Vedetele licitației AraArt de la finalul lunii: 7 lucrări de Tonitza și opere semnate de Luchian, Dărăscu sau Iosif Iser

Miercuri, 20 mai 2015, AraArt organizează o licitaţie cu peste 150 de lucrări de artă plastică şi decorativă. Evenimentul va avea loc la Casa Capşa (Sala de Marmură), la ora 19, iar expoziția care anticipează Licitația este deschisă doritorilor de frumos în perioada 18-20 mai, între orele 11 și 19. Colecționarii și iubitorii de artă sunt invitați să admire și să achiziționeze picturi celebre semnate de Nicolae Dărăscu, Ștefan Luchian, Nicolae N. Tonitza sau Iosif (Isidor) Iser (Rubinsohn).
Printre vedetele licitației se va număra, cu siguranță, Casa Capșa - lucrarea emblemă a lui Nicolae Dărăscu. Ca valoare, aceasta poate fi comparată cu lucrarea Piața Teatrului Național pe ploaie, care face astăzi faima picturii noastre impresioniste și neoimpresioniste, ambele reprezentând peisaje ale Bucureștiului de demult. Prețul de plecare al acestei lucrări este de 15.000 de euro.

O altă piesă de rezistență a licitației pe care experții AraArt o pregătesc la finalul lunii este Lucrarea Senzualitate, semnată Ștefan Luchian și evaluată cu prețul de pornire 28.000 euro.
Compoziția poate fi descrisă printr-un simplu cuvânt: rigurozitate. Colorist prin excelență, Luchian a acordat o grijă deosebită desenului, pe care l-a cultivat prin multe ore de studiu. Grija pentru a pune accentele potrivite de culoare exact în locul potrivit se poate observa și dacă analizăm lucrările Trandafiri și garofițe sau Lica, evaluate la prețurile de pornire de 4.600 euro, respectiv 6.000 euro.

De asemenea, vor fi scoase la licitație 7 lucrări semnate de Tonitza (1886-1940).
În cadrul licitației vor fi prezente picturi ce folosesc tehnici diferite, tocmai pentru a omagia imaginea artistului complex care a fost și rămâne Tonitza.

Dintre acestea se disting două categorii, pe de-o parte lucrările tip-portret: Nud cu halat, Bălaia, Ochi albaștri, pe de altă parte cele de tip peisaj: Vălenii de Munte și Margine de crâng la Balcic, aceasta din urmă fiind disponibilă în două variante. În aceeași categorie putem integra și lucrarea Cafeneaua lui Mamut, evaluată la suma de 22.000 de euro, o variantă mult mai elaborată a lucrării aflată în proprietatea Muzeului Național de Artă din Constanța.

Iosif Iser ne propune o viziune diferită asupra lumii: mai sumbră, mai brutală, mai dramatică, în lucrările Fotoliul roșu, Redingota, Turcii, Lipscănie.
Lucrările sunt evaluate la valoarea de 8.000 de euro, respectiv 650, 700 și 13.000 de euro. Prețurile variază mai ales în funcție de dimensiunile impunătoare pe care două dintre lucrări le au.

Lucrările şi detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţii AraArt, www.araart.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod