Horatiu despre Malaele: "Nu am astampar"

Nu iti crea o imagine falsa ("Este incomoda, greu de intretinut si usor de depistat"), ramai modest ("Dar fa in asa fel ca lucrul asta sa se stie. Trebuie sa ai orgoliul modestiei tale") si nu refuza...

Nu iti crea o imagine falsa ("Este incomoda, greu de intretinut si usor de depistat"), ramai modest ("Dar fa in asa fel ca lucrul asta sa se stie. Trebuie sa ai orgoliul modestiei tale") si nu refuza ajutorul imbecililor ("Pentru a ramane sus, iti trebuie unanimitate"). Sunt convingerile lui Horatiu Malaele, iar eu ti-am oferit doar o mostra a gandurilor celui care imbina armonios actoria, regia de teatru si film, pasiunea pentru caricatura si cea pentru scris.

Pentru Horatiu Malaele, acest an a fost unul plin; si unul in care i-a mers din plin. A regizat - cu succes! - primul sau film de lungmetraj, "Nunta muta", care a primit reactii favorabile din partea publicului, si a lansat primul sau volum autobiografic, intitulat "Horatiu despre Malaele".

Pentru "invataceii" care aspira la o cariera in teatru, admira munca artistului sau, pur si simplu, pentru cei carora Horatiu Malaele le serveste drept model, volumul ofera o colectie inedita de detalii din viata acestuia.

"Horatiu... despre Malaele"

Despre carte, lansata cu ocazia editiei din acest an a Targului de Carte Gaudeamus, Horatiu a declarat ca "nu reprezinta neaparat un moment de inspiratie sau un gand spontan", ci poate fi privita ca "o acumulare de lucruri, un manunchi de amintiri, asa incat sunt adunate in carte toate poeziile, toate incercarile mele de scris. Exista in volum chiar doua inceputuri de roman, pe unul dintre ele dorind sa-l leg de acest scenariu dupa care am facut 'Nunta muta'".

In "Horatiu despre Malaele", publicata la editura Elena Francisc Publishing, il vei regasi pe Horatiu actorul, dar si pe Horatiu omul, exact asa cum il cunosti (sau nu il cunosti): alaturi de familie, prieteni, colegi - franturi intime din viata artistului, alaturi de mici texte autobiografice sau nelipsitele si savuroasele sale caricaturi.

In cuvintele sale, "volumul contine o parte din desenele mele, o parte din picturile mele, dar si mici note autobiografice de un mai mic sau mai mare interes, pe care le-am adunat de-a lungul timpului.

Mi s-a parut ca toate aceste lucruri laolalta stau, la urma urmei, sub semnul vietii insasi si reprezinta viata mea, motiv pentru care am considerat ca, dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru poate starni curiozitate".

Horatiu are, el insusi, o modalitate proprie de a aborda viata si a-si desfasura activitatea, canalizandu-si energia si puterea de creatie pe mai multe planuri, cu acelasi interes. "Nu as putea trai in zona unei singure meserii, pentru ca asa sunt, nu am astampar. Si imi face placere acest lucru, pentru ca, schimband de fiecare data dominanta, pot sa ma reactivez, si sa nu obosesc, si sa nu ma plictisesc, in cele din urma.

Expunand tot ce am facut pana acum in cateva cuvinte, cred ca acesta a fost modul meu de a comunica cu lumea.", a explicat artistul.

Un alt amanunt, pe care multi l-ar putea gasi curios, este existenta unui singur regret pe care il are in viata si care se refera la pasiunea pentru un sport pe care il practica ocazional, alaturi de prieteni. "Nu m-am apucat de tenis suficient de devreme", marturiseste el, mucalit.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ingrid pe 4 Dec 2008, 14:21
    Un mare actor...

    ... un ''Titan'' al scenei romanesti, despre care voi citi intotdeauna cu placere.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod