Hitch iti face "lipeala"!

Stii momentele acelea penibile, la o intalnire, cand nimic nu pare sa mearga asa cum iti doresti? Desi ai acceptat sa ii dai o sansa unui tip simpatic, acesta se dovedeste a fi un mare neindemanatic, nu te asculta, nu stie ce sa faca si iti pare rau ca ai decis sa te vezi cu el? Ei bine, cu Hitch in preajma, asemenea momente nu vor mai exista! Pentru ca el este Doctorul Intalnirilor, cel care reuseste sa ii transforme pe tipii de treaba in ceva mai mult decat atat, sporindu-le increderea in propria persoana si ajutandu-i sa isi descopere potentialul. O comedie romantica extrem de haioasa, care te va binedispune si nu te va solicita intelectual aproape deloc... Cu alte cuvinte, un film relaxant, pentru week-end!

Pelicula "Hitch" ii are in distributie pe Will Smith (care isi face aparitia pentru prima oara intr-un film de gen, lucru asteptat cu mare nerabdare de toti fanii sai, "plictisiti" sa il vada numai in filme de actiune), Eva Mendes, Kevin James si Amber Valletta. Filmul este regizat de Andy Tennant (care a realizat de curand comedia romantica "Sweet Home Alabama"), pe baza unui scenariu de Kevin Bisch, debutant in acest domeniu.

Probabil ca imi vei spune ca este inca una dintre "dulcegariile" acelea de filme, bagate la inaintare de Hollywood pentru a-si asigura succesul si vanzarile... Desi ai dreptate sa consideri ca filmul este suficient de previzibil incat sa nu iti rezerve nici un fel de surpriza, totusi momentele amuzante pe care ti le ofera sunt numeroase si te vei trezi razand cu mare pofta.

Un film usurel, care incearca sa mearga si pe panta sociologica, fara a avea pretentia de a aprofunda prea mult subiectul. Insa "Hitch" poate fi interpretat si ca o metafora: femeile incearca sa saboteze relatiile minunate pe care le au, vrand sa isi protejeze inima si sentimentele, in timp ce barbatii nu reusesc niciodata sa inteleaga ce anume isi doresc sau au nevoie cu adevarat femeile. Dar in clipa in care dragostea ii "trasneste", si unii si altii stiu sa vorbeasca aceeasi limba...

Este o comedie romantica spusa din punctul de vedere al unui barbat, ceea ce este un lucru rar intalnit, mai ales la Hollywood, iar "Hitch" reuseste sa se ridice deasupra filmelor de gen obisnuite. Poate ca nu iti ofera suspansul pe care il astepti, dar are din plin un umor molipsitor si, sa fim seriosi, din cand in cand avem nevoie de filme care sunt exact asa cum par: simple, "curate" si, inevitabil, cu final fericit.

Totusi pelicula pune pe tapet si cateva adevaruri sociale. Este un instantaneu a ceea ce a devenit viata si "piata" intalnirilor din metropolele americane. In zilele noastre, a face curte unei femei nu mai inseamna pentru barbati a face tot ce le sta in putere pentru a o fermeca pe aleasa lor, ci inseamna mai ales sa faca tot ce pot sa nu para neatractivi, superficiali sau "vanatori" in ochii celei pe care o vor alaturi poate pentru toata viata.

Tot ce ii ramane unui barbat sa faca in aceasta era a tehnologiei este sa banuiasca ce anume isi doreste femeia de langa el si sa spere ca va reusi sa atinga acel nivel al sinceritatii la care aspira. O perspectiva interesanta, privita prin ochii unui barbat care se dovedeste a fi unul dintre "baietii buni", in a caror existenta ni se pare foarte greu sa mai credem astazi...

Cine este Hitch?...

Actiunea se petrece in orasul New York (a se remarca peisajele absolut spectaculoase, filmul fiind realizat aproape exclusiv in oras, cu imagini uluitoare din Manhattan si Insula Ellis), o metropola in care, prin niste coincidente relativ ridicole, ai senzatia ca nu exista decat o mana de locuitori, care, inevitabil au legatura unii cu altii si se tot intalnesc prin oras... New York-ul este evidentiat drept acel centru-cheie al nesigurantei masculine: barbatii se tem sa fie ei insisi si apeleaza la ajutor profesionist - angajeaza un consultant care sa ii "invete" sa isi descopere propria personalitate.

Acest consultant este Alex Hitchens (Hitch), interpretat de Will Smith, supra-numit Doctorul Intalnirilor. El este dispus, in schimbul unui onorariu substantial, bineinteles (apartamentul in care locuieste nu este chiar ultima cocioaba...), sa ii invete pe barbatii nesiguri, dar convinsi ca si-au gasit iubirea vietii, cum sa danseze, cum sa se imbrace, cum sa asculte, cum sa sarute, cum sa se comporte...

El este salvatorul tuturor celor neindemanatici, care nu stiu cum sa atraga atentia femeii speciale pe care o doresc (de cele mai multe ori, mult mai aratoasa si mai plina de succes decat ei). De fapt, Hitch nu face decat sa le ofere oportunitati acestora si ii ajuta sa se descopere, sa treaca de la prima intalnire pana la cea de-a treia (cand are loc, conform unei reguli nescrise, dar stiute... primul sarut). Hitch va ramane alaturi de clientii sai pana in clipa in care se asigura ca relatia va merge bine si ca misiunea pentru care a fost angajat a fost indeplinita.

Acest Doctor al Intalnirilor nu isi face reclama, sistemul in care actioneaza este unul bazat numai pe referinte, din vorba in vorba, Hitch devenind un fel de mit urban. Nimeni nu ii cunoaste numele, dar in oras umbla zvonuri despre acest barbat care ii "vindeca" pe toti de neindemanare...

Sa nu uitam ca Hitch are un cod al onoarei pe care il respecta cu strasnicie. Nu ii ajuta pe cei care vor doar sa "bage in pat" femeia pe care au pus ochii, ci crede cu sinceritate in puterea dragostei si vrea sa isi vada clientii fericiti, alaturi de aleasa inimii. Nu lucreaza cu subterfugii si minciuni, ii ajuta cinstit si ii transforma intr-o versiune mai buna a ceea ce sunt, de fapt.

"90% din ceea ce spui nu exprimi prin cuvinte", cel putin asta spune Hitch. De aceea, el este specializat in mesajele nonverbale, limbajul corpului, atitudine, postura, mimica. Toate acestea conteaza foarte mult, mai ales la inceputul unei relatii, cand cei doi implicati sunt, practic, niste necunoscuti unul pentru celalalt. Hitch intelege foarte bine situatiile si stie intotdeauna ce trebuie sa faci mai departe.

Asta atunci cand este vorba de alti barbati... Desi este un adevarat magnet pentru femei, pe care le vrajeste in cel mai fermecator mod posibil, totusi nu si-a gasit inca pe acel cineva special din viata lui. Acest lucru urmeaza insa sa se schimbe, iar Hitch descopera ca, in fata dragostei, este la fel de nesigur si nervos ca oricare dintre clientii lui...

Desi a suferit in dragoste (imaginile din trecut, in care se arata experienta care i-a marcat viata sentimentala, in colegiu, sunt extrem de haioase si ne arata un Will Smith in elementul lui, in rolul prostanacului dulce si amuzant), Hitch are un respect deosebit pentru femei, pe care le trateaza cu cea mai mare consideratie si atentie.

Insa viata lui romantica este un adevarat dezastru, pana in momentul in care o cunoaste pe Sara Melas (Eva Mendes), redactor la un ziar de scandal, "The New York Standard", o adevarata carierista, cinica si, bineinteles, singura. Genul infumurat, foarte inteligenta, satula de "schemele" clasice de agatat, Sara se concentreaza mai mult asupra carierei. Pana si seful ei (Adam Arkin) crede ca Sara munceste prea mult si este ingrijorat ca isi pune viata personala pe locul doi - cand se intoarce mai devreme din vacanta, el este cel care ii spune sa se intoarca la distractie...

Este o tipa "nemiloasa" in meseria ei, dar care poate fi foarte draguta atunci cand nu se poarta ca o scorpie... Cu un zambet nemaipomenit, Sara este un suport moral pentru mult mai nesigura si influentabila sa prietena, Casey (Julie Ann Emery).

Felul in care se intalnesc cei doi este foarte amuzant - scena din bar, in care Hitch o "agata" pe Sara cu replici brici, apoi pleaca fara sa insiste, asigurandu-se ca astfel i-a starnit interesul. Fara sa ii fi cerut numarul de telefon, dar stiind unde lucreaza Sara, Hitch gaseste o modalitate foarte interesanta de a o invita la o intalnire - un curier ii aduce Sarei, la birou, un pachet in care se afla un walkie-talkie.

Urmeaza o conversatie foarte amuzanta intre cei doi, cu Hitch propunandu-i mai multe variante de intalnire. Cand Sara accepta pana la urma o intalnire in una dintre zilele propuse de Hitch, curierul ii lasa un cadou, in care se afla un costum impermeabil, pentru "aventuri" marine ... Mirarea Sarei nu are margini in momentul in care realizeaza ca intalnirea urma sa aiba loc in North Cove Yacht Harbor, la 7.00 dimineata, iar Hitch o duce intr-un loc surpriza... Insula Ellis.

De aici apar foarte multe situatii haioase (a se vedea piciorul in cap pe care Sara il primeste, din greseala, de la Hitch, cand se afla pe scuter...), dar in acelasi timp dezastruoase (scena in care Hitch face alergie la mancare este pe cat de amuzanta, pe atat de tragica in situatia data...), care vor parca sa spuna ca o asemenea relatie nu are cum sa mearga... Dar atunci cand stii ca ai intalnit dragostea vietii tale, faci orice sa o pastrezi...

Filmul are si o intriga secundara: Doctorul Intalnirilor il intalneste pe Albert (Kevin James, comediantul care are un serial de succes, "The King Of Queens"), iar relatia de prietenie care se infiripa intre cei doi ofera cele mai savuroase momente ale filmului. Albert este un contabil dolofan, absolut "impiedicat", genul care poarta sosete albe la costumele business si care, orice ar face, reuseste sa isi "aranjeze" hainele cu pete din intregul meniu...

El este insa indragostit nebuneste de Allegra (Amber Valletta, supermodel), o milionara foarte greu abordabila. Albert este contabil la firma care gestioneaza averea impresionanta a "alesei" lui. Constient ca nu are nici o sansa in a-i atrage atentia, Albert apeleaza la serviciile lui Hitch. Desi acesta considera initial ca Albert nu are nici o sansa, avand in vedere gradul avansat de nesiguranta pe care il are si statutul social al celei care "ii lumineaza viata", totusi accepta provocarea.



Albert se dovedeste a fi unul dintre cele mai spumoase personaje. Umorul de situatie si replicile foarte bine scrise aduc viata filmului, iar Kevin James se achita cu mare clasa de indatoririle sale din acest film. Scena in care Hitch il invata sa danseze (faza clasica cu "albii nu stiu sa danseze"...) sau cea in care ii da lectii pentru primul sarut (definitoriu, de altfel, pentru ca "8 din 10 femei cred ca primul sarut le va spune totul despre relatia respectiva") te vor face sa razi cu lacrimi... Este meritul incontestabil al ambilor actori, care realizeaza una dintre cele mai frumoase relatii din intreaga pelicula.

In paralel cu aceasta poveste de dragoste pe care incearca sa o puna pe roate, Hitch isi vede de viata lui... Respectiv de Sara... Dar, jurnalista de profesie, Sara devine din ce in ce mai interesata de acest Doctor al Intalnirilor despre care tot aude zvonuri si vrea sa il demaste. Lucru care devine din ce in ce mai dificil in momentul in care isi da seama ca acesta este nimeni altul decat Hitch, cel de care incepuse sa se indragosteasca...

Demascarea are loc, in paginile ziarului la care lucreaza Sara, iar povestea pare sa se sfarseasca, pentru ca Sara isi imagineaza ca a fost victima unui manipulator care nu si-a aratat niciodata adevarata fata. Dar, dupa multe si previzibile neintelegeri si explicatii, finalul fericit apare si totul se incheie cu personajele dansand pe cinste la nunta lui Albert si Allegra...

Despre distributie...

"Hitch" este unul dintre acele filme care nu se bazeaza pe intriga sau pe povestea in sine. Pana la urma, asemenea povesti am tot auzit si sunt destul de previzibile. Insa reteta succesului este data de distributie (felul in care actorii joaca si construiesc relatiile, precum si situatiile inedite care se dezvolta merita atentia) si de dialogul extrem de bine scris si amuzant.

Will Smith face un rol de zile mari, iar magnetismul pe care il emana prezenta sa pe marele ecran, ii asigura succesul in orice pelicula ar juca. Sau in aproape orice pelicula... Oricum, demonstreaza ca are o capacitate de adaptabilitate ridicata si ca poate juca aproape orice fel de rol. De mult timp asteptam sa il vedem pe Smith punand la bataie farmecul de care da dovada, iar felul extrem de natural si degajat in care isi interpreteaza personajul te face sa crezi ca asa este el si in viata de zi cu zi. Este teribil de amuzant, sarmant si confortabil cu el insusi.

Actorul a declarat despre personajul pe care il interpreteaza: "Ei bine, stii, Hitch este un maestru. Este tipul care studiaza relatiile, studiaza femeile si intelege dinamica tehnica a atractiei si a seductiei. Insa a pierdut din vedere elementul esential - dragostea. Si-a construit un adevarat zid in jurul inimii si acesta este, de fapt, elementul care duce la concretizarea acestor reguli si principii."

Smith a adaugat: "El este un fel de alchimist. El ia ceea ce exista si transforma in ceea ce ar putea fi. Are nevoie doar de dragoste. Atunci cand ii intalneste pe barbati prima oara, ii intreaba daca sunt intr-adevar indragostiti de femeia pe care incearca sa o cucereasca, deoarece fara asta nu ii poate ajuta."

Despre farmecul deosebit al relatiei dintre el si Albert (Kevin James), Smith a precizat: "O, cu siguranta, aici este vorba de potrivire. Nu o poti planui, nu o poti cumpara. Doi oameni fie vibreaza, fie nu. Si Kevin, ca si Martin Lawrence, de altfel, intelege matematica unei comedii. Tocmai de aceea putem vorbi si intelege o limba care ne ajuta sa cream niste scene extrem de ilare."

Din punctul de vedere al lui Will Smith, mesajul filmului este urmatorul: "Poti formula si pune cap la cap toate lucrurile asa cum vrei, iti poti crea directia in viata asa cum vrei, dar, pana la urma, totul se rezuma la tine. Este vorba despre cine esti la sfarsitul zilei, te simti suficient de confortabil in propria piele, ai creat o persoana care sa merite sa aiba alaturi persoana pe care o doresti?"

Eva Mendes considera ca atat barbatii, cat si femeile au ce invata din acest film: "Imi place la nebunie faptul ca aceasta poveste vine din perspectiva unui barbat, asa ca este complet diferita de majoritatea comediilor romantice de pana acum, dar arata, in acelasi timp, si framantarile prin care trec barbatii si femeile. Si, da, la sfarsit este foarte interesant, pentru ca, pana la urma, este vorba de principii de baza - nu exista asa ceva. Si asta este atat de adevarat, mai ales cand este vorba de relatii..."

Despre personajul ei, Mendes a marturisit: "O interpretez pe Sara Melas, redactor la un ziar de scandal si o femeie foarte, foarte prudenta, dar care este o romantica incurabila in adancul sufletului. A fost insa ranita inainte si nu ar mai suporta o experienta asemanatoare. Insa lasa garda jos, incet-incet, gheata se topeste, si este chiar amuzant, pentru ca, dupa ce am vazut filmul, mi-am spus: 'Am prieteni asa si eu insami am facut acelasi lucru.' Este foarte interesant ca facem asta incercand sa ne punem la adapost, sa nu mai suferim. Insa nu realizam ca suferinta provine din faptul ca inchidem toate usile..."

Intrebata cum a fost sa intre in pielea acestui personaj, Eva Mendes a declarat: "Am fost ceva de genul: 'Ok, cum justific ceea ce face acest personaj?'. Asa ca am inceput sa citesc o gramada despre asemenea jurnalisti si unul dintre ei a spus - nu imi aduc aminte numele lui - 'Nu abuzez, ma amuz.' M-am gandit: 'Ei bine, asta e chiar interesant.' Stiu ca este o linie subtire de demarcatie, dar, cu acest gand in minte, am abordat personajul in acest fel. Ca si cum nu urmarea sa faca rau nimanui."

Mendes a fost si ea martora magnetismului dintre Smith si James, caruia ii recunoaste meritele: "Sunt atat de minunati, atat de minunati... Dar cred ca si ceea ce am reusit sa cream noi doi, Will si eu, este la fel de frumos. Sunt subiectiva, dar prefer sa vad aceasta parte a filmului..."

Tocmai de aceea i s-a parut o sansa extraordinara sa lucreze cu Smith: "Este nemaipomenit. O, Doamne, pur si simplu parca nu juca... Are atatea de facut si de aratat, incat devenisem publicul lui. Ma gandeam: 'O, Doamne, sunt in scena cu el!'. Nu poti primi pe nimeni mai bun decat Will. Este cel mai bun. Absolut."

Pelicula poate avea succes, pentru ca este in asa fel construita incat atinge toate punctele care ii pot asigura succesul: Hitch este fermecator, Albert este prostut si amuzant, Sara este inteligenta si intepata, si nici o femeie nu este tratata ca un obiect sexual. Comedia romantica a lui Andy Tennant se dovedeste a fi un film usor de vizionat si usor de placut atat de catre barbati, cat si de catre femei.

Filmul imbina in mod reusit povestea cu intriga, astfel incat, atunci cand Hitch le da sfaturi clientilor sai (mai ales la inceput, cand priveste direct in camera - asta iti aduce aminte de "Alfie" cumva?...), mereu ai sentimentul ca iti face cu ochiul si tie, spectatorului.

Smith este incantator si adorabil, asa cum stie el sa fie, iar rolul pare a fi special scris pentru el (ceea ce nu este departe de adevar, pentru ca ani de zile s-a incercat sa se gaseasca scenariul unei comedii romatice "perfecte" care sa il aiba in distributie), James este extraordinar in rolul grasanului neindemanatic, Mendes este foarte buna in rolul "scorpiei imblanzite", iar Valletta, un supermodel devenit actrita, se descurca relativ ok pentru acest film usurel...

Stiai ca?...

Remiza de pompieri care apare la inceputul filmului, cand Hitch consiliaza un client, este Hook and Ladder #8, cea folosita in "Ghostbusters" (1984).

Will Smith a fost cel care l-a sugerat pe Kevin James pentru rolul lui Albert, fiind un fan al serialului de mare succes al comediantului, "The King Of Queens".
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dragos pe 28 Iun 2008, 22:07
    sara

    la ce film se uita sara ??

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod