este sters de pe monumentele egiptene, statuile sale sunt sparte.

Incepand din anul 14 al domniei, Akhenaton ii confera lui Semenkharetitlul rezervat pana atunci reginei: Nefer- Neferu-Aton (cel ceeste iubit de Akhenaton). Unii sustin ca bizarul personaj ar fi fostginerele faraonului, sotul fiicei sale, Mertaton. Exista insa mai multemonumente ce ii reprezinta pe cei doi barbati in pozitii tandre, caresugereaza ca ar fi intretinut relatii amoroase. De altfel, trasaturileanatomice corespund opiniei istoricilor care vorbesc despre acestcoregent ca despre o femeie.
Insa si faraonul apare reprezentat cuatribute feminine. Egiptologul John Harris este convins ca Semankharesi Nefertiti sunt una si acceasi persoana. O astfel de ipoteza paredificil de sustinut, fiindca nu se pot explica modificarile feminineale corpului lui Akhenaton.

In plus, nu poate fi omisa o descoperire arheologica datata din 1907. Inmormantul 55 din Valea Regilor a fost gasit un sarcofag care contineao mumie si o placuta de aur pe care scria: "Cel care a fost iubit deAkhenaton". Este vorba de mumia unui barbat de 20 de ani, asezat inpozitia rezervata sotiilor regale: bratul stang pe piept, cel drept pelanga corp. Semenkhare este, deci, aproape sigur, un barbat, consideratsotia lui Akhenaton. Trupul sau neinsufletit a fost depus in sarcofaguldestinat lui Nefertiti, ceea ce constituie o proba in favoarea ipotezei caregina ar fi cazut in dizgratie. Contrar celor ce se credeau inainte, caar fi murit in momentul disparitiei numelui de pe monumente, descoperirilecele mai recente atesta separarea ei de faraon. Unii istorici sustin camotivul disparitiei lor ar fi fost revenirea suveranului la culturiletraditionale, constient de riscurile politice pe care le antrena reformasa.
Se crede ca sotia nu ar fi fost de acord cu aceasta capitulare si arfi preferat sa traiasca singura. Altii spun ca ar fi pregatit o loviturade stat pentru apararea zeului unic, Aton, de care faraonul se indepartavizibil, sub influenta lui Semenkhare. Moartea celor doi barbati, lacateva luni interval, ar fi facut inutila lovitura de stat.

Potrivit arhivelor hitite, dupa moartea sotului Nefertiti ar ficerut ajutor strain, in speranta de a pastra reformele amenintateprin alegerea unui succesor sustinut de nobilimea egipteana. Potrivitultimelor cercetari, Nefertiti moare la Amarna, in jurul anului 1344i.Hr., abandonata intr-un oras fantoma. Disparitia brusca a oricareimentiuni sau portret al ei ramane unul din marile mistere ale istoriei.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 20 Nov 2008, 20:18
    religia nefertiti

    se spune ca nefertiti nu avea religie nu era botezata!!!!!!!sper ca ai inteles

    1
    1

  • alexandra pe 2 Iul 2008, 15:51
    alte situ-ri:D

    asta stiam...e foarte interesant...as vrea si eu sa stiu ce site-uri mai pot gasi despre faraoni si asa mai departe...va mltumesc

    1
    0

  • Mihaela pe 1 Iul 2008, 17:57
    Moartea Reginai Nefertiti

    De ce la moartea Reginei Nefertiti ea a fost abandonata intr-un oras fantoma si nu a fost mumificata sau ingrofata de cele 6 fete ale ei?

    2
    1

  • Mihaela pe 1 Iul 2008, 17:47
    Regina Nefertiti

    Puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebare va rog frumos?De ce a vrut Regina Nefertiti sa se casatoreasca cu un faraon daca ea nu era din Egipt?Va multumesc mult!

    1
    2

  • Andreea pe 16 Mai 2008, 17:27
    Nefertiti?

    Daca va rog frumos puteti sa imi raspunde-ti la 1 intrebare? Nefertiti ce religie avea??????? Va Multumesc!!!!!

    2
    1

  • ina pe 19 Mar 2008, 20:46
    nefertiti o regina fara asemanare

    nefertiti o observat ca amenofis a trecut de la iubire pentru aton la fanatism el nemaijudecand logic.el a lasat treburile statului pe mana zeului refuzand sa ajute populatiile de la mariginea egiptului care erau pe rand cucerite.se pare ca nefertiti l-ar fi crescut pe tutankhamon sub influenta zeului amon.desi il iubiea pe amenofis ea renunta la el dandusi seama ca el nu mai era cel de care se indragostise.si daca este adevarat ce sustine guy rachet exista unele imagini nefertiti era vazuta vanand lei cu lancea si arunca cu sageti in dusmanii egiptului.ea astfel incalca poruncile date de amenofis.eu cred ca este cea mai puternica desteapta si frumoasa regina si chiar femeie care a existat pana acum.

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod