Nivelul de trai în Canada este ridicat, dar scump. Vezi cum se trăieşte!

Cine nu își dorește să aibă casa lui? E greu pentru tinerii din România să achiziționeze o casă, fie ea și printr-un credit la bancă pe 30 de ani? În Canada nu este mai ușor, ba

Cine nu își dorește să aibă casa lui? E greu pentru tinerii din România să achiziționeze o casă, fie ea și printr-un credit la bancă pe 30 de ani? În Canada nu este mai ușor, ba dimpotrivă. Canadienii însă o iubesc și așa scumpă, considerând-o un paradis natural.

Canada este deci o țară puternică, având în spate și o reputație de invidiat. Nimic însă nu este gratis. Cu ceva vreme in urmă, un grup de cercetare britanic a ajuns la concluzia că traiul în Marea Britanie este cu 11% mai mare decât media internațională. Nimic șocant pentru cei care au căutat să-și facă vreo vacanță prin Anglia și au constatat cât sunt de ridicate prețurile camerelor de hotel sau a băuturilor prin oraș, la o terasă.

Chiar dacă prețul la benzină este mai mic în America de Nord, traiul în Canada este și mai scump decât în Marea Britanie.

Good ol'Canada a scos la iveală faptul că traiul în Canada este, de fapt, cu 11 procente mai ridicat decât în Marea Britanie, deci cu mult, mult mai scump decât media internațională.

Pe acest fond, o contribuție majoră o aduce piața caselor. Canadienii sunt nevoiți să plătească foarte mult pentru întreținerea unei locuințe proprii. Și nu numai proprii. Nu numai că domeniul "real estate" canadez este supraevaluat, dar chiar ocupă locul al treilea în lume, cu o piață a caselor la prețuri supraevaluate, după Belgia și Norvegia. Sau cum ar zice unii, deține medalia de bronz! Reprezentații OCDE, luând în calcul prețul caselor comparativ cu nivelul veniturilor, au ajuns la concluzia că Țara Arțarului este supraevaluată cu 30%.

Nici când vine vorba de închirierea de locuințe însă, piața canadeză nu se lasă mai prejos. Este supraevaluată cu 60%. Ceea ce înseamnă că un canadian plătește cu 30%-60% mai mult decât ar trebui pentru a trăi, fie în casa lui, fie în una închiriată. Ba mai mult, prețul locuințelor în Canada continuă să crească.  Mai rapid decât veniturile.

Din fericire, canadienii nu sunt doar extrem de politicoși, așa cum am mai zis îi domină un nivel de politețe absolut excesiv, dar sunt și foarte obedienți, în același timp. Așa că s-au supus regulilor guvernamentale care au impus noi constrângeri când vine vorba de  achiziționarea unei rate la bănci pentru casă.

Adică nu toți își permit o casă, fie ea și cu bani de la bancă, pentru că bancile nu mai au mâinile așa de largi.

Cu toate acestea, canadienii își spun că în ciuda costului ridicat de trai, traiul are, de asemenea, și un nivel ridicat. Motiv pentru care cei mai mulți nu vor să se mute în altă țară pentru că țara lor este prea frumoasă pentru a o părăsi.  Zic ei și mai și cred ce spun că au cele mai frumoase și cele mai multe lacuri din lume, cei mai frumoși munți stâncoși, coastele a trei oceane și așa mai departe. Și aici au dreptate. Dacă de ceva nu duc lipsă, apoi aia e natura.

Citiți mai multe pe Expat în Canada...

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod