Mall Promenada va găzdui în premieră expoziția concursului de cusut „ie veche & ie nouă”

Între 31 mai și 24 iunie, mall Promenada va găzdui, în premieră, expoziția concursului de cusut „ie veche & ie nouă”, care va reuni 30 de piese originale, lucrate manual în cadrul comunității SEMNE CUSUTE. O parte dintre iile expuse vor fi jurizate de către specialiști în etnologie și pe 24 iunie va fi desemnată câte o câștigătoare la fiecare dintre categoriile ie veche și ie nouă.

Povestea SEMNE CUSUTE începe în anul 2012, când Ioana Corduneanu a lansat blogul cu același nume, ce aduna peste 1000 de motive tradiționale străvechi și modele de ii din spațiul românesc, alături de scheme de croială, tehnici de cusut și povești despre ie și despre semne. În 2014, a luat naștere Șezătoarea Virtuală, SEMNE CUSUTE ÎN ACȚIUNE, o comunitate online cu peste 7800 de membri, care își propune să creeze ii autentice, conform tradiției străvechi.

"Cele 30 de ii care vor fi expuse la mall Promenada au fost cusute conform cutumelor, între ziua de Sfântul Dumitru a anului trecut și Paștele de anul acesta. „Odinioară, de Paște, femeile se mândreau cu ie nouă, cusută în secret peste iarnă. Noi, la rândul nostru, am urmat aceeași tradiție – iile pentru concurs s-au cusut în secret absolut din octombrie 2014, când am dat startul concursului și până la finalul perioadei de înscriere”, a declarat Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE și a comunității SEMNE CUSUTE ÎN ACȚIUNE.

Expoziția de la mall Promenada va cuprinde 3 categorii de piese:

„IE NOUĂ” – un omagiu adus creativității, care va cuprinde 7 piese cusute de la zero, cu motive dezvoltate de autoarele lor.

Toate iile din această categorie reprezintă un model nou, creat însă după vechile obiceiuri.

„IE VECHE” – un omagiu adus tradiției, care va cuprinde 10 piese cusute pornind de la o ie existentă. Modelele care au servit drept ghid sunt ii interbelice sau piese care au mai bine de două secole.

„IE ÎN DEVENIRE” – colecția cuprinde 12 piese care fie au fost finalizate după termenul limită, fie sunt încă în lucru, dar care au povești de spus.

Alături de cele 29 de piese, expoziția va cuprinde și un veșmânt cusut de Ioana Corduneanu, într-un gest de solidaritate cu membrele Șezătorii Virtuale.

Alături de cele 29 de piese, expoziția va cuprinde și un veșmânt cusut de Ioana Corduneanu, într-un gest de solidaritate cu membrele Șezătorii Virtuale.

La finalul expoziției, vor intra în concurs piesele înscrise în categoriile „IE NOUĂ” și „IE VECHE”, iar pentru fiecare dintre acestea vor fi desemnate câștigătoarele.

Drept premiu, acestea vor primi piese de port popular românesc, pentru a-și întregi costumul creat pe baza iei înscrise în competiție. Totodată, cele două câștigătoare vor face parte din juriul următoarei ediții a concursului, care va avea loc anul viitor. Din juriul de anul acesta fac parte:

Dr. Varvara Buzilă, director adjunct/de Cercetare al Muzeului de Etnografie din Chișinău

Nelu Dumitrescu, specialist în folclor și etnografie

Sebastian Paic, doctorand al Universităţii „Babeş-Bolyai”, colecționar de costume populare din Transilvania

Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE și a comunității SEMNE CUSUTE ÎN ACȚIUNE

Expoziția concursului de cusut „ie veche & ie nouă” cuprinde și o serie de evenimente dedicate veșmântului românesc:

Pe 31 mai, de Rusalii, în deschiderea expoziției, membrele comunității SEMNE CUSUTE ÎN ACȚIUNE vor înregistra mesaje pentru ZIUA IEI din Chișinău.
Acestea vor fi proiectate în Republica Moldova, pe 21 iunie.

Pe 8 iunie, luni, ziua despre care tradiția spune că e „cea mai cu spor” pentru a începe un lucru,  specialiștii în etnografie vor arăta cum se transformă o bucată de pânză într-o operă de artă: pe ce criterii se alege modelul, cum se croiește, cum se coase și cum se poartă o ie.

Pe 19 iunie, va avea loc prima parte a jurizării concursului de cusut: iile expuse vor fi prezentate și fiecare dintre ele va primi laude și critici din partea juriului.

Pe 24 iunie, concursul de cusut „ie veche & ie nouă” își va desemna câștigătoarele. Tot atunci, va fi anunțată tema concursului de anul viitor și se va da startul înscrierilor pentru următoarea ediție.


Mai multe detalii despre eveniment puteți descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod