Dr. Hedi Hoka: intre psihologie si pasiunea de a scrie

1. Ce te-a determinat sa alegi profesia de psiholog? Te vei amuza când îți voi spune. Mi-am dorit să fiu actriță sau regizor de teatru. Dar a fost prea complicată admiterea la facultate. Întâmplarea a făcut ca admiterea Facultatea de Psihologie să fie relativ simplă. Erau doar două manuale de învățat: psihologie și genetică. În timpul facultății nu am fost o studentă strălucită și nici nu mă imaginam profesând psihologia. Dar îmi plăcea enorm de mult să citesc. Astfel, citind o serie de cărți și materiale pe teme psihologice, m-am îndrăgostit de această știință atât de mult respectată.
2. Care este conexiunea dintre psihologie si pasiunea de a scrie?

Eram la școala generală când o profesoară de literatură m-a încurajat pentru prima oară să scriu. Mi-a spus că felul în care scriam compunerile libere erau minunate. Când am devenit psiholog, pur și simplu, într-o zi am început să scriu povești terapeutice, dar n-am spus nimănui. Un coleg mi-a găsit o poveste uitată probabil de mine în imprimantă. A citit-o și mi-a zis că este extraordinară și că vrea s-o citească unui pacient adolescent. Ulterior, m-a contactat să-mi spună ce efect pozitiv a avut asupra adolescentului povestea mea. Și m-a încurajat să scriu mai multe.

Pe de altă parte, o tehnică pe care eu o îndrăgesc foarte mult este cea a jurnalului. În consiliere psihologică încurajăm clienții să-și scrie într-un jurnal gândurile pe care le au. Este un instrument foarte bun pentru conștientizare. Scriindu-mi gândurile, emoțiile sau ceea ce  s-a petrecut peste zi într-un jurnal, mi-am dat seama că ador să scriu.

Sunt dispusă să împărtășesc această experiență bogată pe care am acumulat-o de-a lungul timpului, iar scrisul este o modalitate excelentă pentru a face acest lucru.


3. Eşti autorul primului CD mindfulness din Romania. Povesteste-ne despre acesta.


Primul CD Mindfulness din România, pe care l-am lansat anul trecut în România şi care se numește ”Relaxează-te”, face parte din colecția Health and Science. Conține o introducere în mindfulness, o meditație ghidată de tip mindfulness și o tehnică de întărirea eului.

Sunt doctor în psihologie, iar misiunea mea este să ajut oamenii să fie mai fericiți și mai sănătoși.
Nu stresul ne îmbolnăveşte. Ci percepția noastră față de stres ne poate îmbolnăvi, uneori, chiar foarte grav. De la simple răceli până la boli foarte grave. Ani de zile psihologia a privit stresul ca pe un dușman. Eu m-am hotărât să-l transform într-un aliat. Astfel, mi-am propus să creez o serie de materiale accesibile pentru public pentru a-i învăța pe oameni cum să își gestioneze stresul, fără să-l privească ca pe un dușman. Atunci când îți schimbi percepția asupra stresului, poți schimba răspunsul corpului la stres. Acest CD de mindfulness, „Relaxează-te”, este primul din colecția „Health and science” și te ajută să îți schimbi percepția față de stres și ceea ce te stresează. Altfel spus, eu nu vreau să te scap de stres. Vreau să te fac mai bun la stres. Pentru că modul în care gândești și acționezi poate schimba experiența stresului. Iar pentru asta m-am folosit de o tehnică de antrenarea atenției sau mindulfulness.  Pe scurt, mindfulness este un concept psihologic, o stare  conștientă în care ești  prezent  aici și acum.

Practic, ce se întâmplă: prin conștientizarea stării tale, poți influența sistemul nervos autonom, iar starea de stres scade. Reacția ta la stres este responsabilă pentru bolile cardiovasculare, atacuri de cord, cerebrale, bolile autoimune, infecții, dureri de spate, stări de anxietate, depresie, sindrom de colon iritabil, migrene, ulcer gastric, afecțiuni ale mușchilor și oaselor, cancer ori decese premature.


4. Vor urma şi altele?

Colecția „Health and Science” va avea în total trei CD-uri.
Al doilea se numește „Respiră”. L-am înregistrat deja și urmează să-l lansez la sfârșitul acestui an. Iar al treilea, foarte probabil la sfârșitul anului viitor, care se va numi „Trăiește”.


5. După atâţia ani petrecuţi în străinătate, de ce ai ales sa te întorci şi să te stabileşti în România? De ce Cluj? Te gândeşti să te muţi în Bucureşti?

Nu m-am gândit niciodată că am părăsit țara. Experiența profesională din străinătate a contribuit enorm la ceea ce sunt eu azi. Nu cred că este doar o întâmplare că m-am născut aici. Îmi ador părinții și țara. Și iubesc să simt că îmi este dor de casă. Este un sentiment atât de dulce pentru mine! Mă face să mă simt vie și dă sens vieții mele. Cred că în România sunt atât de multe lucruri care se pot face. Și consider că sunt parte din ele. Îmi place să călătoresc și pot să-mi fac bagajul în zece minute și să fiu în aeroport.

Ajung destul de des în București, dar nu m-am gândit încă să mă mut acolo. Deși îmi place mult Bucureștiul. Este plin de viață, lucrurile se mișcă mai repede. Agitația pe mine mă inspiră.


6. Cum reuşeşti să te implici în atâtea proiecte? Ne poţi enumera cele mai recente proiecte ale tale?


Știi, chiar zilele trecute mă gândeam să mă mai apuc de ceva că parcă sunt prea puține. Auzind întrebarea ta, m-am amuzat de faptul că tu consideri că sunt multe. Sunt o persoană foarte activă și sunt tot timpul în focul creației în sensul că am idei multe și îmi place să le pun în practică. Cel mai important proiect al meu se află în zona de caritate și educație.
Ajut copii mici cu nevoi speciale și am fondat o grădiniță cu multe influențe finlandeze. Apoi petrec destul de mult timp în cabinetul meu de consiliere psihologică, care este o activitate de care nu mă pot plictisi pentru că mereu simt o provocare. Și, da, recunosc, sunt omul provocărilor. Scriu mult, organizez evenimente de dezvoltare personală. Și îmi pun amprenta ca ambasador TedxCluj în organizarea acestor conferințe și contruibui la dezvoltarea comunității oamenilor creativi într-un Hub din Cluj. Sunt invitată ca vorbitor la diverse eveniment și îmi face o plăcere deosebită să le onorez pentru că mă aflu în fața microfonului să dăruiesc celor care mă ascultă. Sunt acolo pentru public. Ador să împărtășesc ce știu și să creez experiență altora prin prezența mea.


7. Ce ţi-ar plăcea să schimbi la România?

Acum îmi vin trei lucruri în minte: primul lucru pe care l-aș schimba ar fi atitudinea liderilor care ne conduc țara. Aș vrea să-i văd că iubesc, într-adevăr, această țară așa cum o iubesc eu. Să le pese mai mult de oameni și doar apoi să acorde atenție intereselor politice sau personale. Să învețe să-și antreneze comportamentul nonverbal. Uneori, când văd înregistrările la TV de la diverse reuniuni politice, mi-e rușine când le văd atitudinea atât de supusă. Aș vrea să-i văd mai siguri de ei.

Cel de-al doilea lucru  pe care l-aș schimba se referă la mentalitatea românilor față de vârsta femeii. La noi în țară, dacă ai împlinit 30 de ani, ești deja considerată „bătrână”. Dar nu este așa.
Punem prea mult preț pe tinerețe și nu mai știm să îmbătrânim cu demnitate. A te feri să îmbătrâneşti, ca şi cum asta ar fi o boală, este împotriva firii umane. Aș vrea să văd mai multe femei fericite la 40, 50 de ani. Femei care să se bucure de împlinire sexuală și la 60 de ani. Vreau să văd femeile că adoră mișcarea, că se bucură de ele însele, că își iubesc și îşi respectă corpul.

Iar cel de-al treilea lucru: aș reforma legea învățământului radical. Și aș introduce educația preșcolară obligatorie în sistemul educațional. Educația este cea mai valoroasă resursă și încă nu știm s-o apreciem.


8. Care este cea mai mare realizare a ta pe plan profesional?

Acum, în acest moment al vieții mele, aș putea spune că foarte curând mi se va publica prima carte. Mi-am dorit dintotdeauna să devin scriitoare. Iar acest vis este  extrem de aproape de mine.

9. Proiecte de viitor.

În viitorul apropiat îmi doresc să deschid o școală privată, să intensific programele de stângere de fonduri pentru copii cu nevoi aratho, să mai public o carte, să alerg un  marathon și să vină un copilaș în viața mea.

10. Un sfat pentru cititoarele noastre.

Să iubească faptul că sunt femei. Apoi să se lase iubite la orice vârstă, să îşi asume riscuri și să facă ceea ce își doresc cu adevărat. Dar mai presus de toate, să se accepte pe sine deplin doar pentru simplul fapt că sunt ființe umane.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod