Aliona Savchenko si Robin Szolkowi, perechea de nota 10

Proaspat laureati cu medalia de argint la Campionatul European de Patinaj Artistic desfasurat luna trecuta la Tallinn, tinerii Aliona Savchenko si Robin Szolkowi vor sosi in Romania, alaturi de alti 14 campioni pentru show-ul ce va reuni elitele patinajului mondial: "Kings On Ice- Olympic Tour 2010".
Proaspat laureati cu medalia de argint la Campionatul European de Patinaj Artistic desfasurat luna trecuta la Tallinn, tinerii Aliona Savchenko si Robin Szolkowi vor sosi in Romania, alaturi de alti 14 campioni pentru show-ul ce va reuni elitele patinajului mondial: "Kings On Ice- Olympic Tour 2010".

Competitia din Estonia i-a readus in atentia publicului pe cei doi patinatori, perechea obtinand medalia de argint cu un punctaj record de 211.72, cu doar 1.43 de puncte mai putin decat perechea clasata pe locul 1 in cadrul concursului.

Savchenko si Szolkowy au scris istorie in Germania, fiind prima pereche din ultimii 11 ani care a obtinut doua titluri consecutive, ei fiind Campioni Mondiali in 2008 si 2009, si in acelasi timp, primii patinatori ce au obtinut nota 10 in urma jurizarii Uniunii Internationale de Patinaj.


Au fost desemnati de 3 ori consecutiv Campioni Europeni (2007-2009), de 6 ori Campioni Nationali ai Germaniei (2004-2009), iar in anul 2008 au castigat si marele titlu Grand Prix Final Champion.

Aliona Savchenko, pe gheata de la 3 ani


Desi tatal ei i-a pus patinele in picioare de la varsta de 3 ani, ea a inceput sa faca patinaj serios de la 5 ani, pentru ca pana atunci nicio scoala nu a acceptat-o, considerand ca este prea mica. Primul partener pe gheata al Alionei a fost Dmitri Boyenko si, la vremea respectiva, cei doi erau antrenati de Alexander Artychenko. In cadrul competitiilor la care participau, reprezentau Ucraina, fiind legitimati la clubul Dinamo Kiev.

Aliona si Dmitri au incetat colaborarea dupa Campionatele Mondiale de Juniori, din 1998, cand s-au clasat pe locul 13.
Apoi, sub indrumarea antrenoarei Galina Kukhar, Aliona a colaborat cu patinatorul Stanislav Morozov, care era legitimat tot la clubul Dinamo Kiev. Cuplul a castigat in 2002 titlul suprem la Campionatele Mondiale de patinaj la juniori, de doua ori titlul national in Ucraina si s-au clasat pe locul 15 la Olimpiada, in iarna lui 2002. Cei doi s-au despartit in acelasi an.

Robin Szolkowi, mai intai singur si apoi in pereche


Patinatorul s-a nascut in Greifswald si si-a cunoscut tatal abia in martie 2008, in Austria. Mama lui, asistenta medicala, l-a cunoscut pe tatal sportivului pe vremea cand acesta era un student la medicina venit din Tanzania. Szolkowi a inceput sa patineze la varsta de 4 ani si in prima faza a participat la competitii singur, pentru ca mai apoi sa concureze la perechi.

Aliona Savchenko este a treia partenera a lui, prima fiind Johanna Otto, care a fost inlocuita, in 1997, de Claudia Rauschenbach, fiica campioanei olimpice din 1980, Anett Potzsch.
Alaturi de Rauschenbach, Szolkowi a castigat campionatele nationale ale Germaniei la juniori de trei ori, iar in 2001 au castigat titlul national la seniori. In ceea ce priveste campionatele mondiale nu au urcat niciodata mai sus de locul 9. Antrenoarea lor a fost Monika Scheibe.

Dupa ce Rauschenbach s-a retras, patinatorul nu a mai putut sa-si gaseasca partenera mai bine de un an si jumatate. In perioada in care nu avea partenera, Szolkowi participa la competitiile de patinaj sincron pentru a nu-si pierde abilitatile.

Echipa Aliona Savchenko si Robin Szolkowi...


Cei doi s-au cunoscut si au decis sa formeze o echipa cu ajutorul antrenorului lui Szolkowi - fostul campion mondial Ingo Steuer, care a adus-o in Germania pe Aliona. In primul sezon in care au concurat impreuna, in 2004, Savchenko si Szolkowi au castigat titlul suprem la Campionatele Nationale din Germania.
Debutul international, ca si pereche, a fost inregistrat la inceputul sezonului 2004 - 2005. Atunci au castigat, din nou, titlul de campioni nationali in Germania si, in plus, s-au clasat pe locul 4 la Campionatele Europene, cu un punctaj de 158.73, si pe locul 6 la Mondiale, cu 169.02 de puncte.

La Campionatele Europene de la Tallinn de anul acesta cei doi au castigat medalia de argint.



Un articol de Ileana Voicu Ghinea
10 Februarie 2010
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen_manina pe 17 Mar 2010, 12:26
    Spectacol

    Mi-am luat bilete impreuna cu fetele la spectacol si numar zilele ca la AMR. Am fost si la celelalte spectacole ale lui Plushenko si intr-adevar merita. Una este sa stai la televizor si altfel te emotionezi cand esti acolo si vezi live. Pe mine cel putin nu de putine ori mi sa facut "pielea de gaina" de emotie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod