AKH Viena: Spitalul vedetelor din România

Pentru că sistemul sanitar din România este, de ceva timp, într-o comă profundă, mulţi dintre bolnavi pleacă unde văd cu ochii în Europa, în loc să se trateze în ţară.
Pentru că sistemul sanitar din România este, de ceva timp,  într-o comă profundă, mulţi dintre bolnavi pleacă unde văd cu ochii în Europa, în loc să se trateze în ţară. Una dintre destinaţiile medicale de lux şi de maximă încredere în acest moment este clinica AKH din Viena. Aici se tratează anual câteva mii de români, şi nu numai cei cu situaţii financiare strălucite. Există şi oameni de rând care preferă să se împrumute sau să-şi vândă bunurile ca să ajungă aici. Administratorii AKH spun că, pe zi, se internează până la zece pacienţi veniţi din ţara noastră.

AKH în cifre


AKH, cunoscut şi sub numele de Spitalul Universitar din Viena, este al treilea spital ca mărime din lume şi unul dintre cele mai renumite. Are 240.000 de metri pătraţi, 10.000 de laboratoare de cercetare, 9.000 de angajaţi, 2.200 de paturi şi 51 de săli de operaţie. 80 de milioane de euro au costat investiţiile făcute recent, iar salariile medicilor depăşesc cu mult situaţia celor din România: un stagiar primeşte 2.000 - 2.500 de euro, iar un profesor - doctor are un salariu de 4.000 - 5.000 de euro. Costurile suportate de un pacient aici nu sunt nici ele de lepădat: o zi de spitalizare, fără analize, operaţie sau tratament ulterior, costă 897 de euro, iar o operaţie poate ajunge până la câteva zeci de mii de euro.

O a doua şansă


Lăsând la o parte toate aceste calcule şi cheltuieli, există mărturiile foştilor pacienţi care şi-au câştigat acolo de a doua şansă la viaţă. Este şi cazul Danielei Pitulice, care şi-a extirpat aici o tumoră pe esofag, informează Gândul.info. "Spitalul mi-a creat o stare de siguranţă.
Personalul îşi cere scuze pentru orice inconvenient, te întreabă pe îndelete, m-au întrebat tot ce-am avut din copilărie până azi, să vadă ce probleme de sănătate am. Te tratează ca pe un om. După operaţie a venit psihoterapeutul care a discutat cu mine, mi-a explicat, m-a îmbărbătat".


Şeful secţiei de chirurgie toracică de la AKH, doctorul Walter Klepetko, declară că are foarte mulţi pacienţi din România. "Într-o lună am 15 - 20 de pacienţi români şi operez cam zece. Vorbesc mult cu ei pentru că atunci când faci o operaţie mare trebuie să vorbeşti mult despre fiecare detaliu, consecinţă, beneficiu, dezavantaje, complicaţie", explică el, citat de Gândul. În plus, medicul ţine să menţioneze că pacienţii de aici vin în stare foarte gravă, spre deosebire de cei din Austria, unde controalele periodice ajută ca bolile să fie descoperite în stadii incipiente.

Pe lângă sutele de pacienţi români care se tratează în această perioadă în Austria se numără şi Teo Trandafir, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania, politicianul Monica Iacob-Ridzi, dar şi realizatorul TV Şerban Huidu.
Primii trei dintre ei sunt internaţi chiar la clinica AKH..



Teo Trandafir se simte mai bine


După ce săptămâna trecută a fost transferată de urgenţă la Viena pentru o serie de investigaţii amănunţite, starea fostei prezentatoare TV este stabilă, arată un comunicat de presă postat pe site-ul clinicii AKH. "Presupusul motiv al stării sale are legatură cu o condiţie benignă, cauzată probabil de pietre la bilă, care au fost eliberate şi au blocat canalul coledoc. Ca o consecinţă a acestei situaţii, domnişoara Trandafir a manifestat o pancreatită acută medie, însotiţă de o disfuncţie medie a organului". În plus, în acelaşi comunicat se precizează că starea pacientei este stabilă, nu are nevoie de ventilaţie mecanică şi colaborează bine cu medicii.



Mitropolitul Bartolomeu Anania, la un pas de operaţie


"Mitropolitul Clujului a fost internat pe 22 decembrie la Institutul Clinic de Urologie şi a fost sub supraveghere medicală în toată această perioadă. În urmă cu două săptămâni, pacientul a fost transferat pentru câteva zile la terapie intensivă, deoarece starea sa se înrăutăţise. Medicii care îl supraveghează au luat decizia ca investigaţiile să fie continuate la Viena", declarau sursele medicale, citate de Mediafax.
Din informaţiile făcute publice până acum, se pare că Înaltul Ierarh va fi supus unei intervenţii chirurgicale, de înaltă tehnologie, o altă intervenţie decât cea clasică. S-a luat această decizie din cauza stării precare de sănătate a Mitropolitului, dar şi din cauza vârstei înaintate, 89 de ani. După ce va fi tratată pneumonia de care suferă în acest moment, Mitropolitul va fi operat pe cord, unde i se va implanta o valvă de viţel. Costul operaţiei ajunge la 25.000 de euro.



Monica Iacob-Ridzi, prognostic imposibil de estimat


Fostul ministru al Tineretului şi Sportului s-a internat astăzi (n.r. 17 ianuarie) la clinica AKH din Viena. Deşi a refuzat să vorbească prea mult despre acest subiect, este public deja faptul că politicianul suferă de sindromul mielodisplazic. Denumit şi tulburare pre-leucemică, acest sindrom reprezintă o tulburare sanguină dobândită, care evoluează adesea spre leucemie acută. De asemenea, în această afecţiune celulele măduvei osoase prezintă anomalii morfologice evidente sau modificări displazice (de dimensiune, formă şi organizare a celulelor). Monica Iacob-Ridzi s-a internat pe 29 noiembrie 2010 la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde a fost ţinută cu perfuzii şi unde i s-a făcut o serie de investigaţii care, însă, nu au ajuns la niciun rezultat.
"Nu mă aşteptam la acest verdict, recunosc. După zecile de analize făcute, după tratamentele riguroase din ultimele luni, am sperat că sunt pe drumul unei însănătoşiri în evoluţie. Rezultatele sunt, însă, contradictorii, diagnosticul este incert. Prognoza... imposibil de estimat", scria, zilele trecute, politicianul pe blog-ul său.
18 Ianuarie 2011
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniela pe 2 Ian 2013, 11:29
    DANIELA

    Bunicu’ a intrat cu hemoroizi si a iesit mort de septicemie de la spitalul municipal din Rosiori de Vede.Asta este ROMANIA!!!! Da este adevarat in cazul in care te duci prin firma jos mentionat la medici din Ungaria te costa...........da bineinteles ca te costa,dar macar sti pentru ce platesti!!! Ai la dispozitie traducator care sta linga tine la pat,iti traduce si firma iti rezolva tot. Adica tu te duci cu banuti tai,platesti la firma, ei iti rezolva internarea ,iti fac operatia si tu nu ai altceva de facut numai sa te vindeci. Daca te duci in Viena acolo nu platest???? Daniela

    0
    0

  • Cristina pe 20 Mar 2012, 13:19
    Cliniciile din Szeghed

    Dece nu va interesati si in Ungaria,mai ales la Szeghed,eczista o firma de intermediere: medtour.(Va ofera si traducator) Acelasi servicii medicale ca la Viena doar mai ieftin. Eu am fost operat de 4 ori cu fistula in Romania,cu nici un rezultat,anul trecut am fost la Szeghed operat si multumirii la medici de acolo,actual nu am nici o problema.

    1
    0

  • florina pe 25 Ian 2012, 19:17
    clinica viena

    stiti cumva cum as putea sa iau legatura cu clinica akh din viena?

    1
    0

  • georgiana pe 11 Iun 2011, 00:24
    carcinom renal

    sotului meu 42 ani i-a fost extirpat rinichiul stang cu tot cu o tumoare grawitz si limfoganglion cu metastaza de carcinom exista vreo sansa sa fie tratat la Viena si cam care ar fi costurile?

    3
    2

  • ion neimportantul pe 10 Iun 2011, 18:53
    sanatatea

    plebeii care contribuie la cnas mor in spitalele din romania, dar oligarhia politica si tigani se trateaza unde este mai normal si mai uman

    2
    0

  • innuendo pe 20 Ian 2011, 23:50
    sanatate???

    sa inteleg ca sistemul de sanatate din romania este pentru prosti?!?!?!

    3
    0

  • liliana pe 18 Ian 2011, 18:48
    sanatate doamnei Ridzi

    Dumnezeu sa va ajute sa invingeti pentru a fi alaturi de cei dragi.

    0
    0

  • ANA pe 18 Ian 2011, 03:44
    D-NA RIDZI

    VA DORIM O INSANATOSIRE GRABNICA. SUNTETI ASA DE TINARA SI FRUMOASA ! DUMNEZEU VA AJUTA SA VA FACETI BINE SI SA TRECETI CU BINE PESTE ACEST OBSTACOL CE A APARUT IN VIATA D-VOASTRA . LASATI STRESUL DEOPARTE ! SANATATEA E CEA MAI DE PRET ! FITI OPTIMISTA ! SPERANTA MOARE ULTIMA !

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod