Gheorghe Dinica: "Pentru mine e prea tarziu". Si a fost...

Maestrul a iesit definitiv din scena. 10 noiembire, ora 13.00, Gheorghe Dinica a pierdut batalia vietii lui.
Maestrul a iesit definitiv din scena. 10 noiembire, ora 13.00, Gheorghe Dinica a pierdut batalia vietii lui. O voce de aur, un talent desavarsit, un om de onoare, un profesionist, bun prieten, toate aceste cuvinte si multe altele nu pot sa-l caracterizeze in totalitate pe cel care a fost Maestrul Gheorghe Dinica, Monstrul Sacru al cinematografiei si teatrului romanesc.

"Gheorghe Dinica a fost un actor atins de o aripa de inger", acestea sunt cuvintele lui Vladimir Gaitan, un alt actor emblema pentru cinematografia noastra, care a lucrat in ultima perioada cu Maestrul si care s-a putut bucura de prietenia lui.

Iata ca, fara "sa anunte" sau fara ca cei din jurul lui sa conceapa acest lucru, Gheorghe Dinica a obosit, iar acum a plecat sa se odihneasca. Pe 21 octombrie, actorul a mers la filmarile peliculei "Aniela". Avea o stare proasta, se simtea rau, insa nimeni nu credea ca este asa de grav. Nimic nu anticipa finalul. "Nu s-a plans niciodata de nimic. Radea, glumea, era vesel. Noi am crezut ca era o forma usoara de raceala. Daca suferea de ceva, e clar ca a dus boala pe picioare", povesteste colega sa de platou, Dana Dembinski.

O zi mai tarziu, actorul s-a prezentat la Spitalul Elias acuzand febra puternica (40 de grade). Realizand cat de grava este situatia lui, medicii de aici l-au trimis la Spitalul de Urgenta. Aici s-a descoperit ca avea o infectie la plamanul stang, care mai apoi s-a extins si la cel drept. S-a internat cu "bronhopneumonie severa si infectie generalizata in corp".

Actorul a fumat mai bine de 30 de ani, de aici si problemele pe care le avea la plamani. Dinica a renuntat la viciu in urma cu 18 ani, dupa cum s-a destainuit in cartea "Un actor pentru eternitate".

"Fumam foarte mult, dormeam cu tigara pe piept. Puneam pachetul de tigari pe masa si nu ma atingeam de el. De ce sa le ascund? Trebuia sa am vointa. Fumam tigari Papastratos. Daca vezi pachetul si nu te atingi de el este lectia cea mai puternica de vointa", spune actorul. Infectia la plamani i-a distrus si celelalte organe interne, inclusiv rinichii si inima, care intr-un final au cedat.

Echipa de medici condusa de profesorul Mircea Beuran, careia i s-a alaturat si medicul Adrian Streinu- Cercel, de la Institutul "Matei Bals" din Capitala, i-au facut lui Dinica o sumedenie de teste si analize care, pe 27 octombrie, s-au concretizat intr-un al doilea diagnostic: "stafilococ auriu si candida". In ciuda tratamentelor tinta pe care le-a primit, antibiotice, ventilatie, starea actorul s-a inrautatit constant. "Facem tot posibilul sa-i fie mai bine", explica atunci medicul Mircea Beuran.

Doua saptamani Gheorghe Dinica s-a luptat pentru viata lui ajutat de tratamente puternice si de aparate care aveau rolul sa-l stabilizeze. Infectia generalizata i-a invadat corpul, iar punctul final a fost pus atunci cand i-a cedat vezica biliara. Luni seara medicii au decis ca trebuie scoasa. "I s-a scos vezica biliara, care era un focar de infectie. Exista riscul sa faca peritonita, asa ca se impunea o interventie. Operatia a decurs bine, dar postoperatoriu a necesitat masuri de terapie intensiva", a declarat, pentru EVZ, un reprezentant al Spitalului de Urgenta Floreasca.

In ciuda faptului ca operatia, care a durat cateva ore bune s-a desfasurat in cele mai bune conditii, postoperatoriu starea pacientului s-a agravat. "Cu toate eforturile depuse, starea pacientului este cu adevarat critica. Prognosticul este rezervat pe termen scurt", spuneau medicii dimineata, in jurul orei 10.00.

Spre pranz starea actorului s-a inrautatit considerabil, iar, in final, inima i-a cedat. In ciuda efortului depus de medici, un proces de resuscitare de 30 de minute, nu s-a mai putut face nimic. Actorul Gheorghe Dinica s-a intalnit cu ingerii.

"A primit cele mai bune tratamente. Nicaieri in lume nu s-ar fi recuperat. Infectia generalizata, care i se extinsese de la plamani si la rinichi si la creier, si la celalalte organe interne, i-a facut supravietuirea imposibila", a declarat unul dintre medicii care l-au ingrijit pe actor.
11 Noiembrie 2009
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 12 Nov 2009, 20:41
    pareri de rau!

    ... adevarate pareri de rau ce nu pot fi exprimate in cuvinte. Teatrul romanesc, romanii, lumea intreaga, toti am pierdut un adevarat monstru sacru al tetrului, al scenei romanesti. Nimic si nimeni nu-l va putea inlocui pe actorul care a fost Gheorghe Dinica! Cine se va mai putea transpune atat de natural in pielea turcului Cadar, alaturi de ceilalti doi minunati actori, Radu Beligan si Marin Moraru, in Take, Ianke si Cadar? Pierderea este inestimabila, dar ne putem aduce aminte cu totii cum ne intalneam cu maestrul pe holurile Teatrului National, cum ne punea prieteneste mana pe umar si facea doi pasi impreuna cu noi...

    0
    0

  • mihaela pe 12 Nov 2009, 18:20
    durere pt moartea maestre-ului Dinica

    Cu durere in suflet si lacrimi pe obraz va spun ca am pierdut un om extraordinar de bun si mai rar intalnim oameni asa de buni.A fost un mare actor si pirderea lui ne-a afectat pe toti. DUMNEZEU SA-L IERTE!

    0
    0

  • Mihaela pe 12 Nov 2009, 17:14
    DURERE SI LACRIMI

    Dumnezeu sa il ierte . Ma doare sufletul si imi plinge inima cind au ca ne paraseste inca un actor ...o nestemata cum scrie cineva ...MONSTRII SACRII !!! Nimeni nu ii poate inlocui ..Dar ei ramin in sufletele noastre ..Ei traiesc ...opera lor ramine ..... Durere si lacrimi , da !!! Sa se odihneasca in pace

    0
    0

  • AnCuTzA pe 12 Nov 2009, 10:38
    Criza

    Criza financiara e o nimica toata pe langa asemenea pierderi ... E ceva ce nu vom recupera niciodata,nu`i mai putem invia niciodata ... Dumnezeu sa il odihneasca si pe el si pe ceilalti actori mari pe care i`am pierdut si sa le dea Dumnezeu sanatate celor pe care ii mai avem!

    0
    0

  • adriana pe 12 Nov 2009, 09:33
    cu durere ne despartim de alt maestru al teatrului romanesc!

    Am citit articolul cu durere si lacrimi pe obraz...imi pare nespus de rau de moartea maestre-lui Dinica! Mai sunt cativa....si...rand pe rand, pierdem nestematele teatrului romanesc...desi suntem saraci ...se pare ca vom fi si mai saraci....pacat ca nimeni si nimic nu-i va reusi sa-i inlocuiasca. Durere si lacrimi pentru maestr-ul Dinica

    0
    0

  • cornelia dan pe 12 Nov 2009, 06:39
    decesul Dlui Dinica

    Dumnezeu sa-l ierte. a fost un mare actor.ne pare rau ca ne-a parasit asa repede. chit ca numai sunt in tara de multui ani, totusi, perderea lui ma afecteaza.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod