"Despre Noua si scurta viata a lui Bree Tanner. O poveste din Eclipsa", cu Stephanie Meyer

"Scenele cu nou-nascuti nu au pornit de la nuvela"

Cum a influentat povestea nuvelei filmul Eclipsa?

Cand incepusem sa lucrez la povestea pentru Ghid, Melissa Rosenberg, scenarista filmelor seriei Amurg, a inceput sa lucreze la filmul Eclipsa. Mi-a pus o droaie de intrebari despre ce se intampla in Seattle. Deoarece, spre deosebire de carte, filmul nu era legat de perspectiva Bellei, Melissa avea posibilitatea de a explora povestea nou-nascutilor, dar dorea, in acelasi timp, sa tina cont de ideile mele. I-am spus despre o parte din povestea lui Bree, pe care o scrisesem, si ea a fost foarte entuziasmata. Entuziasmul ei a fost contagios, si eu am inceput sa ma concentrez asupra acestei povesti. Cand a inceput pre-productia filmului Eclipsa, eu am terminat povestea lui Bree. I-am trimis-o lui David Slade, regizorul, si el m-a intrebat daca actorii care jucau rolul nou-nascutilor au voie s-o citeasca. Sigur ca am fost de acord. Asa ca scenele cu nou-nascuti nu au pornit de la nuvela, dar scrierea ei a ajutat pentru ca scenele cu ei sa fie asa cum imi imaginam eu povestea. Sper, de asemenea, ca le-a oferit lui Xavier, Bryce si Jodelle o intelegere mai buna a personajelor lor.

Povestea incepe inainte de moartea lui Bree. Cum te-ai simtit explorand universul Amurg dintr-o perspectiva mai intunecata?

La inceput m-am gandit ca ar fi distractiv. Ma concentram mai mult pe intriga decat pe personaje, lucru pe care-l fac destul de rar, si ma gandeam ca voi petrece timpul cu niste vampiri mai vampiri.
Aveam in minte o sumedenie de scene cu distrugeri, pe care voiam sa le astern pe hartie. Dar cand am inceput sa privesc scenele prin ochii lui Bree, personajul a devenit mai important decat distractia cu distrugerile. Cu cat ii indrageam mai mult pe Bree si pe prietenii ei, cu atat mi se rupea inima ca trebuie sa continui. Perspectiva a devenit mai intunecata intr-un mod foarte diferit.

"Daca as avea tot timpul din lume si nicio alta preocupare, as putea scrie o nuvela pentru fiecare dintre personajele mele"

Cum a fost sa scrii din perspectiva altui personaj din seria Amurg? Te-a facut sa privesti cu alti ochi ceva din Eclipsa sau din celelalte romane?

Aceasta este a treia oara cand am scris din perspectiva altui personaj in afara de Bella – am mai scris din perspectiva lui Edward si a lui Jacob. De fiecare data mi s-a parut foarte firesc; cand scriu din perspectiva Bellei, stiu intotdeauna si ce gandesc celelalte personaje implicate, doar ca nu impartasesc acest lucru. Asa ca eu ma bucur cand reusesc sa fac auzite si alte voci de personaje. Cel mai mult imi place, atunci cand scriu din perspectiva altui personaj, sa analizez eroi cunoscuti din alt unghi.
Lucrurile s-au imbinat perfect cand am ajuns cu Bree in luminis. Mi-a placut tare mult sa-i prezint pe Edward si pe Bella prin ochii ei.

In Zori de zi, Bella afla ce inseamna sa fii un vampir nou-nascut si acum cititorii o vor descoperi pe Bree facand acelasi lucru. Te-ai gandit la experienta prin care a trecut Bella cand ai scris de Bree, sau viceversa?

Absolut — tot timpul le comparam in minte pe cele doua in timp ce scriam, pentru ca experientele lor ca nou-nascute difera foarte mult. Bella porneste in viata ei de vampir dupa numeroase pregatiri, cu asteptari deosebite si foarta multa hotarare si incapatanare. Bree n-avea habar ce se intampla cu ea, intra cu ochii inchisi. Dar ambele se descurca foarte bine, tinand cont de imprejurari. Imi imaginez ca acest comportament al Bellei nu ar fi diferit prea mult de cel al lui Bree, daca ar fi fost transformata intr-o maniera asemanatoare.

Pe parcursul intregii Saga Amurg, facem cunostinta cu o numeroasa paleta de vampiri. Bree este singurul vampir pe langa personajele centrale din romane pentru care ai o poveste atat de detaliata? Ti-ar mai placea sa explorezi si povestea altui personaj intr-o maniera asemanatoare?

Daca as avea tot timpul din lume si nici o alta preocupare, as putea scrie o nuvela pentru fiecare dintre personajele mele. Unele ar ramane nuvele, altele ar putea deveni romane, altele ar deveni serii.
Cateva povesti sunt destul de clare – primii ani ai lui Aro, de exemplu, sau Marcus si Didyme, Jane si Alec, Charlotte si Peter, Alistair, clanul Denali si inca altii la care inca nu m-am gandit. Multe dintre aceste povesti nu sunt atat de necesare ca cea a lui Bree, a carei poveste afecteaza intriga romanului in sine. Nu stiu daca voi mai scrie ceva asemanator. Dar a fost foarte distractiv.

A fost mai usor sau mai greu sa scrii despre universul Amurg dupa ce l-ai vazut prinzand viata pe ecran?

Esenta povestii Amurg fusese deja scrisa inainte sa apara filmele, asa ca nu stiu ce sa spun. Filmele sunt distractive si o interesanta completare pentru carti, dar ele nu au afectat nicio clipa imaginea povestii din mintea mea.

De ce ai ales Crucea Rosie Americana ca destinatar al donatiilor din vanzarile de la Noua si scurta viata a lui Bree Tanner?

Am fost foarte miscata de tot ajutorul care a fost dat dupa dezastrul din Haiti. Multe comunitati de fani Amurg au strans donatii si m-au impresionat eforturile lor. Am dorit sa continui aceasta initiativa. Cred ca este important sa nu dam prea repede uitarii nici Haiti si nici Chile, caci acum nu mai sunt in atentia mass-mediei, dar tot au nevoie de ajutorul nostru.

In ce ordine recomanzi sa se citeasca Saga Amurg, acum ca exista Noua si scurta viata a lui Bree Tanner? Ar trebui citita nuvela dupa Eclipsa sau la finalul seriei?

Daca ar trebui sa citesc Saga pentru prima data, as citi, probabil, povestea Bellei de la inceput pana la sfarsit inainte sa patrund si in alte perspective.

Interviu pus la dispozitie de Editura Rao
Poti castiga cartea "Despre Noua si scurta viata a lui Bree Tanner. O poveste din Eclipsa", daca te inscrii la concurs.
Click aici
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 17 Nov 2011, 10:02
    vreau sa vad cartea

    ce frumos a descris autoarea despre cartea sa si eu vreau sa o citesc cat mai repede si vreau sa citesc toate cartile autoarei respective

    0
    0

  • adina pe 16 Iul 2010, 15:55
    si de unde as putea sa cumpar cartea online?

    de unde as putea sa cumpar cartea online?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod