Lupta pentru viata a Corinei Alexandru

Corina Alexandru este o femeie fericita. Corina Alexandru este o femeie zambitoare, in preajma careia iti este greu sa fii trist. Daca stai de vorba cu ea, parca toate grijile si problemele pe care le ai incep sa ti se para niste fleacuri. E ca si cum ai asista la un seminar menit sa te motiveze, un seminar in care ti se demonstreaza ca viata este frumoasa indiferent de cat de grea ti se pare si de cat de multe ai avea de infruntat. Chiar daca de sase ani lupta cu cancerul ganglionar, viata Corinei este roz si lupta ca vietile oamenilor asemeni ei sa fie roz. Viata capata o alta forma si o alta valoare dupa ce Corina iti spune povestea vietii ei.

Nasterea Andreei a fost cel mai frumos moment din viata mea

"De mica am fost o fire rebela, mi-a placut sa fac sport si cam toata viata am facut numai ce am vrut. Asa s-a intamplat si in anul 1980 cand ramanand insarcinata am hotarat sa fac copilul indiferent de ce avea sa se intample. S-a dovedit a fi cel mai bun lucru care mi s-a intamplat in viata. Pentru mine nasterea Andreei a fost cel mai frumos moment din viata mea, chiar daca necasatorita fiind nu am primit acel buchet de flori pe care il primeste orice proaspata mamica de la sotul ei. Nici una din rautatile de care m-am lovit ulterior din partea oamenilor nu a facut ca o singura clipa sa-mi para rau ca am dat nastere celui mai frumos copil din lume. De multe ori imi place sa spun ca daca cineva cunoaste persoane care doresc sa aiba copii frumosi si destepti, sa vina la mine. Au trecut anii, fara ca macar o data sa ma gandesc ca viata poate oferi surprize din cele mai neasteptate.

In anul 1999, pe 18 septembrie, a doua zi dupa nunta surorii mele, am facut o hemipareza urmata de o serie de internari in sectia de neurologie a Spitalului Judetean Clinic Constanta. Intr-o noapte, dupa niste chinuri infioratoare, m-am trezit cu o galma supraclaviculara, in partea dreapta. A urmat internarea mea in clinica de chirurgie, operatia si asteptarea rezultatului biopsiei. Pe 24 decembrie am fost la laboratorul de anatomie patologica sa-mi iau rezultatul. Sefa laboratorului, o buna prietena a mea, m-a invitat sa iau loc si mi-a spus ca trebuie sa discutam. Atunci am simtit un fior pe sira spinarii si am inteles ca este ceva in neregula.
Am simtit ca se intampla ceva si tot ce-mi doream era sa fug cat mai departe, dar nu am avut puterea sa ma ridic de pe scaun. Am auzit de undeva de departe: 'Corina, draga mea, din pacate rezultatul biopsiei nu este tocmai din cele mai bune, dar ai sanse mari daca vei urma tratamentul chimioterapeutic.' Nu intelegeam nimic din ce imi spunea si atunci a inteles si ea ca pierdusem ce era cel mai important din ce-mi spusese pana atunci si mi-a explicat din nou ca din pacate am un cancer ganglionar.

Singurul gand care ma bantuia era acela de a ma sinucide

Am simtit ca totul s-a naruit, intr-o fractiune de secunda mi-a trecut prin fata ochilor toata viata mea, copilaria, adolescenta, minunatul moment cand am primit cel mai frumos cadou de la viata, pe fiica mea. Ma macinau tot felul de ganduri. Imi reveneau in minte filmele pe care le vazusem cu si despre suflete chinuite, macinate de aceasta ingrozitoare pecete, cancer. Singurul gand care ma bantuia era acela de a ma sinucide.

Mi-am amintit in acele momente de cumpana ca am o responsabilitate morala fata de fiica mea si mi-am dat seama ca nu pot si nu am dreptul sa-i pun pe umeri o asemena povara. Atunci, in acel moment in care timpul parca se oprise in loc, mi-am luat inima in dinti si am plecat spre sectia de oncologie a Spitalului Clinic de Urgenta. Am ajuns in salonul 2111, salon ce avea sa-mi devina intr-un fel al doilea dormitor din a doua casa a mea, Sectia de oncologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Am ocupat singurul pat liber care era langa usa si am inceput din nou sa plang. Ma gandeam ce va fi de aici inainte si daca nu ar fi mai bine sa pun capat tuturor chinurilor, intrebarilor si temerilor care ma macinau. In acel moment in salon a intrat fiica mea Andreea, speriata, incercand sa-si ascunda teama. Atunci am inteles ca nu aveam dreptul sa fac un gest necugetat. Andreea era in clasa a XII-a, avea in fata examenul de bacalaureat, dupa care examenul la facultate. Nu stiu ce s-a intamplat cu mine atunci, dar stiu ca am inceput sa plang si sa-i spun ca totul va fi bine si ca in nici un caz cancerul nu va fi acela care ma va omori, ca voi trai 100 de ani si ca imi voi creste nepotii si ca boala nu este decat o incercare, un alt examen pe care trebuie sa-l dau si pe care il voi lua cu brio.
De fapt, tot ceea ce spuneam era mai mult pentru mine, ma incurajam si spuneam tot ce mi-as fi dorit sa aud de la altcineva.

Din acel moment am refuzat titlul de bolnav de cancer si am spus ca atat eu cat si toti cei internati in aceasta sectie suntem pacienti ai sectiei de oncologie. Am inceput chimioterapia pe 25 decembrie 1999, intr-o zi geroasa, cand afara ningea si parca fiecare fulg, acea steluta din apa pe care numai Dumnezeu stie sa o faca asa de frumoasa, imi trecea prin vene. Prima cura a durat patru zile, care pentru mine au fost cele mai lungi si cele mai grele zile din viata mea, cel putin asa am crezut atunci si Doamne, cat aveam sa ma insel... eram abia la inceputul unui drum lung cu o panta ingrozitor de greu de urcat. Si de cate ori am crezut ca am ajuns la capatul drumului o luam de la capat si de fiecare data parca era tot mai greu de suportat, mai ales ca de acum eram experta, stiam ce ma asteapta si, de la o cura la alta, aveam perioada imediat post chimioterapeutica tot mai greu de depasit atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

Au urmat sase cure de chimioterapie, asta insemnand sase internari la un interval de 21 de zile, cand 4 zile se fac citostatice cu toata 'splendoarea' lor: stari de voma si stari generale proaste, cand prin vene parca iti curge plumb topit, cand mintea iti este tulbure iar judecata iti este intunecata.

Pe 5 ianuarie 2000, o buna prietena a mea a nascut si bineinteles ca nu puteam lipsi de la maternitate. La cateva ore dupa nastere, am avut mici discutii cu sotul prietenei mele si stand pe o bancuta din spital, am facut acel gest feminin de a-mi trece mana prin par. A fost un moment dramatic. Mana mi s-a umplut de par. Am repetat gestul mecanic, timp de vreo doua ore. Plangand am plecat pe jos pana acasa continuand sa-mi adun cu mana parul. Cand am ajuns acasa mai aveam cateva smocuri de par. M-am oprit in fata oglinzii si am inceput sa rad plangand. Este foarte greu sa descriu sentimentul care te incearca in momentul in care te uiti in oglinda si vezi o alta persoana dar iti dai seama ca este propriul chip schimonosit inca o data de boala.

Mi-am jurat ca in aceasta lupta inegala cu cancerul eu voi fi cea care castiga

Consider ca aceasta boala te umileste, dar daca reusesti sa te aduni si sa te mobilizezi poti sa o tratezi cu propriile arme.
Mi-am jurat ca in aceasta lupta inegala cu cancerul eu voi fi cea care castiga, chiar daca va trebui sa trisez. Voi folosi toate mijloacele care imi stau in putere sa ma opun bolii si primul pas pe care l-am facut de cand m-am 'scuturat' si am inceput razboiul a fost acela ca m-am declarat fericita ca m-am imbolnavit, caci altfel nu mi-as fi facut atatia prieteni noi si poate as fi trecut mai nepasatoare pe langa cei aflati in suferinta. Nu as fi putut intelege atat de bine ce inseamna viata si ce este cu adevarat valoros in viata.

Am ingenuncheat de multe ori dar niciodata nu am cazut

Eu am fost si am norocul sa fiu acel gen de om pentru care orice lovitura in fund inseamna de fapt un pas inainte. Orice necaz mi s-a intamplat in viata a avut rolul de a ma cali. Am ingenuncheat de multe ori dar niciodata nu am cazut. Tot timpul am considerat necazurile ca o provocare si am spus: 'ei bine, sa vedem ce altceva mi se mai poate intampla?' Aceeasi atitudine am avut-o si dupa ce m-am trezit din socul avut la primul contact cu cancerul - citostaticele si cobaltoterapia. Chiar si aceasta incercare m-a intarit si m-a facut sa declar razboi fara negociere de pace cancerului. Mi-am spus: "da, foarte bine, nici nu stii cu cine ti-ai pus in card. Nu am sa te las sa faci ce vrei cu mine si nici cu cei pe care ii voi cunoaste si in viata carora ai intrat fara sa bati la usa sufletului si fara sa intrebi daca esti bine venit."

a consemnat Georgiana Dorobantu


In anul 2003, Corina Alexandru a pus bazele Asociatiei Oncologic Rom Constanta. Asa cum si-a promis, a pornit lupta impotriva cancerului. Dar Corina nu lupta numai cu propria boala. Ea lupta cu sistemul medical, cu legile din Romania si cu lipsa fondurilor. Corina lupta pentru drepturile persoanlor bolnave de cancer. "Mi se pare corect si cinstit sa-i spui omului ca are cancer. Iar atunci cand o persoana trece printr-un adevarat soc la aflarea unei asemenea vesti sa aiba posibilitatea de a discuta cu un psiholog, iar in Romania acest lucru nu este posibil. Eu nu am avut in spital un psiholog cu care sa discut. Dupa ce am aflat ca sunt bolnava de cancer am plans o luna. Suportul moral si psihic este foarte important."

Ca presedinte al Asociatiei Oncologic Rom Constanta, Corina Alexandru a luptat si pentru infiintarea Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
In anul 2005 a debutat Caravana FABC, care a fost prima campanie de educare si informare a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

In cadrul Asociatiei Oncologic Rom functioneaza Grupul de suport psihologic atat pentru bolnavii de cancer, cat si pentru familiile lor. Asociatia le ofera gratuit celor care au nevoie dispozitive medicale (carje, bastoane, carucioare rulante). Familiilor cu o situatie materiala precara asociatia infiintata de Corina Alexandru le vine in ajutor cu imbracaminte si jucarii pentru copii. Corina realizeaza obiecte pentru decor pe care le vinde cu scopul de a strange fonduri pentru persoanele bolnave de cancer.

Pentru a incuraja femeile bolnave de cancer care nu doresc sa faca chimioterapie de teama de a nu le cadea parul, la intalnirea cu ocazia Zilei Internationale a Bolnavului cu cancer de san, Corina Alexandru s-a ras in cap.

"Lupta cu aceasta boala ar trebui sa ne transforme in luptatori si invingatori; fara provocari nici nu am sti ca traim si nici pretul bucuriilor nu l-am cunoaste. Tot timpul mi-am spus ca pesimismul trebuie pus in cui, pentru ca eu am atat de multe proiecte de facut incat daca as muri, mi-ar veni sa ma omor. Am sa trec peste toate de-a naibii, pentru ca viata merge inainte si nimic nu voi lasa sa ma ingenuncheze, nici boala si nici neajunsurile vietii de zi cu zi. Niciodata nu ma voi gandi sa renunt, nici macar in visele mele cele mai urate. Totul nu este decat o provocare si indiferent cat de greu ne vine, trebuie sa mergem mai departe chiar daca uneori avem impresia ca suntem un fel de Don Quijote. Nu trebuie sa speram ca va fi mai bine, trebuie sa fim convinsi ca asa va fi, nu avem voie sa avem indoieli."


Scrie-ne despre ce vedete ai vrea sa citesti pe site-ul Eva.ro la adresa vedete@eva.ro.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Roxana pe 11 Oct 2013, 14:18
    Buna ziua, Doamna!

    JOS PALARIA!!!! VA ADMIR DE CAND NE-AM CUNOSCUT... SI INAINTE DE ASTA!!!!

    0
    0

  • Mihaela pe 12 Apr 2012, 10:24
    Rugaminte in numele unei prietene

    Buna ziua dna Corina, va felicit pentru puterea de care dati dovada si pentru ca luptati pentru toti .Rugamintea mea la dvs. este urmatoarea : am o prietena care a fost diagnosticata de curand cu cancer la san ,acum face terapia si ia cazut parul, ii este jena sa mai iasa din casa sa isi duca copilul la gradinita si ar avea nevoie de o peruca pentru a capata curajul de a iesi din casa. Multumesc ! si va doresc multa sanatate.

    0
    0

  • maria cernat pe 23 Feb 2012, 21:10
    lupt si eu cu aceasta boala cancer

    va felicit si am ramas inpresionata de puterea de care da-ti dovada .din 2010 aprilie sunt operata de cancer col uterin am urmat radioterapie, chimioterapie si brahiterapie .n-am primit nici un fel de tratament dupa o durere puternica de spate am facut un RMN si scolioza lombara,si spondiloza bilaterala si 5 AVC ischemic .as dori sa ma inscriu si eu in aceasta asociatie .va doresc multa putere , sanatate va rog sa nu uitati ca Dumnezeu ne iubeste.

    2
    0

  • Adriana pe 23 Feb 2012, 15:30
    admirabil

    Urmaresc momentan interventia dnei corina alexandru de pe antena 3. am avut ocazia sa o cunosc si-i cunosc determinarea si ambitia, dorinta de a ajuta. Ceea ce a reusit sa spuna in aceasta interventie dna Corina este un adevar atat de trist si de complex, de dureros...Pacat ca cine tebuie nu are urechi s aauda sa creada sis a inteleaga...

    0
    0

  • elena pe 22 Feb 2012, 22:59
    vreau sa o cunosc!

    ma uit la emisiunea sinteza zilei din aceasta seara 22 02 2012,,ma uit la doamna Corina Alexandru ,,,sint bolnava de cancer si ma lupt cu boala de 3 ani sint din jud Harghita ,,,provincie ...am 48 de ani ,,nu pot sa fiu explicita din cauza emotiilor ....dar vreau sa o cunosc ,,vreau sa vb cu dinsa ,,,oare dinsa vrea? deosebit respect!

    0
    0

  • adela pe 25 Ian 2012, 12:45
    lupta cu boala

    am invins in cele din urma.m-am rugat sa pot sa-l vad mare pe baiat si pana acum m-a ajutat DUMNEZEU.AM DEVENIT MAI BUNA,AM PRIETENE DE LA SPITAL CU CARE COMUNIC,CU CELE DE LA RAZE,DE LA OPERATIE,SI IMI PARE BINE SA AUD CA MULTE DIN ELE AU INVINS.INSEAMNA CA MAI AVEM MULTE DE FACUT PE LUMEA ASTA.

    1
    0

  • adela pe 25 Ian 2012, 12:40
    lupta ptr viata

    a inceput in anul 2006 in luna mai am fost investigata la instit.oncol bucuresti am incep.chimioterapia dupa a 2 a sedunta m-ia cazut parul.mama nu a vrut sa ma rada in cap si am facut-o singura in oglinda.m-am ascuns un timp de baiat si de sot,baiatul era in cls.inai,eu aveam 35 de ani.am facut naveta la buc.adata la 21 de zile.

    1
    0

  • mirela olteanu pe 7 Nov 2010, 21:48
    un om deosebit!

    azi am cunoscut-o l aspital, era si dumneaei acolo la oncolgie internata..eu venisem sa imi fac perfuzia, un om minunat. A plecat cu mine o data si pe drum am reusit sa inteleg ca nu Dumnezeu m-a pedepsit cand m-am inbolnavit de cancer, multumesc doaman draga pentru lectia de vata pe care azi, fara sa vreti mi-ati dat-o, multumesc ca m-ati facut sa inteleg ca boala nu e un blestem, ci o pura intamplare SA VA DEA DUMNEZEU SANATATE DOMANA CORINA SI SA NU RENUNTATI IN A AJUTA PE CELE CA MINE, AVEM ATATA NEVOIE DE DUMNEAVOASTRA! SA VA FACETI BINE SI SA NE AJUTATI SI PE NOI SA DEPASIM ACESTE ZILE NEGRE PE CARE LE TRAIM,' MULTUMESC, MIRELA OLTEANU-CONSTANTA

    3
    0

  • liliana pe 23 Apr 2010, 10:32
    corina

    sunt o prietena dea corinei .corina? este eu exemplu de viata pt multe dintre femei .dupa cum stiti este bolnava da,dar ea o secunda nu se vaita munceste de dimineata pina sera tirziu esti o femeie inteligenta si un suflet nobil dumnezeu sa-ti dea sanatate CORINA .te iubim .

    2
    0

  • corina pe 1 Apr 2010, 01:05
    datele de contact ale corinei alexandru

    pe corina o puteti contacta la nr de telefon 0723853328, este o doamna minunata si cu siguranta va vorbi cu dv si va va da sfaturile de care aveti nevoie

    1
    0

  • Damian Mihaela pe 19 Mar 2010, 15:37
    Uau 10 ani?!

    Buna ziua! Uau, de 10 ani?Va felicit. Am 34 de ani, in anul 2008 am fost operata si diagnosticata cu adenocarcinom de colon.Rezectie de intestin gros, 40 cm intestin subtire, extirparea anexei stangi, 20% din vezica urinara. Am urmat tratament citostatic la Fundeni. A recidivat anul trecut la plamain, m-am operat.Vreau sa vorbim daca se poate. Anul l trecut

    1
    0

  • Lyaaa pe 20 Feb 2010, 10:03
    :)

    Corina,esti o luptatoare ! Te felicit pentru ca n-ai fost "lasha" si-ai ales sa traiesti,desi stiu ca era mai usor sa renunti. Cu siguranta,datorita tie si altora ca tine,azi,in toate cliniciile medicale sunt psihologi,care ajuta pacientii sa treaca peste momentele dificile ale aflarii diagnosticului. Din pacate,uneori,nu-i suficient,dar macar e un pas micut pentru niste suflete daramate. Multa sanatate iti doresc si sa ne bucuri cat mai mult cu prezenta si optimismul tau !

    1
    0

  • carzol maria pe 31 Aug 2009, 13:25
    cancerul!!!

    Acum 10 zile in petec de hirtie ce era rezultatul biopsiei mele , mi a schimbat total viata.AM CANCER DE COL!!!Nu pot sa cred ,deoarece am fost cel mai sanatos om timp de 53 de ani....E cumplit ,e groaznic e chiar imposibil,DAR totusi e adevarat...Uneori am sperante dar uneori clachez si ma prabusesc.Familia ma ridica si sper din nou.Acum imi dau seama cit iubesc viata .Vreau sa lupt si am SA LUPT ! Sanatate sicuraj tuturor celor ca mine.

    1
    0

  • matei pe 8 Iun 2009, 10:13
    lupta pentru viata a corinei alexandru

    cand o asculti viata tise pare mult mai unsoara multumesc corina

    0
    0

  • Diana Cirjaliu pe 7 Ian 2009, 11:38
    Curaj

    Corina, chiar te-ai ras in cap? Cool!!!!!!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod