Tabăra din care copiii pleacă plângând

Părinții și cadrele didactice deopotrivă depun eforturi considerabile pentru a-i încuraja pe copii să învețe cu drag. Din păcate, aceste tentative se soldează, de cele mai multe ori, cu un eșec, iar cauzele sunt multe și dintre cele mai diverse. Teama de profesori, grija notelor și a temelor sunt doar câțiva factori care transformă bucuria de a învăța într-o corvoadă.

Activitățile motivante și plăcute, metodele interactive și diversificate de obținere a unor cunoștințe și aptitudini noi sunt metodele de învățare către care orice copil ar trebui direcționat. Eficiența învățării practice este susținută de studiile de specialitate, care demonstrează că orice informație este asimilată cu o mai mare ușurință și plăcere atunci când este oferită în afara cadrului formal de studiu.

Un exemplu care vorbește de la sine este experiența educațională memorabilă de care s-au bucurat copiii prezenți în Tabăra Coolturală BookLand. Structurată pe 2 module, a câte o săptămână fiecare, cea de-a doua ediție a taberei s-a desfășurat în două locații diferite, în Munții Apuseni la Pensiunea „Sub Piatra” și pe Valea Lotrului la Pensiunea „Valahia”. Cu un concept inovator la bază, copiii cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani au avut parte de un mix echilibrat de activități culturale, cognitive și distractive.

Astfel, pe parcursul celor șapte zile petrecute în tabără, 100 copii din peste 30 orașe au descoperit frumusețea învățării practice, fără stresul notelor, chiar în mijlocul naturii.

Distracția disciplinată a fost cuvântul de ordine, fiecare activitate fiind atent gândită cu scopul de a susține dezvoltarea personală, stimularea inteligenței emoționale și creativitatea copiilor. Sursele de entertainment nu au fost deloc puține și, în decursul următoarelor zile, însușirea tehnicilor de supraviețuire, cunoașterea punctelor cardinale, cursurile de fotografie, pescuit sportiv și șah, workshop-urile de oratorie și dezbateri i-au încurajat pe cei mici să cunoască, să își provoace mintea, să facă schimb de idei și să experimenteze lucruri noi.

Asistați în permanență de cadre specializate, copiii prezenți în tabără au avut ocazia să exploreze zonele turistice din împrejurimi.
Schitul Sub Piatră, Peștera lu’ Papara, Cascada Pișoaia, Dealul cu melci, Casa memorială Avram Iancu, Cascada Șipote și Salina Turda s-au numărat pe lista atracțiilor turistice pe care copiii din Munții Apuseni au avut oportunitatea să le viziteze, în timp ce Cascada Lotrișor, Mânăstirea Cozia, Parcul Național Cozia, Peștera Cascadelor, Cascada Vizuinilor și Hidrocentrala Ciunget au fost destinațiile care i-au fascinat pe cei de pe Valea Lotrului.

Fiecare zi petrecută în tabără a beneficiat și de prezența unui invitat special, copiii având ocazia să îi întâlnească și să fie inspirați de campionul la șah Marius Ceteraș, actorul Vasile Calofir, președintele Federației de Handbal Alexandru Dedu, președintele Toastmasters Timișoara, Marius Cazacu, trainerii Ina Custura, Mădălina Șerban și Shadi Hassan.

„Am fost plăcut surprinsă de implicarea celor de la Asociația BookLand.
Tabăra coolturală este mai mult decât joacă și recreere. Este o investiție în fiecare copil în parte, este timp de calitate petrecut alături de oameni valoroși, este atenție și dedicare pentru fiecare personalitate. Pentru un om care a lucrat numai în programe cu adulți, experiența de consiliere profesională pe care am avut-o cu copii din tabără a fost revelatoare. Nu ar trebui să uităm nicio clipă forța creatoare a acestor copii și capacitatea lor nemăsurată de absorbție a informației. Este de datoria noastră să găsim pârghiile prin care să le incitam și să le satisfacem curiozitatea. Tabăra coolturală organizată de BookLand s-a dovedit a fi soluția pentru mai bine de 50 de copii”
, a spus Mădălina Șerban, GCDF trainer, supervisor & career counselor (www.consilierincariera.ro).

Iar serile au fost departe de a fi considerate plictisitoare, copiii au petrecut la Pijamas party, s-au bucurat de seara de film și teatru și și-au împărtășit cele mai frumoase fotografii și amintiri la un foc de tabără.

Ce-a de-a două ediție a Taberei Coolturale Bookland își închide porțile și de această dată cu multe amintiri frumoase, experiențe de neuitat și cu un bagaj de cunoștințe îmbogățit.

La cererea copiilor și a părinților încântați de feedbackul acestora, se va organiza o tabără de iarnă pentru toți participanții.

Mai multe detalii și informații despre Tabără Coolturală pe www.book-land.ro/tabara.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod