Expat în Canada: Care sunt problemele legate de transport în Ţara Arţarilor?

Circa 15 milioane de canadieni fac naveta zilnică spre și de la muncă. (de unde reiese că sunt cel puțin 15 milioane de canadieni care muncesc)...4 din 5 navetiști folosesc mașină personală

Circa 15 milioane de canadieni fac naveta zilnică spre și de la muncă. (de unde reiese că sunt cel puțin 15 milioane de canadieni care muncesc)...4 din 5 navetiști folosesc mașină personală în acest scop și doar puțin peste 10% apelează la mijloacele de transport în comun. Chiar dacă e cu climate change, timpul îi obligă pe cei mai mulți să folosească mașină personală, cu care ajung la job în jumătate din timpul de care ar avea nevoie că să ajungă tot acolo cu autobuzul, metroul sau tramvaiul.

O nouă statistică (Național Household Survey) arată că locuitorii din GTA (Great Toronto Area), că să ajungă la serviciu, iau autobuzul, metroul sau tramvaiul într-un număr mai mare decât se întâmplă în 2006, iar experții (!) spun că trendul va fi ascendent în următorii ani.

Odată cu creșterea costului de întreținere a unei mașini personale. Doar 23% dintre navetiștii GTA folosesc mijloacele de transport în comun că să ajungă la job, adică în jur de 600.000 de oameni. Aproape 70% însă folosesc mașină, adică 1.8 milioane de oameni din aceeași categorie. Toronto mănâncă cel mai mult timp pentru commuting: în medie 33 de minute, comparativ cu 25 de minute, cât este media națională.

Naveta, sau așa-numitul commuting, este una dintre trăsăturile take it or leave it canadeze, care, unora, ar putea să nu le convină. Mie îmi convine până în punctul în care nu mă postezi la volan pentru mai mult de o oră.

Nu-mi rezistă nervii nici măcar în poziția de copilot. Am alergie. E cool să ai alergii în Canada. Din fericire, job-ul îmi permite să mă plimb doar cu metroul. Fac o oră pe drum pentru că traversez orașul de la est la vest, dar sunt obișnuită. Și la București, tot atâta vreme pierdeam pe rută muncă și înapoi. Stăteam în Ghencea și trebuia să ajung în Pipera. În plus, metroul nu mă deranjează nici dacă mi-ar mânca două ore din viață numai dus pentru că am învățat, și nu de acum, ce să fac între timp...Eu am această opțiune. Dar sunt o grămadă care nu o au. Unii, fără mașină, nu ar putea ajunge la muncă, pur și simplu.
Alte motive pentru care mașină e indispensabilă ar putea fi și accesul la magazine. Noi, în fiecare sâmbătă, mergem în excursie, la vreo 30 de kilometri numai dus că să ne cumpărăm de mâncare. Nu că nu ar fi magazine prin preajmă, mergem noi acolo, că acolo ne place nouă. În Canada, se conduce mult pentru că distanțele sunt foarte mari între orice punct A și B. Mulți canadieni care au case în orașele satelit ale Toronto (sunt mai ieftine) lucrează în metropolă. Și ei sunt nevoiți să conducă. Conduc mult și au nevoie de nervii țării pentru a suportă aglomerația de pe autostradă.
Highway 401, pe segmentul care trece prin Toronto, e cea mai aglomerată autostradă din North America. Unora le ia și câte 3 ore că să ajungă acasă. Pentru unii mai există variantă GO Train, o linie de tren care face legătură între Toronto și unele zone din afară.

Citiți mai multe pe Expat în Canada…

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod