VOUA 33

Puțină lume își mai aduce aminte că în anii '80 exista o mișcare culturală studențească foarte bogată, cu performanțe artistice extraordinare, fie că vorbim de trupe de estradă, de teatru sau de umor, fie că vorbim de trupe rock sau de dans.

În februarie-martie 1982, Adrian Fetecău, pe atunci student în anul cinci al Politehnicii bucureștene, vechi mohican al mișcării artistice studențești, după ce a trecut prin mai multe trupe, a decis să „racoleze” mai mulți studenți talentați pe care i-a cunoscut de-a lungul timpului și a înființat Cenaclul de umor, muzică și poezie VOUĂ. Numele dat de Fetecău trupei nou-înființate a fost inspirat de o melodie a trupei orădene METROPOL, iar deviza cenaclului a fost, încă de la început, „Vouă vă dăruim totul!”.

Primul spectacol VOUĂ s-a derulat pe 8 Martie 1982 în sala de lectură a complexului studențesc al Facultății de Drept. Atunci peste 200 de fete au venit să urmărească 13 studenți politehniști. Numărul membrilor formulei inițiale VOUĂ nu a fost unul cu ghinion, pentru că trupa a ajuns repede un reper al manifestărilor studențești. În 1984, în Casa de Cultură „Grigore Preoteasa”, Cenaclul VOUĂ a deschis „Festivalul Politehnicii”. După motto-ul spectacolului „Fiecare gură de om va fi prevăzută cu un post de grănicer!”, rostit de Fetecău la microfon în fața unei săli arhipline, a urmat piesa muzicală „E prea lung drumul înspre comunism!”.

Manifestarea a fost oprită după o oră de „factorii responsabili”, în huiduielile sutelor de studenți, după prezentarea momentului „Olteni, da' mulți...”, iar trupa a fost interzisă în București timp de un an! VOUĂ a revenit, apoi, în prim-planul mișcării culturale studențești schimbându-și numele din „cenaclu” în „grup” după întâmplările tragice de la Ploiești ale Cenaclului FLACĂRA.

În decembrie '88, VOUĂ a sărbătorit în Aula Facultății de Drept spectacolul cu numărul 500, iar în mai '89 a susținut în campusul studențesc REGIE o manifestare în aer liber cu peste 10 000 de spectatori, unii dintre ei asistând la cele peste trei ore de umor și muzică de pe căminele din vecinătatea scenei. Iată ce se scria în 5 august 2010, pe site-ul REPORTER VIRTUAL, în articolul „Serviciul Român de Porcărie”: „Înainte de Revoluție, umorul celor de la DIVERTIS sau de la VOUĂ era atât de coroziv, atât de subversiv, încât mă miram, ascultând casete trase „pe sub mână” pe la reuniunile studențești, cum de nu-i leagă nimeni pe acești băieți curajoși.
Poantele erau năucitoare, jocurile de cuvinte absolut adorabile, aluziile vizibile și de pe Lună. Dacă nu prea te ducea capul, nu înțelegeai mare lucru, din textele aparent inofensive, dar, dacă aveai ceva glagorie în cap, te prăpădeai de râs!”
.

Datorită unor înregistrări video clandestine, primele momente difuzate de TVR, după Revoluție, în 27 si 28 decembrie 1989 au fost cu Grupul VOUĂ. Au urmat mai bine de 25 de ani de apariții la majoritatea posturilor TV generaliste și de numeroase spectacole, dar și de numeroase schimbări în trupă, singurul membru constant în toate formulele rămânând fondatorul VOUĂ, Adrian Fetecău.

În prezent, el conduce COMPANIA TEATRALĂ VOUĂ, o trupă de teatru independentă care promovează regulat două comedii, „Stăpânul Ciolanului” și „Școala de Agenți”, precum și spectacolul de muzică și poezie „Țara Cățeilor”. Trupa a devenit o constantă a festivalurilor de teatru, dar și a multor alte manifestări organizate în diverse colțuri ale țării. La „Festivalul VEDETEATRU 2014” de la Buzău, după ce a vizionat „Școala de Agenți”, cunoscutul om de teatru Emil Boroghină, directorul „Festivalului SHAKESPEARE”, felicitând trupa, a declarat că n-a mai râs cu poftă de foarte mult timp!

În toate spectacolele sale, VOUĂ merge și acum pe drumul umorului de calitate, fără strâmbături și mitocănisme! În trupa COMPANIEI TEATRALE VOUĂ se îmbină experiența unor actori de excepție cum sunt Marilena Chelaru, Tudorel Filimon (nea Popa din „La bloc”) și Candid Stoica cu entuziasmul și talentul mai tinerilor Cristina Cabel, Ioana Chelaru, Jean Lemne, Vlad Jipa, Daniel Torje, Andrei Necula și Gheorghe Raiu.
Părțile muzicale ale spectacolelor sunt asigurate de doi din membrii trupei din anii '80, Ovidiu Mihăilescu și Dan Caramihai.


Pe 8 martie 2015 VOUĂ va sărbători exact 33 de ani de la primul spectacol la Cheile Grădiștei unde va prezenta comedia „Școala de Agenți” la invitația lui Ovidiu Garbacea, cel care a construit în vârf de munte un complex turistic impresionant! În mod sigur, după spectacol, la o cupă de șampanie, „Familia VOUA” va privi cu nostalgie către trecut, dar și cu speranță către viitor! Numeroșii tineri prezenți la spectacolele trupei, care s-au arătat entuziasmați de cele văzute, cum s-a întâmplat la Facultatea de Electronică, reprezintă certitudinea că umorul fără trivialități mai are o șansă în România.

COMPANIA TEATRALĂ VOUĂ va sărbători, joi 12 martie, și în Capitală, 33 de ani de existență când de la ora 19,00 va juca spectacolul „Școala de Agenți” la Teatrul de pe Lipscani, gazda obișnuită a reprezentațiilor trupei. Sunt așteptați toți cei care vor să râdă non-stop și să uite timp de două ore de realitățile roz care ne înconjoară.

Evenimentul VOUĂ 33 se va încheia cu un spectacol în Republica Moldova, acolo unde trupa a susținut mai multe manifestări cu accente patriotice rar întâlnite în februarie '90.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod