Cristian Mandeal şi Vlad Stănculeasa pe scena Sălii Radio, în concert Enescu-Mozart-Richard Strauss

Primul concert al Orchestrei Naţionale Radio din ultima lună a stagiunii 2013-2014 – programat vineri, 6 iunie (19.00) – propune publicului o întâlnire cu doi mari artişti români de talie internaţională: dirijorul CRISTIAN MANDEAL şi violonistul VLAD STĂNCULEASA, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg (Suedia) şi cu lucrările a trei mari compozitori: Enescu, Mozart şi Richard Strauss, de la a cărui naştere se aniversează 150 de ani.

O poveste frumos construită în jurul numelui lui George Enescu este cea a violonistului VLAD STĂNCULEASA. A obţinut premiul al III-lea şi Premiul Enescu pentru interpretarea lucrării Impresii din copilărie (de Enescu) la Concursul Internaţional George Enescu (2007) şi cântă pe o vioară Sanctus Serafin din 1739 care i-a aparţinut marelui compozitor (şi ulterior lui Yehudi Menuhin). Anterior ocupării poziţiei de concert maestru la Gothenburg, s-a bucurat de funcţia de concertmaestru invitat la Orchestra de Cameră din Basel.

Cariera artistică a violonistului a început prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, urmând apoi cursurile Conservatorului din Lausanne. În calitate de solist, Vlad Stănculeasa a concertat alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra de Cameră din Basel, Filarmonica George Enescu - Bucureşti.

Violonistul român va interpreta pe scena Sălii Radio Concert nr.

4 în re major pentru vioară şi orchestră semnat de Mozart. Veţi mai asculta de asemenea Preludiu şi dans din actul I din singura operă compusă de George Enescu – Oedipe – capodoperă a creaţiei lirice a sec. XX, a cărei premieră a avut loc la Paris, în 1936. Seara se va încheia cu un alt personaj celebru al literaturii universale – Don Quijote – eroul lui Cervantes care l-a inspirat pe Strauss să compună un poem în care a imaginat aventurile cavalerului plecat să lupte cu morile de vânt. Soliştii pe care îi veţi aprecia în această ultimă lucrare sunt VIRGIL ZVORIŞTEANU – vioară, CAROL MĂI-ANTAL – violă şi FLORIN MITREA – violoncel.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, CRISTIAN MANDEAL şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009) şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile din 2001 şi 2003.

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi artişti contemporani.


A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
 

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bul. Eroilor, Calea Plevnei, Bul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

 

Foto: Romi Draghici, Ettore Causa

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod