Marti, “In parc”, la Godot Cafe-Teatru: Istvan Teglas este poet national, Rege, criminal in serie si un tanar oarecare

Istvan Teglas are rolul masculin principal in piesa “In parc”, o comedie scrisa si regizata de Radu Iacoban. Actor si dansator, Istvan Teglas ii va interpreta, alaturi de Rodica Lazar, pe Eminescu, Regele Ferdinand, asasinul Rimaru si pe un tanar din zilele noastre. “In parc” se joaca marti, 5 august, la Godot Cafe-Teatru (str. Blanari nr. 14), de la ora 20.

“In parc” se joaca marti, 5 august, la Godot Cafe-Teatru (str. Blanari nr. 14), de la ora 20.

Cei doi actori vor interpreta patru perechi din patru epoci diferite, in patru planuri diferite. Rodica Lazar si Istvan Teglas vor juca, pe rand, rolurile unor cupluri de personaje pe cat de neasteptate, pe atat de diferite: Mihai Eminescu si Veronica Micle, Regele Ferdinand si Mita Biciclista, criminalul in serie Ramaru si Mihaela, precum si un El si o Ea din perioada actuala.

“A fost o provocare pentru mine sa lucrez la spectacolul asta, deoarece personajele acestea nu exista in nici o alta piesa, din cate stiu eu”, spune Istvan Teglas. “Si nici nu mi-ar fi trecut prin cap vreodata ca cineva m-ar vedea jucandu-l pe Eminescu… Despre primele trei personaje (Eminescu, Regele Ferdinand, asasinul Rimaru - n.red.) stiam doar lucruri pe care le stie absolut toata lumea, al patrulea fiind un personaj <<inventat>>.

La un moment dat, am fost la Ipotesti, unde probabil am inteles un pic si altceva despre acest om. Iar, ca poet, pot sa spun ca l-am descoperit de abia atunci cu adevarat.”

La intrebarea daca nu i se mai intampla vreodata sa incurce replicile personajelor din zone atat de diferite pe care le joaca in aceasta piesa, Istvan Teglas spune: “Din fericire, nu mi se intampla sa-mi vina in cap replicile Regelui Ferdinand in timp ce il joc pe Eminescu, sau invers, deoarece toate scenele sunt construite cu precizie, fiecare replica are un gand in spate, e ca un puzzle.”

Rolul feminin in piesa “In parc” (Veronica Micle, Mita Biciclista, Mihaela lui Rimaru si o tanara din zilele noastre) este jucat alternativ de Rodica Lazar (reprezentatia de marti, 5 august) si de Ana Ularu. Asa ca Istvan a fost intrebat daca nu este derutant sa joace cand cu o actrita, cand cu alta. “Nu ma deruteaza sa joc cu doua actrite”, a raspuns actorul, “am lucrat atat de bine cu toti, incat am senzatia ca indiferent daca suntem doi pe scena, a treia persoana - cea absenta, fie Ana sau Rodica - e tot acolo cu noi”.


Scenografa Mihaela Ularu a apelat la o metoda ingenioasa de a face trecerea de la un cuplu, respectiv o epoca, la alta, fara ca piesa sa faca pauze. Cum reactioneaza publicul la schimbarile bruste de personaje de pe scena? “Din fericire, publicul se prinde foarte repede de ideea spectacolului”, spune Istvan Teglas. “Nu par deloc deranjati de faptul ca apar si dispar tot felul de personaje din epoci diferite in fata lor. Ba chiar, am senzatia ca uneori abia asteapta sa sa vada cine mai intra.”


Ora de incepere: 20.00
Durata spectacolului: o ora si zece minute
Pretul biletului: 30 de lei
Rezervari pentru un loc In parc: 021.31.61.682, 0736.414.244
Textul si regia: Radu Iacoban
Cu: Rodica Lazar si Istvan Teglas
Scenografia: Mihaela Ularu
Afis: Ana Maria Moldovan

---------------------------------

Istvan Teglas
Scurta biografie

Istvan Teglas a absolvit in 2004 Universitatea de Arta Teatrala, sectia Actorie, la Targu Mures.
Este actor si dansator. Primul rol l-a jucat in clasa a doua, la un bal mascat. Era rolul unui lup.

Cele mai importante spectacole ale sale sunt:

- Evantaiul, de Carlo Goldoni, regia: Csaba Kiss - Teatrul Studio, Budapesta (Ungaria)
- Parazitii, de Marius von Mayenburg, regia: Sorin Militaru - Teatrul 74, Targu-Mures
- Bal, spectacol de teatru dans, regia: Yvette Bozsik (Ungaria) - Teatrul National de Opereta, Bucuresti
- O vara fierbinte pe Iza, regia: Mihai Maniutiu, coregrafia: Vava Stefanescu - Teatrul National, Cluj Napoca
- Logodna, spectacol experimental, regia: Anca Mihut, Opera Nationala, Bucuresti
- Urban Kiss, spectacol de teatru-dans, regia si coregrafia: Razvan Mazilu, Teatrul National de Opereta
- Corp si anti-Corp, spectacol de miscare, regia si coregrafia: Andreea Novac


Radu Iacoban - actor, regizor, scenarist
Scurta biografie

Radu Iacoban a absolvit UNATC in 2005, sectia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenta constanta atat in teatrul de stat, cat si in productii underground.

In film, Radu a colaborat, printre altii, cu Sharon Stone si Andy Garcia in What about love?, a jucat in Zero Theorem, al lui Terry Gilliam si a detinut unul dintre rolurile principale in Amintiri din epoca de aur, segmentul Vanzatorii de aer, in regia lui Cristian Mungiu.

Radu Iacoban a regizat patru spectacole de teatru.
Cele mai recente sunt Carpathian Garden, care este totodata si primul text scris de el, si In parc, de la Godot Cafe-Teatru. Prima piesa regizata a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiata la festivaluri de teatru, urmata de Asta-i tineretea noastra.

Anul acesta a prezentat Gala Premiilor Gopo alaturi de Amalia Enache.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod