Cum reciclează canadienii. Donaţia face parte din viaţa lor!

Una dintre modalităţile de reciclare, foarte ieftine, promovate şi în România, este reutilizarea de către alţii a unor lucruri care prisosesc altora. Iată cum reciclează canadienii hainele

Una dintre modalităţile de reciclare, foarte ieftine, promovate şi în România, este reutilizarea de către alţii a unor lucruri care prisosesc altora. Iată cum reciclează canadienii hainele sau obiectele de mobilier.

Cunoaştem cu toţii obiceiul vechi al românilor de a transfera hainele de la un copil la altul sau de a trimite mobilierul vechi neamurilor de la ţară. (Lăsându-l la o parte pe cel al colecţionarii ca bursucul, de a-şi păstra în debarale televizorul cu lămpi sau noptiera de la nuntă, care capătă, în ani şi valori sentimentale).

În Canada, cei care îşi schimbă mobila, o scot pe cea veche în faţa blocului şi o lasă acolo pentru câteva zile pentru cei care vor să se bucure mai departe de ea. Mese, scaune, paturi...(paturile nu e prea indicat să ajungă în casa altuia că torontonezii au probleme cu gândacii de pat).

Un alt spaţiu de depozitare a lucrurilor de prisonsinţă sunt spălătoriile de la parterul blocurilor. Blocurile de închiriat au spălătorie comună, maşinile de spălat particulare fiind, în foarte multe cazuri, interzise în apartamente.

Există în fiecare spălătorie o aşa-numită măsuţă pentru donaţii, iar locatarii care fac curat prin casă lasă acolo tot ce le prisoseşte: cărţi de duzină, haine pentru copii, obiecte de decor şi chiar produse cosmetice sau de curăţat. Canadienii nu au ruşinea românilor de a se folosi mai departe de ele. Le vor, le iau.

Alte medii de reciclare a hainelor, de exemplu, sunt magazinele de tipul Value Village, Savers sau Once Upon A Child. Canadienii îşi donează hainele sau alte tipuri de obiecte de trebuinţă către aceste lanţuri de magazine, iar reprezentanţii magazinelor le vând apoi la preţuri foarte mici, parte din profit mergând către anumite organizaţii nonguvernamentale, care contribuie, într-o măsură sau alta, la dezvoltarea comunităţilor.  Mai există apoi, şi aşa numita practică "garage sale", prin care o anumită comunitate, organizată în jurul unui bloc de locuinţe, de exemplu, îşi scoate la vânzare, în plină stradă, obiecte din casă, la preţuri de chilipir.

Îşi anunţă din timp intenţia lipind pe stâlpii din cartier data când va avea loc garage sale-ul, la unele având posibilitatea să găseşti chiar obiecte unicat. Citiţi şi despre altele pe Expat în Canada...

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod