Diana Dondoe: "Pretul celebritatii este foarte scump pentru cei dispusi sa-l plateasca"

Se afla pe locul cinci in Top 50 al modelelor din lumea intreaga. A defilat pentru creatori de renume mondial precum Miu-Miu, Donna Karan, Sonia Rykiel, Ungaro sau Prada. A pozat pentru prestigiosul calendar "Pirelli 2005", unde apare alaturi de alte celebritati, precum Naomi Campbell sau Adriana Lima. Cine este Diana Dondoe dupa ce coboara de pe podiumul de prezentare? Exista oare vreun secret al profesiei de manechin, eventual o potiune miraculoasa care iti confera credibilitate si atrage dupa sine ofertele marilor creatori de moda? Ori acestea sunt mituri? Luminile rampei si aplauzele celor din jur isi cer tributul? Daca da, in ce consta acesta?

- Multi oameni, care nu lucreaza in domeniu, au tendinta sa considere profesia de manechin drept ceva superficial... Dupa parerea ta, in ce consta profunzimea acestei meserii?
Profesia de manechin nu are nimic superficial, nu cred ca se poate spune despre o meserie ca este superficiala. In fiecare domeniu exista persoane si persoane. Sunt manechinele superficiale? Sunt proaste? Sunt inculte?... Fiecare e liber sa creada ce vrea, dar ganditi-va ca majoritatea sunt fete care intra in aceasta lume foarte tinere. Moda, in general, este ceva superficial, efemer, cred ca asta e chiar definitia modei. Si totusi, in aceasta meserie sunt sau au fost oameni ca Helmut Newton, Miuccia Prada, Karl Lagerfeld, Irving Penn, etc... Oamenii de genul lor, impreuna cu manechinele, au facut o arta din aceasta meserie. Profunzimea artei este ceva subiectiv....

- A fi manechin inseamna mult mai mult decat defilare pe podium. Care sunt calitatile, mai ales cele de ordin psihologic, pe care trebuie sa le indeplineasca o femeie pentru a fi un manechin de talie internationala?
A fi manechin de talie internationala nu este un statut pe care il dobandesti in urma unui concurs. Criteriile nu sunt batute in cuie, standardele de frumusete se schimba uneori de la un sezon la altul. Calitatile de ordin psihologic au un foarte mare rol; rabdarea, forta psihica in general, pentru a face fata privirii scrutatoare a fotografilor, a stilistilor si uneori a multor altor personaje care nu au neaparat o legatura cu aspectul creativ al modei...

- Care este ritmul de pregatire asteptat la acest nivel? Cum te perfectionezi pentru a fi tot mai bun in domeniu?
Nu exista un ritm de pregatire, daca o fata are un potential de la bun inceput. Dupa... va fi doar o chestiune de mentinere. Unele fete au nevoie de sport, altele nu, unele au nevoie de tratamente cosmetice, altele au nevoie doar de un somn bun. Mitul scolilor de manechine este unul prefabricat si dupa mine este o mare inselaciune, nu este absolut nici o nevoie de asa ceva.

- Care sunt sugestiile primite de la alte modele celebre / designeri, pe care le-ai urmat sau au fost importante pentru tine?
Nu am cerut niciodata sfaturi de la manechine celebre sau designeri. In discutiile pe care le am avut cu diverse persoane, singurul lucru care s-a detasat tot timpul a fost "Ramaneti naturale". Cred ca toate femeile sunt frumoase, fiecare in felul ei.

- Se intampla sa iti achizitionezi din hainele pe care le porti pe podium?
Uneori aceste haine ne sunt facute cadou.

- Care a fost cel mai provocator proiect la care ai lucrat?
Cea mai provocatoare prezentare a fost a Soniei Rykiel, care ne-a cerut sa dansam. Credeti-ma ca nu e usor cand te priveste toata "creme de la creme" a modei internationale, unul mai "binevoitor" decat altul. Cea mai dificila si provocatoare campanie a fost anul acesta pentru Rolex; pozele au fost facute in Islanda, pe un iceberg, la minus 20 de grade, unde eu purtam sandalute, o rochita scurta, o blanita, asa... cazuta de pe umeri si un ceas...

- Exista anumite exigente cerute de la un model, care difera de la un creator la altul (dintre cei cu care ai lucrat)? Care sunt acestea?
Fiecare designer sau fotograf are o viziune diferita. Un manechin interpreteaza diverse personaje de-a lungul carierei sale, este un fel de actorie...

- Cum arata viata unui manechin dupa ce luminile se sting?
Depinde... A mea este foarte normala... Cand se sting luminile, redevii un pic fetita care a plecat de mult de acasa...

- Care sunt sacrificiile pe care le-ai facut pentru a ajunge unde esti acum?
Nu le-as numi sacrificii, le-as numi mai degraba decizii. Am inceput un drum si am fost tot timpul constienta de ceea ce fac si de ceea ce nu voi mai putea sa fac sau la ce renunt. Am plecat de acasa, mi-am lasat prietenii, am renuntat la o facultate... Am avut insa intotdeauna grija ca aceste sacrificii sa nu se preschimbe in pierderi absolute.

- Ce amintiri pastrezi de la prima defilare pentru un creator international? Cine a fost acesta si cum te-ai pregatit pentru momentul defilarii? Cum ti-ai gestionat emotiile inerente?
Prima mea prezentare importanta a fost pentru Prada, in Milano. Norocul meu a fost ca nu prea mi-am dat seama la momentul respectiv de importanta acestei prezentari, asa ca am iesit imediat dupa Gisele Bundchen ca o floare, cu emotii, dar nimic special...

- Cat de scump ti se pare pretul celebritatii?
Foarte scump pentru cei care sunt dispusi sa-l plateasca...

- Ce compromis nu ai fi dispusa sa faci de dragul carierei?
Sa ma siliconez pentru un contract de lenjerie...

- Cariera de manechin nu dureaza o vesnicie... Cu toate ca ziua aceea este inca departe, te-ai gandit ce vei face cand nu vei mai urca pe catwalk?
Voi face o alta facultate...

- Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit?
Milla Jovovich mi-a spus ca-i plac foarte mult sanii mei......

- Te-ar tenta o cariera in cinematografie sau te-ai gandit ca mai tarziu sa incepi o afacere proprie? Daca da - in ce domeniu ar fi aceasta?
Am avut cateva propuneri pentru filme, dar astept un scenariu care sa ma impresioneze.

- Ti s-a intamplat vreodata sa te impiedici la o defilare sau, pur si simplu, lucrurile sa nu decurga asa cum planuiai? Daca da, cum ai gestionat momentul respectiv?
O singura data mi s-a intamplat sa-mi pierd pantofii... i-am luat in mana, am zambit cu zambetul cel mai larg pe care-l aveam, am fost aplaudata si am continuat desculta... nu am cazut niciodata, dar mi-ar placea...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod