5 spectacol 5 atitudine

Au infiintat Asociatia Persona si au demarat la Studioul Toaca un proiect teatral extrem de ambitios: 5 spectacol 5 atitudine. "Persona suntem noi. Noi, adica regizori, actori, traducatori, scenografi, apartinand toti aceleiasi generatii. Am luat fiinta firesc, dupa ce experienta Casandra 2003 ne-a demonstrat ca reusim impreuna sa cream evenimente care nu pot trece neobservate".

Ce isi doresc toti acesti tineri artisti?

"Ne dorim un teatru. Ne dorim sa comunicam publicului nostru fara restrictii impuse de consilii artistice. Ne dorim sa ascultam respiratia timpului nostru si sa existam in acest ritm", spun cei cinci initiatori ai proiectului, studenti ai clasei Regie de Teatru (anul V) U.N.A.T.C si absolventi ai claselor de actorie (promotia 2003) ai U.N.A.T.C "I.L.
Caragiale". Asociatia teatrala Persona isi propune sa prezinte publicului o serie de spectacole inrudite prin tematica, atitudine, expresie si optiune asupra textului. Toate cele 5 spectacole au la baza texte contemporane si se adreseaza unui public care asteapta povesti despre oameni ai zilelor noastre, spuse de oameni ai zilelor noastre, in formule atractive.

Am stat de vorba cu Alexandra Badea, Gianina Carbunariu, Robert Balan, Rasvana Cernat si Adriana Zaharia, cei cinci tineri regizori care ne invita sa cunostem prin intermediul spectacolelor montate de ei atitudinea artistica pe care tanara generatie vrea sa o exprime; i-am rugat sa se prezinte si sa ne raspunda la aceste cinci intrebari:
1.
Cum caracterizezi tanara generatie de regizori (artisti in general) din care faci parte?
2. Ce anume trebuie sa contina un text ca sa te atraga si sa-ti doresti sa-l pui in scena?
3. Care ar fi propunerea ta regizorala pe un text clasic?
4. Cum iti alegi distributia? Ce astepti de la un actor?
5. Cum definesti "manifestul" tinerei generatii de regizori si de actori si ce proiecte de viitor ai in acest sens?

Alexandra Badea: pentru ea, actualitate este cuvantul de ordine!
mai mult...

Gianina Carbunariu: preocupata in primul rand de problematica sociala a generatiei pe care o reprezinta
mai mult...

Robert Balan: un regizor cu picioarele bine ancorate in realitate
mai mult...

Rasvana Cernat: prefera piesele care au o anumita zona stranie, o lume in care realitatea sa poata fi infatisata in imagini fantastice
mai mult...

Adriana Zaharia: este in cautarea unui limbaj contemporan de comunicare cu semenii sai
mai mult...

Daca vor reusi sa raspunda sau macar sa dezbata problemele si angoasele tinerei generatii pe care si-au propus sa o reprezinte, ramane de vazut.
Nu trebuie decat sa raspundem pozitiv provocarii pe care ne-o propun acesti ambitiosi tineri si numai astfel vom putea asista activ la desfasurarea noului "manifest" in viata teatrala romaneasca.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod