Avanpremiera, sambata, la Godot Cafe-Teatru: “Derapaje”, pauza de tigara din timpul unui priveghi. Cu Radu Iacoban

Derapaje, love story thriller-ul cu Radu Iacoban, in regia lui Iris Spiridon, dupa un text de Neil LaBute, va fi jucat in avanpremiera sambata aceasta, 2 august, la Godot Cafe-Teatru. Spectacolul va avea premiera pe 15 august.
Radu Iacoban, cel care a obtinut de la Neil LaBute drepturile de a pune in scena piesa si la noi, spune despre Derapaje:

“Inainte de a fi un spectacol, este o poveste de dragoste spusa cu ochi lacrimosi si cu un zambet amar de Edward Carr (rima autorului - n. red.), un om de afaceri care tocmai si-a pierdut sotia. Pauza de tigara pe care Ed o face in timpul unui priveghi se transforma intr-o evocare plina de suspans a relatiei minunate pe care acesta a trait-o alaturi de <<jumatatea sa… mai buna>>.

“Ce altceva ai putea sa faci la un priveghi?“, spune Radu. “Stai cu niste apropiati si cunostinte, dar in sinea ta nu iti doresti sa fii acolo.
Vrei sa fii singur, sa consumi momentul in liniste, cu demnitate. Si asta face Edward Carr. Evadeaza din spatiul acela si le povesteste privilegiatilor, adica spectatorilor, istoria iubirii sale.”


Textul lui LaBute a fost modificat pe alocuri, in functie de intensitatea momentelor parcurse de personaj.

“Am incercat, atat eu atunci cand l-am tradus, cat si Iris in timpul repetitiilor, modificarea limbajului pentru a facilita o comunicare cat mai cursiva si recognoscibila a textului. Eu am urmat orbeste indicatiile regizoarei, care a incercat sa gaseasca pentru fiecare fraza, expresie, cuvant din text, cate o noua nuanta,o alta dimensiune.
Am incercat sa eludam senzatia de monolog rostit si am transferat totul intr-o experienta intima si personala.”



Finalul: un secret impartasit de personaj spectatorilor

“Finalul se prezinta sub forma unui secret impartasit de personaj spectatorilor sai”, spune Radu Iacoban. El explica ideea privilegiului oferit spectatorului: “Rar iți este dat sa intri in intimitatea unui om si cu atat mai rar se intampla ca cineva sa iți povesteasca cu generozitate detalii atat de intime din viața sa. Spectacolul, spre final, nu are o morala, ci mai degraba un twist senin, bazandu-se pe empatie in forma pura”, spune Radu.



Inainte de Derapaje, Radu Iacoban a montat inca doua piese care se joaca la Godot Cafe-Teatru in aceasta perioada: Carpathian Garden, primul text scris de el (13 august, de la 20.00, si 29 august, de la 19.30) - inainte de spectacolul In parc, cu Ana Ularu / Rodica Lazar si Istvan Teglas (15 august, de la 22.00 si 31 august, de la 21.30), si al patrulea spectacol a carui regie o semneaza. Prima piesa regizata a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiata la festivaluri de teatru, urmata de Asta-i tineretea noastra.

Derapaje

De: Neil LaBute
Un spectacol de: Iris Spridon
Cu: Radu Iacoban
Locul: Godot Cafe-Teatru
Durata spectacolului: 1 h
Rezervari: 021 31 61 682, 0736 414 244
Pretul biletului: 30 lei



Radu Iacoban a absolvit UNATC in 2005, sectia Arta actorului.
Angajat la Teatrul Mic, este o prezenta constanta atat in teatrul de stat, cat si in productii underground.

In film, Radu a colaborat, printre altii, cu Sharon Stone si Andy Garcia in What about love?, a jucat in Zero Theorem, al lui Terry Gilliam si a detinut unul dintre rolurile principale in Amintiri din epoca de aur, segmentul Vanzatorii de aer, in regia lui Cristian Mungiu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod